Remodelació a Govern: Canals plega i Marín entra per pilotar Administracions Públiques

La sortida de la titular de Turisme porta a retocar fins a tres ministeris més, amb Judith Pallarès, Víctor Filloy i Jordi Torres canviant de cartera i, en una segona línia, Marc Pons quedant-se sense secretaria d’Estat

Verònica Canals abandona la sala de premsa després d'anunciar la seva baixa al costat del cap de Govern, Xavier Espot.
Verònica Canals abandona la sala de premsa després d'anunciar la seva baixa al costat del cap de Govern, Xavier Espot. J. A. VILADOT / SFGA

La segona part de la legislatura el Govern la viurà amb equip ministerial remodelat. Encara que des de feia molts mesos planejava en l’ambient una reformulació del gabinet de ministres, al final han estat la situació personal i familiar a la qual ha de fer front la fins ara titular de Turisme, Verònica Canals, la que ha servit de desllorigador de tot plegat. Canals deixa l’executiu i hi entra, per sorpresa i estupefacció de molts, qui durant vuit anys va ser cònsol major d’Escaldes Trini Marín. L’ara tècnica de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) assumirà el juliol Administracions Públiques.

La sortida de Canals i l’entrada de Marín comporta retocar fins a tres ministeris més i que Víctor Filloy, Judith Pallarès i Jordi Torres canviïn de cartera. Anem a pams. La remodelació es farà efectiva de manera gradual i suposa, també la desfeta de la secretaria d’Estat de Participació i Igualtat i, per tant, la sortida de Marc Pons d’aquesta segona línia governamental, encara que es podria integrar, si ho vol, en algun altre càrrec de relació especial. Turisme, que és el primer ministeri que es queda sense titular per la decisió personal de Canals, passa a mans de Jordi Torres, que reté el departament de Telecomunicacions en una suma inèdita però que pretén ajuntar sinergies entre l’edifici multifuncional i la futura nova seu d’Andorra Telecom.

Amb el pas de Torres Falcó a Turisme, queda orfe Ordenament Territorial. El cap de Govern, Xavier Espot, hi situa al capdavant el fins ara titular d’Afers Socials, Habitatge i Joventut. Víctor Filloy mantindrà Habitatge com a segona pota d’Ordenament Territorial. Afers Socials i Joventut passen a mans de Judith Pallarès, que suma al seu ministeri nou el departament d’Igualtat. I la sortida de Pallarès de Funció Pública és la que crea la vacant que ocuparà Trini Marín amb un ministeri que es farà càrrec també de la relació amb els comuns i la participació ciutadana i que es dirà d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana.

La valoració d’Espot

La remodelació l’ha anunciada d’urgència el cap de Govern al costat de Verònica Canals en una primera part de la compareixença per deixar ben clar que la sortida de la titular de Turisme és volguda, demanada, per la fins ara ministra. Espot ha indicat que la marxa de Canals es deu a motius “estrictament personals i familiars”. “És una decisió de mutu acord i en cap cas és un cessament unilateral perquè jo no estigués satisfet amb el treball o alguna mala actuació de la ministra, ans al contrari”. Espot, que ha elogiat la professionalitat de la fins ara titular de Turisme, ha afirmat que “és una decisió que adoptem amb molta tristesa. La ministra Canals ha estat una excel·lent companya i ministra i deixa el ministeri perfectament ordenat i professionalitzat".

La baixa de la ministra d’adscripció liberal “és una decisió de mutu acord i en cap cas és un cessament unilateral perquè jo no estigués satisfet amb el treball o alguna mala actuació de la ministra, ans al contrari”

Verònica Canals ha aprofitat per fer balanç dels seus dos anys al capdavant del ministeri afirmant que “la decisió no ha estat fàcil de prendre, ha estat llargament meditada i molt madurada. Arriba en aquest moment perquè justament l'objectiu era dur a terme projectes que ja havíem començat de cara a l'estiu per reactivar el sector turístic, que ha estat molt colpejat per la pandèmia”. La fins ara ministra ha opinat que el full de ruta està “perfectament planificat” i que tot està ben embastat. En aquest sentit, Espot ha reconegut que Canals ha hagut de treballar en uns moments complicats a causa del coronavirus.

