El Govern assumirà un interès del 0,25% i del 0,10% pel programa de crèdits pel coronavirus

El cost de finançament que s’estalviaran les empreses serà cobert per l’executiu a un tipus reduït segons l’acord tancat amb la banca

Espot i Jover, durant la roda de premsa.
Espot i Jover, durant la roda de premsa.

El Govern assumirà els interessos del programa de crèdits per donar suport a les empreses afectades per la crisi del coronavirus. En total, es preveuen fins a 60 milions per fer front a les despeses de funcionament –inclosos els salaris dels treballadors- i 70 més pel pagament de les quotes dels préstecs o hipoteques que tinguin contractats els negocis. L’acord amb els bancs implica que l’executiu pagarà un interès del 0,25% i del 0,10% respectivament.

Així ho ha explicat el ministre Eric Jover, que ha volgut agrair al sector financer la bona predisposició per tirar endavant aquesta iniciativa, que permetrà injectar fins a 130 milions en crèdit per al teixit empresarial amb l’objectiu de “preservar els llocs de treball”. Qui demani aquests diners no haurà de pagar cap cost pel finançament. Aquest, l’assumirà Govern, segons l’acord tancat amb els bancs.

Així, pel que fa als 60 milions que han de servir per pagar despeses de funcionament, entre les quals els salaris íntegres que s’han de satisfer, tot i l’aturada de l’activitat, als treballadors, l’interès acordat és del 0,25%. I amb relació als 70 milions que es podran emprar per cobrir el pagament de les quotes de préstecs o hipoteques que tinguin contractats les empreses, aquest tipus serà inferior, del 0,10%.

Pel que fa a altres mesures incloses a la llei, el Govern ha quantificat el cost que tindran algunes d’elles. Així, es calcula que assumir el fet que les baixes per estar confinat o afectat per la Covid-19 es considerin com un accident laboral, del 100% del salari en el cas dels treballadors sanitaris i de sectors que romanguin oberts, suposarà per a les arques de l’Estat uns dos milions d’euros. A banda, es destinaran 20 milions al pagament de la part patronal de les cotitzacions a la CASS o de la dels autònoms.

Des del Govern també s’ha volgut donar més detalls del procediment de compensació dels dies no treballats per part dels assalariats. Cal recordar que per cada jornada d’atur obligat, mitja l’ha d’assumir l’empresa com si fos un permís retribuït i mitja es paga però s’haurà de descomptar a les festes de les quals disposi el treballador.

En primer lloc, es recorrerà a les hores extres i festius acumulats -amb el cost de l’hora incrementat en un 40%- . En segon lloc, hi ha l’opció de pactar entre patró i empleat hores extra a futur fins a tres mesos. Ja en tercer lloc, o en segon si no hi ha acord, les vacances fins a un màxim de les generades per aquest any. En aquest darrer punt es dona la possibilitat a l’assalariat, si li queda una xifra de dies inferior a 21 naturals o 16 hàbils, a poder completar fins a aquestes jornades festives o bé sense cobrar-los o bé agafant dies a crèdit per l’any 2021. En quart i darrer lloc, s’aplicaria, de forma obligatòria en aquest cas, el descompte d’hores o festius a futur.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending