El PS veu en la renúncia de Gallardo una prova del “fracàs” de les polítiques del Govern

Pere López remarca que l’acció del ministre liberal ha generat descontentament entre els mateixos militants de la formació; en canvi, Demòcrates i Ciutadans Compromesos tenen clar que la crisi ‘blava’ no afectarà la coalició

Carles Enseñat i Pere López, en la imatge durant una comissió parlamentària, tene visions diferents de la crisi liberal.
Carles Enseñat i Pere López, en la imatge durant una comissió parlamentària, tene visions diferents de la crisi liberal. Consell General / E.Comellas

La crisi a Liberals és, per a la resta de formacions, un “afer intern”, sí. Malgrat això, tant des de les altres dues forces de la majoria, Demòcrates i Ciutadans Compromesos, com des de l’oposició del Partit Socialdemòcrata, sí que s’ha fet una lectura en clau de Govern. Per als primers, tranquil·litat. S’entén que no ha d’afectar a la coalició. Per als segons, un punt crític. És un cop per a l’executiu i les seves polítiques i també pel cap, Xavier Espot.

Així ho ha volgut posar en relleu el president tant del grup parlamentari com del PS, Pere López. Així, ha remarcat que Gallardo “és la persona de Liberals que ha tingut més protagonisme i en la qual s’ha abocat l’acció comunicativa del partit”. I, també, “el número 2 de l’actual Govern”. I, en canvi, “no és capaç d’afrontar unes primàries; això vol dir que les seves polítiques controvertides no agraden ni els seus militants”. I per això “si no va, és perquè pensa que té les de perdre”.

Gallardo arribant a la seu de Liberals on han fet l'anunci de no presentar-se a les primàries.

Relacionat

Gallardo fa un “pas al costat” pel “risc de lluita interna” d’unes primàries amb Pallarés

Per a López, la renúncia de Gallardo evidencia “el fracàs de les polítiques que ha dut a terme”, ja que “fins i tot ha provocat descontentament ja no només entre els adversaris sinó també entre els seus mateixos militants”. I, de retruc, també “un cop a Govern”, perquè “no es veu capaç de defensar davant dels seus l’acció que ha fet”, i per Xavier Espot, “que l’ha defensat a capa i espasa i no ha posat fre a les seves decisions”.

Ben diferent és la valoració que es fa des dels altres dos grups de la majoria. El demòcrata Carles Enseñat té clar que la situació interna dins la formació blava “no ha d’afectar el Govern de coalició”. Argumenta que “Liberals és un soci i la Judith [Pallarés] no ha mostrat cap voluntat de trencar res; potser si que anava de rival del Jordi, però no va contra el que està establert”. I aquesta sensació també la té del més que possible altre aspirant a les primàries, Josep Maria Cabanes. “És una persona que tampoc ha mostrat cap intenció d’estripar res”, comenta.

El ministre i president liberal, Jordi Gallardo, durant la compareixença d'aquest migdia.

Relacionat

Fractura total a can liberal

Enseñat ha tingut paraules “d’agraïment” cap a Gallardo, ja que “sempre ha demostrat fidelitat al projecte que vam bastir conjuntament i ha tingut un tracte exquisit”. Per això, ha apuntat que “espero que d’una forma o altra continuï vinculat i no abandoni la política perquè és un bon actiu”. I, ha deixat clar, “tampoc puc dir una altra cosa de la Judith”.

Des de Ciutadans Compromesos, Raul Ferré, ha apuntat que “unes primàries són un procés intern” i, per tant, no ha volgut entrar a valorar la situació. Sí que s’ha mostrat convençut, però, que “a la coalició no l’afecta per res”. Com a prova esgrimeix el fet que “el Jordi seguirà fins al final del ministre”. Això sí, ha volgut destacar que “tant ell com la Judith són dos bons ministres i prou responsables per no posar el Govern en perill”.

Comentaris (2)

Trending