‘Salt de categoria’ de César Marquina i contractació com a relació especial de Marc Pons

El cap de Govern anuncia que els canvis al consell de ministres seran efectius a partir d’aquesta propera mitjanit i confirma el pas del fins ara secretari d’Estat d’Infraestructures al departament de Transformació Digital

Xavier Espot durant la compareixença d'aquest dimecres.
Xavier Espot durant la compareixença d'aquest dimecres. SFGA

Els canvis al Govern seran efectius a partir d’aquesta propera mitjanit, quan entraran en vigor els diferents decrets que desencadenaran els múltiples canvis en les carteres ministerials anunciats fa uns quants dies. Així ho ha explicat el cap de l’executiu, Xavier Espot, que ha explicat també els canvis que afecten dos secretaris d’Estat: Marc Pons deixa de ser-ho però l’administració el contracta sota el paraigua de relació especial i César Marquina guanya atribucions i això farà que a partir d’ara participi de les reunions del consell de ministres.

Tant Marquina com Pons dependran d’Espot directament, un Espot que mentre que no s’incorpori Trini Marín al gabinet ministerial, circumstància que no es donarà fins al mes de juliol, es farà càrrec del ‘nou’ ministeri d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana. Aquesta darrera àrea serà en la que continuarà treballant Marc Pons, sense cap càrrec institucional. Amb un contracte de relació especial tal i com ha explicat el mandatari executiu.

Verònica Canals abandona la sala de premsa després d'anunciar la seva baixa al costat del cap de Govern, Xavier Espot.

Relacionat

Remodelació a Govern: Canals plega i Marín entra per pilotar Administracions Públiques

El cap de Govern ha recordat els canvis que s’efectuen derivats de la sortida de l’executiu de Verònica Canals, justificada per motius personals i motivada perquè no encaixava ni entre el gabinet ministerial ni entre el sector amb el qual havia de treballar. A partir d’aquí, Jordi Torres assumeix Turisme i Telecomunicacions; Víctor Filloy es fa càrrec d’Ordenament Territorial i Habitatge; i Judith Pallarés passa a Afers Socials, Joventut i Igualtat. Marín es farà càrrec de la reformulada cartera de Funció Pública però, per ara, quedarà sota el comandament d’Espot.

El màxim responsable de l’executiu, més enllà d’explicar el cessament de Marc Pons, ha confirmat Teresa Milà i Lara Vilamala en el seus càrrecs. La secretària d’Estat d’Afers Socials passarà a dependre de Pallarés i la secretària d’Estat de Funció Pública, per ara, quedarà vinculada a Espot. En aquest marc, el cap de Govern ha explicat que César Marquina deixa de ser secretari d’Estat d’Infraestructures i passa a ser-ho de Transformació Digital i Projectes Estratègics.

César Marquina continuarà com a secretari d'Estat tot i que canviant una mica l'àrea de responsabilitat.

Relacionat

César Marquina: de ‘controller’ de Torres a ‘controller’ de Marín

Marquina dependrà d’Espot i participarà dels consells de ministres com Landry Riba. De fet, tots dos, des que es va elaborar el pla H23, es podrien venir a denominar viceministres, una figura que no s’usa a Andorra però que altres estats sí que empren. Espot ha explicat que a Marquina “se’l va nomenar amb dues comeses molt concretes, les de les telecomunicacions i les infraestructures” que ara s’han segregat en diferents ministeris. A més, tindrà una “ampliació de les competències” i se li aniran atribuint “qüestions noves” que fa que tingui una “competència transversal”. Per aquest motiu, el millor és que depengui del cap de Govern, ha explicat, malgrat que haurà de tenir una relació estreta amb Trini Marín quan assumeixi el departament d’Administracions Públiques perquè la transformació digital va estretament lligada, també, amb la digitalització de les institucions.

Comentaris (12)

Trending