Suport unànime a Xavier Cañada com a nou Raonador del Ciutadà

La cambra valida amb el vot de tots els consellers la candidatura fruit del nou procés obert d’elecció, en una sessió que també ha servit per validar els canvis a la Llei de seguretat privada que han de facilitar la contractació de personal per les empreses

El Consell General ha validat Xavier Cañada com a Raonador.
El Consell General ha validat Xavier Cañada com a Raonador. CONSELL GENERAL

Xavier Cañada s’ha convertit, oficialment, en el Raonador del Ciutadà. Ho ha fet rebent els vots de tots els consellers generals, un cop tancat com a candidat de consens. En els propers dies, prendrà possessió del càrrec, rellevant d’aquesta forma a Marc Vila. El seu nomenament ha estat el penúltim punt del dia d’una maratoniana sessió al parlament, que també ha validat el CDI amb Països Baixos, els canvis a la Llei de seguretat privada i la designació de dos membres al consell d’administració de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA).

D’aquesta forma, es culmina el procés, tota una novetat, engegat fa unes setmanes per trobar un nou Raonador. En aquest cas, es va fer una crida perquè s’hi presentessin persones que consideressin que podien ocupar el càrrec. I, després de l’anàlisi de les candidatures i les entrevistes celebrades per part de la comissió de Justícia i Interior, els grups van aconseguir consensuar un nom.

Tot i que, inicialment, semblava que la majoria volia apostar de forma clara per una dona, Meritxell Massoni, ha prevalgut el desig de buscar un consens. I, per això, s’ha acceptat que un altre candidat, en aquest cas Cañada, sí que generava més bona rebuda en la resta de grups. I, finalment, es va tancar una candidatura conjunta que és la que s’ha sotmès aquest vespre al parlament.

Com era d’esperar, el jurista ha estat elegit per tots els consellers. No els 28 per absència d’un d’ells però sí que amb unanimitat. Per tant, en un termini breu de temps, prendrà possessió del càrrec i s’oficialitzarà el relleu de Marc Vila.

Tot i el consens, el debat ha tingut el punt crític fet des de Concòrdia. Jordi Casadevall ha indicat que estaven contents “amb el fons però no amb la forma” i ha defensat que ara hi ha l’opció de millorar aquest procés d’elecció. També ha lamentat que, durant algun moment, del procés, des de Demòcrates i Ciutadans Compromesos “s’ha notat massa que tenien la majoria”, malgrat que, al final, tot s’hagi pogut reconduir cap a una entesa global. Des de les formacions amb més representacions, Jordi Jordana, en canvi, ha defensat que el procediment “m’ha semblat correcte” i ha destacat que la unanimitat assolida “reforça el paper que haurà de desenvolupar”.

MÉS FLEXIBILITAT A LA SEGURETAT PRIVADA

Pel que fa a nomenaments, la sessió n’ha tingut dos mes: els de dos membres designats per entrar el consell d’administració de l’AFA. Un, Nicolas Mérindol; l’altre, Beatriz Pintos. Paral·lelament, també s’ha autoritzat -per unanimitat- una freqüència de ràdio per a France Info.

Un altre punt de l’ordre del dia ha estat la modificació de la Llei de seguretat privada que, segons la ministra de Justícia i Interior, Esther Molné, “millora la regulació existent”. Especialment, en un aspecte: facilitar a les empreses la contractació de personal, tot flexibilitzant certes condicions, sense baixar, això sí, requisits de capacitació. El text ha comptat amb el suport de tots els grups.

Comentaris (2)

Trending