El passaport va invalidar Ballestà com a possible ministre

Espot i el gabinet de crisi arran del ‘cas Jover’ van descartar el secretari d’Estat perquè no es podien permetre situar al capdavant del ministeri algú que va haver de renunciar a la nacionalitat espanyola essent conseller general

Marc Ballestà durant una compareixença com a secretari d'Estat.
Marc Ballestà durant una compareixença com a secretari d'Estat. SFGA

Més enllà de la valoració i la confiança que tingui el cap de Govern, Xavier Espot, en el secretari d’Estat de Relacions Financeres Internacionals, Marc Ballestà, un imponderable major va deixar el número 2 de facto del ministeri de Finances sense agafar el relleu del dimissionari Eric Jover. Pocs dies després d’esdevenir conseller general, l’octubre del 2015, Ballestà va haver de renunciar de pressa i corrent al passaport espanyol. El recentment nomenat parlamentari tenia llavors doble nacionalitat.

Si Espot va tenir mai la intenció, aquest dilluns, de fer pujar el secretari d’Estat de categoria, els seus acompanyants en el gabinet de crisi que es va posar en marxa amb l’esclat de l’escàndol tributari de l’encara ministre de Finances, li van treure la idea ràpid. I el mandatari executiu no volia cap embolic menys. Almenys, cap que fos controlable. Espot no es podia permetre nomenar un ministre que després se sabés que va arribar a ser parlamentari -i primer a concórrer a uns comicis- tenint doble nacionalitat.

César Marquina i Marc Ballestà, en una compareixença.

Relacionat

El relleu de Jover evidencia com Espot està cada cop més tancat en sí mateix

Fonts de l’òrbita demòcrata han assegurat que aquest va ser el gran tret al peu que tenia Ballestà, que malgrat ser un home gris en la gestió, hauria pogut assumir la cartera pel temps que resta de legislatura i benentès que el cap de Govern, per mandat legal, no pot assumir directament el ministeri encarregat de les Finances. Però durant la reunió en què entre altres haurien assistit el president del grup parlamentari, Carles Enseñat i, com a mínim, la síndica general, Roser Suñé, es va recordar l’episodi de la renúncia de l’ara secretari d’Estat.

El màxim mandatari executiu no es podia permetre nomenar un ministre que després se sabés que va arribar a ser parlamentari -i primer a concórrer a uns comicis- tenint doble nacionalitat

Marc Ballestà, que havia tingut càrrecs orgànics dins la direcció demòcrata, va concórrer a la llista nacional taronja el 2015. No anava en posicions inicialment elegibles, però les renúncies dels primers escollits per ocupar responsabilitats governamentals i, finalment i malauradament, la mort del conseller canillenc Martí Salvans van empènyer el jove polític d’Andorra la Vella a haver d’assumir l’escó. L’assumpció del càrrec davant del síndic general Vicenç Mateu va ser el 8 d’octubre del 2015, just abans del debat d’orientació política.

Enginyer de telecomunicacions de formació i càrrec tècnic a Andorra Telecom, esdevindria conseller membre de les comissions legislatives de Finances i Pressupost, de Política Territorial i Urbanisme i d’Interior. I membre suplent de la delegació andorrana a l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE). Però allò que l’ha deixat ara fora del joc ministerial s’esdevindria poques hores després de la seva estrena parlamentària.

MG 1655
Marc Ballestà durant la seva jura com a conseller general el 2015.

Innocentment, Ballestà faria un comentari que va acabar arribant a les orelles del cap de Govern del moment, Toni Martí. La xerrameca no era res més que tenia els dos passaports. L’andorrà i l’espanyol. Martí el va ‘obligar’ a fer una renúncia a través d’un procediment exprés i es va haver acabat el tema. Fins que el ‘cas Jover’ l’hauria pogut dur momentàniament al ministeri. I via passaport, el que va estripar el 2015, no ha pogut ser.

Comentaris (38)

Trending