Primeres empreses que suspenen pagaments unilateralment i ‘sine die’

El Govern registra ja 77 persones que han estat acomiadades des de l’inici de la crisi pel coronavirus, gairebé la meitat del sector de l’hostaleria

La zona per vianants de la
La zona per vianants de la
L’impacte econòmic de la crisi derivada del coronavirus ja és un fet. Fa alguns dies que persones físiques i jurídiques de l’àmbit privat han reduït despeses rescindint contractes, anunciant baixes en subscripcions… Empreses d’una certa magnitud també han començat a comunicar als seus proveïdors que suspenen pagaments de manera unilateral i fins que no acabi la situació excepcional que s’està vivint. Això el mateix dia que el Govern ha posat en marxa un registre on s’han d’adreçar aquelles persones que han estat acomiadades des de l’inici dels efectes de la pandèmia i ja ha hi ha inscrit 77 persones.

Pràcticament la meitat de les persones que han comunicat formalment haver-se quedat sense feina, 35 segons les dades anunciades pel ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, corresponen al sector de l’hostaleria. També serien d’aquest àmbit, i del sector serveis, algunes de les empreses que han anunciat que deixen de pagar ‘sine die’ els seu proveïdors. En una comunicació a la qual ha tingut accés l’Altaveu, la direcció d’un establiment hoteler de cert nivell comunica que “degut a la situació excepcional en la que ens trobem, ens hem vist obligats a congelar tots els pagaments. Un cop retrobada la normalitat ens posarem en contacte amb vosaltres per gestionar els pagaments”.

El ministre portaveu ha donat gairebé per fet que les mesures de tancament econòmic que inicialment estaven previstes fins aquest dijous caldrà allargar-les

Caldrà veure quin impacte tindrà tot plegat ja que amenaça un efecte cascada del tot perillós. De moment, el Govern ja ha registrat 77 acomiadats sobre els quals haurà d’analitzar, cas per cas segons que ha anunciat aquest migdia el cap de l’executiu, Xavier Espot, si ha seguit els mecanismes legalment establerts o no. Jover ha deixat clar que respecte aquells assalariats temporers poca cosa hi haurà a dir. Però, en canvi, en relació al personal fixe de les empreses si que caldrà “verificar si els acomiadaments s’han fet en bona forma”.

El portaveu governamental ha afirmat que la voluntat de l’executiu és “garantir al màxim els llocs de treball” i que per aquest motiu el ‘nucli dur’ de les mesures econòmiques adoptades en el marc de la llei òmnibus que aquest matí s’ha aprovat al Consell General van adreçades a les empreses justament perquè es pugui garantir el pagament de salaris i el manteniment de l’ocupació. El registre d’acomiadaments continuarà obert i amenaça de créixer a un molt bon ritme.

Durant la compareixença d’aquest dilluns al vespre, Eric Jover ha donat gairebé per fet que les mesures de tancament econòmic que inicialment estaven previstes fins aquest dijous caldrà allargar-les. Ha evitat, però, dir amb quines previsions treballa l’executiu. El ministre portaveu, que ha mirat d’aclarir alguns dels dubtes que generen les mesures econòmiques -els pares i mares que hagin de quedar-se a casa per cuidar dels fills o dependents percebran el salari fix que estaven cobrant fins ara o les immobiliàries han de prestar un servei de guàrdia per poder assegurar les rescissions contractuals o el retorn d’habitatges per part dels temporers, per exemple-, ha recorregut a la incertesa de la situació o la flexibilitat amb què caldrà actuar per evitar anar més enllà de deixar entreveure que abans de dijous s’ampliarà a més setmanes el decret de tancament empresarial.

La policia ha obert aquest dilluns quatre nous expedients a empreses per incompliment de les noves normes; una patrulla s’ha hagut de personar al Col·legi Janer

Jover també ha explicat que aquest dilluns la policia ha obert quatre nous expedients a empreses que incomplien les normes establertes arran de la crisi del Covid-19. Són ja 24 els expedients oberts fins ara, la immensa majoria d’ells instats pel servei de policia, que la setmana passada, però, no va haver de fer cap detenció. La policia ha hagut de presentar-se avui a les instal·lacions del Col·legi Janer atès que, segons les fonts consultades, no s’hi estava respectant, per part dels equips de neteja, el màxim de personal en la situació actual respecte de l’espai.

El ministre també ha anunciat que a partir d’ara els inspectors de comerç intensificaran molt més la seva actuació en relació amb els 250 establiments que en l’actualitat poden estar oberts per vendre productes de primera necessitat. L’administració es vol assegurar que s’està operant amb respecte a totes les mesures d’aforament i d’higiene ordenades. El repte és reduir al màxim els contactes i la possibilitat de propagar el virus i, a poc a poc, mirar d’aplanar la corba de casos de Covid-19 per intentar que el sistema sanitari no entri en col·lapse.

Felip Gallardo és el portaveu de CEA Micro.

Relacionat

La CEA demana una prestació de 300 euros setmanals pels autònoms
Espot i Jover, durant la roda de premsa.

Relacionat

El Govern assumirà un interès del 0,25% i del 0,10% pel programa de crèdits pel coronavirus
-

Relacionat

Els hotelers se senten els grans oblidats de la crisi
El Consell General, només amb catorze parlamentaris.

Relacionat

El Consell aprova la llei òmnibus i es compromet a seguir treballant unit per si calen noves mesures
Una imatge de l'avinguda Carlemany, pràcticament buida, aquest cap de setmana.

Relacionat

Cinc setmanes de ‘tancament local’ i tres mesos de repercussió econòmica com a mínim
-

Relacionat

La Cambra considera que la llei òmnibus permetran la continuïtat de l’activitat de les empreses en un primer estadi de la crisi

Comentaris (7)

Trending