La Joventut Socialdemòcrata proposa més educació sexual i la gratuïtat de la píndola de l’endemà

La formació política ha presentat aquest dimarts una centena de mesures per desenvolupar una política amb perspectiva de joventut

Una imatge de la roda de presentació celebrada al setembre per presentar les iniciatives de JSA
Una imatge de la roda de presentació celebrada al setembre per presentar les iniciatives de JSA

El Partit Socialdemòcrata (PS) ha presentat avui cent propostes elaborades per les joventuts del partit i que s’emmarquen en la iniciativa ‘les nostres decisions’. La redacció del text, encarat cap a una nova política amb perspectiva de joventut, inclou mesures laborals, d’habitatge, econòmiques, socials, sanitàries, educatives, de gènere, culturals, esportives, climàtiques i d’integració a la política.

Segons els socialdemòcrates, les mesures volen trobar respostes concretes a necessitats específiques davant “les particularitats i fragilitats que ha evidenciat, una vegada més, la pandèmia de coronavirus” i l’han definit com “una base per una proposta conjunta per la joventut amb tots els partits polítics i les associacions juvenils del Principat”, ja que “l’últim pla nacional és de l’any 2008”.

El PS vol establir el salari mínim interprofessional igual o superior al 60% del sou brut anual mitjà.

La feina d’anàlisi de quatre mesos per part de la formació vermella ha desembocat en una centena de propostes. Respecte a la relació amb les administracions públiques, volen fomentar la cooperació del Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra, conscienciar i incentivar la participació juvenil a les institucions, regular el vot electrònic i la doble nacionalitat i crear un espai nacional per a la joventut, entre altres propostes.

Pel que a les polítiques laborals, destaquen establir el salari mínim interprofessional igual o superior al 60% del sou brut anual mitjà, derogar les retallades que actualment efectual la Llei Qualificada de Relacions Laborals respecte a l’acomiadament no causal, assegurar la remuneració de les pràctiques professionals o crear un nou marc legal adaptat al teletreball.

Per diversificar i dinamitzar l’economia el partit vol establir una quota de 50 euros a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) per als autònoms fins als 30 anys, durant el primer exercici anual d’activitat

Una de les principals preocupacions pels residents del país és l’habitatge. Les joventuts del PS tenen com a objectius -entre altres- crear una borsa d’habitatge social específica per a joves, acordar amb les entitats financeres millors condicions hipotecàries i noves modalitats de finançament, regular un contracte de lloguer específic o fixar un índex de preus de referència per zones a partir d’un estudi sobre els preus raonables.

Per diversificar i dinamitzar l’economia el partit vol prioritzar la creació d’un parc tecnològic a Andorra, establir una quota de 50 euros a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) per als autònoms fins als 30 anys, durant el primer exercici anual d’activitat i crear un nou programa de formació professional adaptat a les necessitats dels sectors productius andorrans, un programa d’intercanvi internacional formatiu empresarial i un altre de doctorats industrials entre la Universitat d’Andorra i el teixit productiu.

En l’àmbit social destaca garantir el dret a la seguretat social a partir dels 25 anys i fins als 30 a la persona que no estudia ni treballa

En l’àmbit social, alguns exemples de les demandes del PS són garantir el dret a la seguretat social a partir dels 25 anys i fins als 30 a la persona que no estudia ni treballa, determinar beneficis socials i econòmics a les parelles joves que decideixin formar una família, potenciar programes de reinserció social i laboral per a joves que hagin comès algun tipus de delicte amb pena de presó i crear una tarifa al catàleg de serveis de les empreses parapúbliques de FEDA i Andorra Telecom.

Respecte a les mesures sanitàries i de salut pública, destaquen incloure la perspectiva de joventut dintre del pla de salut mental d’Andorra, revisar i reactivar el pla nacional contra les drogodependències i fomentar el coneixement d’aquestes en l’àmbit escolar, familiar i social, plantejar un temari aprofundit i continu relacionat amb l’educació sexual en el sistema educatiu Andorrà i assegurar la gratuïtat del contraceptiu d’urgència, conegut com a “píndola de l’endemà”.

El partit considera important adaptar la legislació per considerar com a matrimoni les unions civils entre persones del mateix sexe, entre altres.

Entre les més propostes més destacades de l’àmbit educatiu hi són millorar l’oferta formativa dirigint-la cap a nous sectors econòmics, assegurar-se que cap persona deixi els estudis per raons socioeconòmiques, augmentar les beques i els ajuts i augmentar els coneixements de català entre la població jove.

Les polítiques de gènere proposades per la formació inclouen redactar un pacte d’Estat contra la violència de gènere, augmentar els recursos de protecció per aquestes víctimes, regular i reconèixer el treball familiar, domèstic i de cura, i adaptar la legislació per considerar com a matrimoni les unions civils entre persones del mateix sexe, entre altres.

Altres mesures destacables dins del pla ‘les nostres decisions’ són la gratuïtat o tarifes reduïdes als recintes i els actes culturals, incentivar els artistes emergents i el consum de les obres, un millor repartiment de les subvencions esportives i adaptar el calendari de competicions al curs escolar, abaixar el preu del transport públic, augmentar l’impost de circulació a partir del segon vehicle, facilitar l’accés al primer vehicle elèctric, prohibir els plàstics d’un sol ús i establir una participació més intensa a escala europea.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending