Preavís d’accions amb 48 hores de temps, negociació de qualsevol proposta i moltes incògnites encara sobre la vaga de funcionaris

Els sindicats de l’administració només s’asseuran a parlar de les propostes fetes pel Govern si aquestes s’inclouen en la llei, no volen tractar aspectes relatius a reglaments i dilluns només parlaran de serveis mínims

La taula presidencial amb diversos representants sindicals de l\'administració durant l\'assemblea general de funcionaris.
La taula presidencial amb diversos representants sindicals de l\'administració durant l\'assemblea general de funcionaris.
Els sindicats de l'administració pública, que tenen l’adhesió del col·lectiu que representa els treballadors del comú d’Escaldes, encara no han decidit ni quan ni quines actuacions faran però accedeixen a avisar amb dos dies de marge. Ara, continuen sense voler negociar res que no es pugui incloure en la llei. De reglaments no en volen parlar. I tot plegat enmig d'un mar d'incògnites sobre l'abast que pot tenir la convocatòria de vaga general, que es manté i es mantindrà malgrat que hi hagi una negociació en marxa.

Els representants sindicals de l’administració pública han acordat que qualsevol acció que pretenguin dur a terme en el marc de la convocatòria de vaga general la comunicaran amb 48 hores de temps. Alhora, qualsevol proposta que vulgui fer el Govern en relació a la modificació de la Funció Pública s’haurà d’avaluar en el marc d’una taula de negociació. Els sindicats, que tenen el suport i la “solidaritat” del col·lectiu que aglutina una part dels funcionaris del comú d’Escaldes, mantenen que qualsevol proposta s’ha d’incloure en la llei que es modifica i no pas introduir-la a través de reglaments. Per aquest motiu, els sindicalistes sols s’asseuran a negociar la llei i no les normatives reglamentàries que l’han de desplegar. 

Mentrestant, la convocatòria de vaga general es manté. Però el seguiment que pot tenir la l’aturada és tota una incògnita. Més enllà de les pressions que directament o indirectament estiguin realitzant els càrrecs de l’administració de naturalesa política per intentar desincentivar la vaga, sembla que mentre la unitat sindical és clara, la divisió entre el personal també és evident. “Encara hi ha molts treballadors que no tenen assumida la situació perquè ningú no els ha explicat l’impacte real de les mesures que ara per ara incorpora la reforma legislativa”, han afirmat les fonts.

Solidaritat des d'Escaldes

Sia com vulgui, els sindicats de l’administració central han rebut el suport de la primera organització sindical d’àmbit comunal. La Unió Sindical de Treballadors del Comú d’Escaldes-Engordany (USTCEE), per acord unànime dels afiliats que van assistir a una assemblea convocada dimecres a la nit, ha decidit secundar la convocatòria general. El col·lectiu sindical escaldenc “participarà en la redacció de les iniciatives legislatives populars proposades per la Plataforma així com en la celebració de la vaga indefinida en el termini proposat”. En un comunicat s’explica que “el sindicat comunal entén que el marc legislatiu que ofereix la reforma proposada afecta directament als treballadors i treballadores dels comuns i que aquesta no ofereix garanties pel bon exercici del servei públic”. 

La USTCEE ja ha comunicat la decisió als responsables comunals i s’han iniciat els contactes per establir uns serveis mínims. No obstant això, fonts comunals han assegurat que les expectatives de seguiment i repercussió són més aviat baixes. Els serveis mínims en relació a l’administració central s’han de tractar dilluns amb el Govern. Els representants sindicals de l’administració general pensen posar de manifest durant la trobada amb els màxims responsables de l’executiu el seu malestar per les pressions que s’està exercint als funcionaris. I no entraran a negociar en cap cas les propostes rebudes durant la reunió de dimarts.

De moment no hi ha cap contraoferta a la proposta de mesures de millores plantejada per l'executiu: "De moment no deixa de ser un paper que no està ni firmat"

Per ara, els sindicats no han adoptat cap acord concret ni sobre les ofertes rebudes ni sobre noves propostes a fer perquè seran les assemblees d’afiliats de cada sindicat, moltes de les quals es reuniran la setmana que ve, les que les valorin de forma individual abans de posar la informació en comú. Entre les mesures ofertes hi ha la d’aturar l’aplicació del quinquenni fins que no estiguin elaborats els reglaments o millorar la conciliació familiar i laboral. Aquesta conciliació es faria a través de l’establiment d’una jornada intensiva de 7,5 hores diàries. Sense variar, però, l’horari d’atenció al públic. La proposta, però, “no deixa de ser un paper que no està ni signat ni sabem quin impacte real pot tenir”, han assegurat les fonts sindicals que s’han demanat “a canvi de què es fa dit oferiment”.

En la trobada de dilluns els sindicalistes hi pretenen negociar només els serveis mínims, sobre els quals se suposa que haurien d’estar treballant en l’actualitat les direccions dels departaments. Com a mostra de ‘bona voluntat’ s’oferirà un preavís de 48 hores però també es té clar que mentre duri la negociació i no hi hagi cap acord tancat la convocatòria d’aturada persistirà. Ara, no se sap quan hi començarà a haver accions efectives. “S’ha de veure quantes i quines accions es fan. El que sembla clar és que el dia que es faci, el dia que hi hagi una convocatòria efectiva, la gent l’ha de secundar”, sinó, a parer dels sindicats, perdran força

La ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, i el titular d\'Interior, Xavier Espot, saluden els representants sindicals.

Relacionat

Govern ‘passa llista’ per intentar saber qui farà vaga i aixeca un fort malestar entre el funcionariat
El cap de Govern, Toni Martí, entra a la sala on hi havia la reunió amb els representants sindicals.

Relacionat

Un altre maldecap per al Govern: ¿com es controlen els vaguistes?
Un moment de la reunió entre la delegació sindical i el cap de Govern i els ministres a l\'edifici administratiu.

Relacionat

Govern es treu de la màniga diverses millores per als funcionaris per evitar una vaga sense serveis mínims encara
La ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, durant una compareixença pública.

Relacionat

Govern convoca els sindicats de l’administració dimarts per intentar consensuar els serveis mínims de la vaga
Funcionaris assistents a l\'assemblea general en la qual es va acordar la vaga.

Relacionat

Els sindicats de l’administració creuen que la tàctica de Govern davant la vaga és intentar dividir el funcionariat
Imatge de l\'assemblea general de funcionaris.

Relacionat

La vaga general dels funcionaris anirà del 19 de febrer al 19 de març
La taula presidencial amb diversos representants sindicals de l\'administració durant l\'assemblea general de funcionaris.

Relacionat

La manca de regulació del dret de vaga impedeix al Govern ‘descomptar’ del sou dels funcionaris les hores d’aturada
Imatge de l\'assemblea general de funcionaris.

Relacionat

Govern intenta convèncer els funcionaris que el nou model els permetrà guanyar en 40 anys de carrera entre 30.000 i 75.000 euros més que ara

Comentaris

Trending