La vaga general dels funcionaris anirà del 19 de febrer al 19 de març

Els sindicats de la Funció Pública notifiquen el preavís d’aturada al Govern i a partir d’ara començaran a treballar en les accions concretes, que preveuen anunciar amb 24 hores de temps

Imatge de l\'assemblea general de funcionaris.
Imatge de l\'assemblea general de funcionaris.
L'aturada general que els sindicats de la Funció Pública fa dies que vénen anunciat ja té data. O millor encara: dates. Les accions dels col·lectius sindicals, que s'anunciaran concretament amb un dia d'antelació, aniran del 19 de febrer al 19 de març. Deixen fora la festivitat del Carnaval per no perjudicar més del compte el teixit econòmic i empresarial del país. Els sindicalistes asseguren que la convocatòria es fa amb independència de si l’executiu, que creuen que és qui ha de regular uns serveis mínims si ho creu escaient, farà o no descomptes als sous. Alhora, els representants dels treballadors exigeixen de nou que es parin les lleis sòcio-laborals que ja estan a tràmit i es deixi al calaix la reforma de l’administració i es negociï tot de nou i des de zero. 

La vaga general indefinida de la Funció Pública ja té convocat un primer torn de protestes. Els sindicats de l’administració han comunicat fa poca estona al Govern que les accions de mobilització per mostrar el rebuig a la reforma que s’està projectant en relació als funcionaris però també contra el paquet de lleis laborals que s’estan tramitant al Consell General es faran entre el 19 de febrer i el 19 de març. Els col·lectius sindicals han decidit deixar fora de la campanya de protestes la festivitat del Carnaval perquè “sabem que el país estarà ple i no volem perjudicar ni el país ni el teixit empresarial i econòmic, encara que sabem que les nostres reivindicacions tindran un impacte”, segons que ha explicat el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A), Gabriel Ubach.

Una vegada comunicat el preavís de vaga al Govern, cada col·lectiu sindical establirà ara amb els seus afiliats quines accions preveu dur a terme. Ubach ha deixat clar que “tots els sindicats anem a l’una” encara que també és cert que cada departament de l’administració té les seves pròpies característiques que faran més adequades un tipus de mobilitzacions o unes altres. En qualsevol cas, la pretensió és que les més sonores i contundents es facin de manera conjunta. “Una vegada donat el preavís, ens sentim legitimats per dur a terme les accions escaients anunciant-les amb 24 hores de temps”, ha explicat el sindicalista.

Ubach ha estat contundent en afirmar que “ja n’hi ha prou d’enganys i de faltar a la veritat”, ha retret al Govern la manca de capacitat negociadora i les constants contradiccions que segons el parer sindical està mostrant la titular de Funció Pública, Eva Descarrega, i ha reclamat que “parem les lleis socials, les lleis laborals, la de la Funció Pública. Parem-les, dialoguem-les i consensuem-les. Però no imposem-les” com en opinió dels sindicats hauria fet l’executiu. 

El secretari general de l'USd'A assegura que "s'ha tensat tant la corda que al final la corda s'ha tensat" i reclama la retirada de totes les lleis laborals

I després d’assegurar que “la pilota està al teulat de DA, d’Eva Descarrega, de Toni Martí”, el màxim responsable de l’USd’A ha demanat començar la negociació “des del minut zero i amb un full en blanc”. El que tenen clar els sindicats és que en cap cas no s’asseuran per negociar uns reglaments -com fa dies que està anunciant i convidant la titular ministerial- que pengen d’una llei “amb la qual no estem d’acord”.

Els sindicats han assegurat que hi haurà vaga amb independència que el Govern els descompti del salari les hores d’aturada o no. “Durant 25 anys al legislador no li ha interessat regular el dret a vaga. Si cobrem o no, no té res a veure. Que ens ensenyin la documentació on s’avala la posició del Govern i ja ho discutirem”, ha afirmat Ubach abans de recordar que “s’ha tensat tant la corda que al final la corda s’ha trencat”

I després d’afirmar que “les regles del joc hi són per respectar-les” i que l’objectiu final de la reforma de la Funció Pública només pot ser que l’administració “doni el millor servei possible”, ha explicat, també, que li correspon al Govern moure fitxa quant als serveis mínims. “Si ho volen regular, que ens cridin i en parlarem. A partir d’aquí nosaltres ho avaluarem.” Ubach ha explicat que els sindicats no tenen prou força per dir qui ha de treballar i qui no. I que això ho ha de fixar, en tot cas, l’administració.

La taula presidencial amb diversos representants sindicals de l\'administració durant l\'assemblea general de funcionaris.

Relacionat

La manca de regulació del dret de vaga impedeix al Govern ‘descomptar’ del sou dels funcionaris les hores d’aturada
Imatge de l\'assemblea general de funcionaris.

Relacionat

Govern intenta convèncer els funcionaris que el nou model els permetrà guanyar en 40 anys de carrera entre 30.000 i 75.000 euros més que ara
Inici de l\'assemblea, que es va fer a porta tancada per evitar represàlies als treballadors.

Relacionat

Els funcionaris esperen estar en disposició de muntar una vaga general indefinida en quinze dies

Comentaris

Trending