L’impacte de la pandèmia, justament, ha estat un dels eixos de l’al·locució, que ha fet molt incís, això sí, en l’auge internacional que ha tingut el Principat arran de l’acollida de la Cimera Iberoamericana. El cap d’Estat mitrat ha qualificat d’“èxit” i de “fites molt importants”, tant l’esmentada cimera com la primera visita del rei d’Espanya, Felip VI. Amb tot, “no ens podem aturar” i hi ha d’haver “un reforçament de les relacions exteriors sense perdre la nostra identitat”.

Joan-Enric Vives, que ha fet un clar a favor de la “solidaritat envers els pobres, els immigrants, els que no podem mirar a la cara” i ha fet vots per “un futur per Andorra en què la pau, la sostenibilitat i el progrés” siguin elements essencials inclosa una solidaritat que “impedeixi deixar ningú enrere”, també s’ha referit a la bona cooperació entre el Vaticà i l’Estat andorrà. En cap cas, però, no ha fet ni la més mínima referència, ni tan sols entre línies, a l’afer de l’avortament.

Seguint amb el panorama internacional, i més enllà de totes les referències més de caràcter teològic o filosòfic, i a banda de felicitar les festes, s’ha referit a “les negociacions amb Europa, la integració dels nouvinguts, els ajuts als països en vies de desenvolupament, la col·laboració amb els nostres països veïns, França i Espanya, o la preocupació solidària amb tants altres països” amb els quals Andorra hauria coincidit tant a la Cimera Iberoamericana o la Cimera de Glasgow, que li ha servit per fer una al·lusió al canvi climàtic.
Comentaris (4)