Pere López ‘recomana’ a Espanya rebaixar les penes que imposa per sedició

El president socialdemòcrata defensa al Consell d’Europa el contra-informe a l’informe que toca la cresta a l’Estat espanyol pel cas de Catalunya i s’ofereix a fer una anàlisi aprofundida sobre Turquia

Pere López durant la seva al·locució davant l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa.
Pere López durant la seva al·locució davant l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha presentat aquesta tarda a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa l’informe d’opinió en referència a si els polítics han de ser processats per les declaracions que facin durant el seu mandat. És una mena de contra-informe de l’anàlisi feta pel letó Boriss Cilevics, que toca la cresta de manera molt important a Espanya per la seva actuació derivada de l’1 d’octubre a Catalunya.

López,que va ser escollit de manera unànime pels diputats del Consell d’Europa per ser el ponent d’aquest delicat informe (de fet, un informe de l’informe), ha exposat la defensa de la llibertat d’expressió i la protecció que han de tenir els polítics i malgrat que el socialdemòcrata s’ha centrat més en el cas de Turquia que en el d’Espanya -totes dues situacions estan recollides en el treball de Cilevics- en una de les esmenes proposades pel dirigent del PS recomana a l’Estat espanyol rebaixar les penes que imposa pel delicte de sedició. Per a López, la clau de volta és que Espanya sigui proporcional i homologui en el seu Codi penal un delicte que en la majoria d’estats europeus està recollit d’una altra forma i amb condemnes manifestament més baixes.

L’informe, molt dur amb el comportament de tots dos països malgrat la rebaixa introduïda via esmenes en base a l’informe de López, ha estat aprovat amb el vot a favor de 70 parlamentaris i l’oposició de 28 diputats. López ha votat a favor de l’informe ‘matisat’ i la demòcrata Mònica Bonell ha assegurat que havia preferit no votar la resolució, no pronunciar-se

El president del PS ha exposat davant la cambra el contingut del seu treball -de les set esmenes que havia plantejat a resultes de l’informe, sis han estat acceptades però una setena, referent a l’adaptació dels estàndards internacionals perquè el text original no doni lloc a d’altres interpretacions, només ha estat aprovada per la comissió d’Igualtat i No discriminació, però no per la d’Afers Legals ni pel ple d’aquesta tarda- just abans que el diputat letó hagi exposat la globalitat del treball referent a Turquia i a Espanya. L’informe, molt dur amb el comportament de tots dos països malgrat la rebaixa introduïda via esmenes en base a l’informe de López, ha estat aprovat amb el vot a favor de 70 parlamentaris i l’oposició de 28 diputats. Els dos representants andorrans s’han pronunciat de diferent manera. López ha votat a favor de l’informe ‘matisat’ i la demòcrata Mònica Bonell ha preferit no votar la resolució, no pronunciar-se perquè creia que no acontentava ningú.

L’informe d’opinió elaborat per Pere López havia estat molt ben valorat i felicitat per les comissions d’Afers legals i d’Igualtat i no discriminació, especialment pel joc d’equilibris que intentava fer en el ‘cas català’ i que ha valgut que tant els representants del PSOE -que avui s’ha desmarcat del conjunt del grup socialista europeu- com els d’ERC votessin a favor de les esmenes introduïdes a partir de les reflexions proposades per un Pere López el gros del treball del qual, però, estava centrat en Turquia. El socialdemòcrata ha explicat que l’informe inicial tracta la situació dels parlamentaris turcs, però que no aprofundeix prou en els fets que s’estan produint des de la temptativa de cop d'estat del 2016 ni des de les eleccions locals del 2019.

Moció sobre Turquia

En aquest sentit, López s’ha proposat per elaborar una moció sobre aquest tema, ja que considera imprescindible preparar un informe més detallat sobre la situació que es viu a la zona kurda i a moltes altres on van guanyar les minories. Zones on els seus representats van ser detinguts i substituïts, i ciutats que han estat castigades amb reduccions de pressupostos i retallades de serveis públics i que afecten sobretot a la població amb menys recursos i a les dones.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata també ha subratllat durant la seva exposició que l’informe presentat recomana, com s’ha dit, una actualització i una delimitació més acurada del delicte de sedició arran dels fets produïts a Catalunya amb motiu de la declaració d’independència i de les sentències del judici posterior. López ha exposat els treballs de comparació fets entre els codis penals de països membres del Consell d’Europa i que s’ha arribat a la conclusió que Espanya aplica penes que són més elevades que els de la gran majoria dels països que conformen el Consell d’Europa per un delicte que, a més, sol tenir supòsits de fet molt diferents dels que recull el codi espanyol.

Comentaris (4)

Trending