Pujada de lloguers en funció de la dels sous, sigui pactada pels agents socials o fixada per Govern

Espot anuncia que ja s’ha convocat sindicats i patronals a una reunió per mirar de trobar un consens sobre quin percentatge d’increment s’ha d’aplicar als salaris l’any vinent, que serà força similar al que es traslladi a les rendes dels arrendaments

Xavier Espot ha anunciat la reunió entre patronals i sindicats.
Xavier Espot ha anunciat la reunió entre patronals i sindicats. CONSELL GENERAL

En els pròxims dies, i a instància del Govern, sindicats i patronals tindran una reunió per avaluar quin ha de ser l’increment salarial de cara al 2023. Així ho ha anunciat Xavier Espot durant la segona jornada del Debat d’Orientació Política. Ha explicat que la demanda per trobar-se ha estat enviada pel ministre Jordi Gallardo. D’aquesta forma, Espot ha volgut respondre les crítiques de manca de diàleg llançades dilluns des del grup socialdemòcrata. Ha donat a entendre, a més, que de l’augment que s’acabi pactant dependrà també el que es permeti traslladar als lloguers.

La segona jornada del Debat s’ha iniciat amb la intervenció del cap de l’executiu, que havia de respondre les rèpliques dels grups parlamentaris. S’ha centrat directament en els dos grups de l’oposició: PS i Terceravia. Al líder socialdemòcrata, Pere López, li ha rebatut que el seu Govern no promogui el diàleg. I un exemple, al seu entendre, és la reunió ja impulsada. “Ahir mateix s’ha convocat els agents socials per mirar d’acordar un increment dels salaris”, ha revelat. Aquest augment, a més, acabarà condicionant el que afecti els preus del lloguer. És a dir: el percentatge que es pacti podia ser el mateix o, si més no, proper al que s’acabi fixant. En tot cas, tot es decidirà un cop s’hagi tancat, per bé o per mal, aquesta negociació.

La problemàtica dels lloguers i el tercer pagador han estat dos cavalls de batalla intensos entre Espot i López, que acusa Govern de ser el responsable del creixement desmesurat de la construcció que, a més, ha disparat els preus

Pel que fa a la resposta a Terceravia, Espot ha lamentat que “vostè el que demana és aturar-ho tot”. En canvi, ha indicat que “soc cap de Govern i no puc estar quatre anys escalfant la cadira”. A la vegada, ha defensat que la decisió d’establir un fre a la construcció mitjançant el que es poc gairebé considerar una moratòria encoberta -qualsevol projecte requerirà a partir d’ara una autorització d’Urbanisme i de Medi Ambient a banda dels tràmits ja habituals- s’encabeix en el marc competencial. “No hi ha cap invasió; ho hem demanat als assessors jurídics i ens ho han confirmat”, ha manifestat.

Espot també ha defensat tant el fons com la forma de la decisió de congelar les noves llicències per habitatges d’ús turístics i el fre a la construcció. Sobre el mètode emprat, la via d’extrema urgència, ha recordat que “a diferència d’altres països, no tenim el mecanisme del decret legislatiu” i ha apuntat que “sempre que l’hem fet servir ha estat degudament justificat”. Sobre el fons, ha posat en relleu la seva necessitat i, de fet, s’ha enfrontat a l’oposició per demanar-los “què en pensen realment més enllà de criticar com s’ha tramitat la llei”.

El màxim responsable de l’executiu, també ha remarcat els avenços aconseguits durant la negociació amb la Unió Europea, com ara el manteniment del monopoli de FEDA. Per això, ha retret les crítiques formulades per Pintat. “Assumir el cabal de la unió no és el fracàs de la negociació, és així com podrem avançar cap a un marc jurídic homologat que permetrà l’avenç de la nostra economia”, ha argumentat. La resposta, però, no ha satisfet el líder de Terceravia. El parlamentari lauredià ha retret a Govern que “no sigui transparent” amb la UE i també els ha acusat d’actuar “des de la improvisació i l’extrema urgència i necessitat”.

El debat ha estat intens, com s’esperava. Entre Espot i López, amb punts de fricció importants sobre la taula. Des del PS s’ha reclamat novament el tercer pagador generalitzat -“vol que realment una persona no es pugui fer una prova perquè ha d’avançar 300 euros quan la CASS després li retornarà 225?, ha demanat”-, una possibilitat que el cap de Govern ha tancat amb un fort cop de porta. Abans de l’estiu, ha assegurat, hi serà també per farmàcia per gent gran i discapacitats, però no pas per a tota la població. “Volem una societat empoderada, no assistida”, ha justificat.

Pintat ha evidenciat que les postures amb la negociació amb la Unió Europea són divergents i ha retret novament el Govern el que considera un abús de la via d'extrema urgència i necessitat

L’habitatge també els ha enfrontat. “Són vostès els que han animat a entrar desmesuradament projectes de construcció rebaixant percentatges de cessió; són responsables de l’actual situació”, ha afirmat López, que ha advertit que en la nova mesura, la moratòria encoberta que, però, no afectaria edificis per al lloguer, “la paraula assequible segueix sense figurar en aquesta mesura, com ha passat sempre”. En definitiva, “el que vostès han fet és abaixar impostos i cessions i el preus són més cars. Més dèficit, menys terrenys públics i més perjudici per a l’interès general. La realitat és que el país està ple de grues i els preus no parin de pujar”.

López - Vela

Des dels grups de la majoria, el líder de la bancada independent, Ferran Costa, ha fet una crida per “buscar consensos”, que és “el que cal en temps difícils”. També ha retret a l’oposició el fet de tenir “una visió apocalíptica”. Davant d’aquesta, ha defensat que “aquest Govern ha fet front a situacions realment difícils com el confinament de la població per la pandèmia”.

Per part seva, Carles Naudi, des de Ciutadans Compromesos, ha estat encara més crític amb els partits en minoria. Els ha acusat de bastir una “tirania ideològica”, ja que “fan política del tot o res”. El dard l’ha aprofitat per llançar-lo contra el PS, recordant l’afer del discurs de López l’any passat. “Quan no copien, no fan propostes”, ha etzibat.

 En la seva intervenció, el president del grup demòcrata, Carles Enseñat ha aprofitat per recordar les propostes de resolució que presentaran, una sobre el foment del català i una altra sobre el medi natural. Ha lamentat que “l’oposició no fa propostes en les problemàtiques claus del país. Només criticar i no aporta”.

Comentaris (12)

Trending