Un altre maldecap per al Govern: ¿com es controlen els vaguistes?

Tot planificant les mesures a establir per pal·liar la possible aturada general convocada pels sindicats, l’administració debat ara amb quina fórmula s’assegurarà si un funcionari segueix o no la protesta

El cap de Govern, Toni Martí, entra a la sala on hi havia la reunió amb els representants sindicals.
El cap de Govern, Toni Martí, entra a la sala on hi havia la reunió amb els representants sindicals.

Les trobades dels mandataris polítics amb els directors de l'administració per avaluar l’organització de serveis mínims evidencien el desgavell que hi ha en molts departaments per controlar de forma normal el respecte a l’horari: si no es fitxa no sol passar res. A més, els treballadors públics tenen dret a absentar-se de forma injustificada durant tres dies del seu lloc de treball i això compta com a permís o crèdit horari i no es pot descomptar del salari. ¿Com es farà els dies que hi hagi aturades convocades?

Un dels grans problemes que té l’administració davant la convocatòria de vaga general dels funcionaris és com controlar qui realment segueix l’aturada i qui no ho fa i s’absenta de la feina per altres qüestions. Diverses fonts han assegurat que la possibilitat que realment es dugui a terme l’acció, que es podria iniciar dilluns de la setmana que ve i que ha estat convocada fins al 19 de març, ha evidenciat el desgavell de control d’assistència que hi ha en alguns departaments del Govern.

Els màxims representants de l’executiu, amb el cap de Govern, Toni Martí, al davant, han començat a tractar l’organització de la resposta a una aturada general amb els responsables de les àrees i departaments de l’administració. La voluntat de les trobades que es mantenen té dos objectius. D’una banda, dissuadir els directors de departament de la possibilitat de secundar una vaga assegurant-los que la reforma de la Funció Pública acabarà comportant que els funcionaris hi surtin guanyant, també des del punt de vista econòmic, i que convencent els directors aquests facin taca d’oli i mirin de convèncer la resta de treballadors; i, d’altra banda, analitzar la situació per establir uns serveis mínims que, en alguns casos, podrien ‘anul·lar’ de fet la possibilitat de la vaga.

Una de les fórmules que s'estan avaluant és que els propis vaguistes es 'delatin' enviant un correu electrònic a Funció Pública

I en aquest marc, una de les dificultats és controlar qui secunda l’aturada i qui no ho fa tenint en compte tant les especificitats de l’administració en matèria d’absències no justificades com el fet que malgrat que els sindicats han insistit que en no estar regulat el dret a vaga no es pot retallar el salari, els dirigents polítics de l’administració estan disposats i tenen clar d’aplicar descomptes en el sou en aquells que s’apuntin a la convocatòria, els efectes de la qual encara són tota una incògnita. De fet, és probable que fins dilluns que ve mateix els sindicats de l’administració no comencin a establir actuacions a dur a terme. El Govern ha sol·licitat als representants dels treballadors que qualsevol acció es preavisi amb 48 o, millor encara, 72 hores de marge.

Però clarament, segons les fonts, un dels maldecaps és com controlar qui fa vaga i qui no en fa. El sistema de fitxatge que hi ha a l’administració no seria, de fet, la fórmula adequada no perquè no ho sigui teòricament si no perquè, segons s’està posant de manifest els darrers dies, no hi ha realment un control que aquest procés es faci. Dit d’una altra manera, malgrat que hi ha l’obligació de fitxar com que en molts departaments ningú no controla que això es faci i, a més, no hi ha cap conseqüència si no es fitxa doncs fer el seguiment de la vaga per aquest sistema alteraria totalment la realitat. A més, segons les fonts, la normativa reguladora dels drets dels funcionaris estableix que el personal té dret a faltar tres dies del lloc de la feina sense justificar i aquesta absència compta com a permís o crèdit horari i no s’ha de descomptar del salari.

Davant d’això, una de les opcions que s’hauria plantejat seria que els ‘vaguistes’ hagin d’enviar un correu electrònic al departament de Funció Pública, a una direcció electrònica que es crearia a aquest efecte, informant de la intenció o del fet que no es va a treballar perquè s’està seguint la convocatòria sindical. No obstant això, les fonts consultades, han posat de manifest que difícilment aquesta fórmula pot resultar. I que és l’administració que ha de tenir els seus propis mitjans directes per poder controlar qui acudeix i qui no al lloc de treball i qui per quines raons s’absenta un funcionari si realment ho fa. 

Etiquetes

Un moment de la reunió entre la delegació sindical i el cap de Govern i els ministres a l\'edifici administratiu.

Relacionat

Govern es treu de la màniga diverses millores per als funcionaris per evitar una vaga sense serveis mínims encara
La ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, durant una compareixença pública.

Relacionat

Govern convoca els sindicats de l’administració dimarts per intentar consensuar els serveis mínims de la vaga
Funcionaris assistents a l\'assemblea general en la qual es va acordar la vaga.

Relacionat

Els sindicats de l’administració creuen que la tàctica de Govern davant la vaga és intentar dividir el funcionariat
Imatge de l\'assemblea general de funcionaris.

Relacionat

La vaga general dels funcionaris anirà del 19 de febrer al 19 de març

Comentaris

Trending