El cap de Govern s’ha referit a l’entrada al Govern de Trini Marín tot evitant reconèixer el que és: un intent per neutralitzar les envestides, cada cop més sovintejades darrerament, de Toni Martí, tal i com han reconegut fonts governamentals. Espot ha buscat un to conciliador i ha negat que Marín pertanyi a una facció determinada -en referència a l'excap de Govern- i recordant que l’excònsol, com ell mateix, formen part del mateix comitè parroquial i, certament, en algunes decisions concretes han divergit. Però, ha vingut a dir, el partit està per damunt de possibles divergències. “Tots dos formen part del comitè parroquial d'Escaldes-Engordany i totes les decisions s'ha adoptat sempre per majoria. La meva relació amb el senyor Toni Martí és excel·lent”, ha afirmat amb més o menys rotunditat, amb més o menys convicció.

Xavier Espot donant compte de la remodelació de Govern.
Xavier Espot donant compte de la remodelació de Govern.

També s’ha referit Espot al fet que surti de l’executiu una ministra proposada per Liberals i hi entri una destacada membre demòcrata, encara que sigui dels demòcrates d’Escaldes que, ho vulgui o no ho vulgui admetre Espot, en els darrers temps era una rèmora per a la línia actualment oficialista dels demòcrates. El cap de Govern ha restat transcendència al fet que Liberals perdi un ministre i ha assegura que ja a l’inici de la legislatura i després del pacte tripartit ell ja havia destacat que se cercaria la cohesió. Per això, la remodelació ha estat “consensuada a nivell de confluència i cohesió”. “No calculem quotes”, ha remarcat.

El ‘fitxatge’ de l’excònsol d’Escaldes és un intent de neutralització les constants envestides de Toni Martí amb qui l’actual cap de Govern ha assegurat mantenir-hi una “excel·lent relació”

A ningú no se li escapa, però, que per molt important que sigui la cartera de Turisme, la d’Ordenament Territorial ho és encara més. I que aquesta passarà a ser comandada per un integrant liberal com Víctor Filloy, de qui Espot ha comentat que és un home que coneix bé l’àmbit d’actuació del seu nou ministeri “perquè ha estat gerent d’Acoda -l’associació de contractistes- i en aquests dos anys ha pogut conèixer perfectament l’Administració”. Els liberals, a més a més, retenen Afers Socials, que tot i complexe, està jugant un paper molt destacat en el marc de les dificultats econòmiques i socials derivades de la pandèmia.

En relació als secretaris d’Estat, Espot ha manifestat que a banda del d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, que queda fora de l’entramat governamental, la resta estan confirmats a falta de l’encaix amb els nous responsables ministerials. “Amb Marc Pons la meva intenció és que segueixi liderant aquest projecte d’Igualtat des d’un altre càrrec, però la decisió final li correspon a ell. Haurà de fer el seu procés de reflexió i decidir”. El cap de Govern ha evitat admetre que Administracions Públiques tindrà una nova secretaria d’Estat, probablement anomenada de Transició Digital. “S'haurà de meditar i debatre en els pròxims dies”, ha dit Espot.

Les fonts consultades han assegurat que si no ha donat per feta aquesta nova secretaria d’Estat és perquè encara no s’ha tancat del tot el nom de qui l’ha d’assumir. Però que la creació d’aquest departament és un fet. Xavier Espot, que ha elogiat els ministres que assumeixen noves responsabilitats, ha destacat que els escollits són els millors entres els disponibles. I ho ha deixat clar per defugir, ha recordat, “d’aquella cantarella del Govern dels millors”. En fi, una remodelació que no ha deixat indiferent ningú. Per A, per B o per Marín.

Etiquetes

Comentaris (23)

Trending