El relleu de Jover evidencia com Espot està cada cop més tancat en sí mateix

L’aposta del cap de Govern per Marquina i la ‘defenestració’ de Ballestà sorprèn dins de l’administració encara que no hi ha dubte que el mandatari executiu ha volgut assegurar el tret amb un home de la seva estricta confiança

César Marquina i Marc Ballestà, en una compareixença.
César Marquina i Marc Ballestà, en una compareixença. SFGA

La designació com a ministre de Finances del fins ara secretari d’Estat de Transició Digital i Projectes Estratègics, César Marquina, en lloc de situar com a màxim responsable de la cartera que deixa vacant Eric Jover el seu número 2, Marc Ballestà, és una de les qüestions del dia a l’edifici administratiu de Govern. I és l’evidència, segons diverses fonts, que el cap de Govern, Xavier Espot, cada vegada està més tancat en sí mateix i com més va menys confia en l’entorn. Només es refia dels seus, d’un nucli molt petit. Marquina és de la seva confiança; Ballestà, no.

Espot va sorprendre aquest dilluns no pas anunciant la dimissió irrevocable de Jover com a titular de Finances -no tenia cap altra sortida després del greu incompliment tributari- sinó ascendint a ministre, en aquest moment, i a Finances, el secretari d’Estat de la digitalització. Però és que el secretari d’Estat de Relacions Internacionals Financeres i, per tant, aparentment, número 2 de Finances, no convenç ningú, segons les fonts consultades. Era un home de l’estricta confiança de Jover i, també, de l’ex-titular de Finances Jordi Cinca, que seria un dels seus valedors.

Xavier Espot i Eric Jover acudint cap a la sala de premsa.

Relacionat

Jover plega per l’escàndol tributari i Marquina agafa el relleu a Finances

Ballestà tindria pocs suports dins de l’administració. I Espot cada vegada confia en menys gent. Està portant a l’extrem una de les coses que fa molt que se li retreu: el personalisme, el voler tenir un control absolut de tot. Fins i tot, l’egocentrisme. Diverses fonts han assegurat que no pas pel motiu -l’escàndol dels tributs- però sí pel fet de deixar el gabinet, a Jover no li hauria costat ni poc ni gens dimitir. La gestió de la pandèmia ha passat molta factura i ha desgastat molts dels integrants del Govern, però també asseguren les fonts que les maneres de fer d’Espot no hi ajuda.

Sobre el màxim responsable executiu: “Ho vol tot de pressa i corrent i, a més a més, no escolta a ningú. Ell ho fa a la seva manera t’agradi o no, i s’escolta a tres persones com a molt que, a més a més, en gran mesura no compten amb l’aprovació de la majoria”

“Ho vol tot de pressa i corrent i, a més a més, no escolta a ningú. Ell ho fa a la seva manera t’agradi o no, i s’escolta a tres persones com a molt que, a més a més, en gran mesura no compten amb l’aprovació de la majoria”, han explicat fonts que coneixen bé tant el funcionament de l’administració central com de la maquinària taronja. De les tres veus que tenen clara incidència sobre Espot, només un té càrrec polític: el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat.

Si a Espot ja li va costar decidir-se a anunciar que optava a la reelecció, que apareguin ara elements que poden fer trontollar qualsevol cosa no li fan res més que parapetar-se en ell mateix i les seves conviccions. “Hauria estat fàcil no nomenar cap recanvi a Finances i per les setmanes o pocs mesos com a molt que queden de legislatura, deixar que pilotés el que falta al número 2 del ministeri”, indiquen els consultats, que remarquen que com que no hi té cap confiança, no ha volgut deixar res a l’atzar.

I l’escenari d’assumir ell mateix Finances no hi cania per imperatiu legal. L'article 2.7 de la Llei de Govern deixa clar que el cap de l'executiu pot assumir un o més ministeris sempre que no es tracti del relacionat amb les Finances, que no pot conduir de cap manera. Amb tot, durant el debat del pressupost, per molt que Marquina hi prengui part, en moltes coses el nou responsable de Finances haurà de tenir suport o del propi Espot o d’una forma més coral d’un reguitzell més important de ministres. El que està clar, segons les fonts consultades, és que qui serà nou titular de Finances a partir d’aquest dimecres seguirà el dictat d’Espot, que per això ha triat un amic de llarga durada.

Eric Jover preparant al seu despatx una compareixença de premsa.

Relacionat

Ministre de Finances expedientat per no pagar impostos

Com a expert en Finances, per dir-ho així, òbviament Marquina no satisfà. Però les fonts consultades, totes, només fan la única lectura del suport sense escletxes, de la relació infranquejable que manté amb Espot. Tampoc satisfan en molts àmbits les explicacions del cap de Govern en el sentit que va conèixer la situació de la inspecció tributària a Jover quan l’encara ministre dimissionari li ho va explicar diumenge, exposant-li que l’endemà publicaria l’afer amb una àmplia justificació seva ‘Diari d’Andorra’.

De les indagacions fetes les darreres hores pel Partit Socialdemòcrata (PS), el primer partit de l’oposició ha arribat a la conclusió, segons fonts d’aquesta formació, que Espot era coneixedor de l’expedient des de feia mesos. I és que la inspecció es va obrir el 24 de gener del 2022 i un mes després Jover es personava per primer cop com a obligat tributari a Tributs per aportar alguns dels documents requerits. Els socialdemòcrates consideren que aquest cas també deixa en mala posició el cap de Govern.

Etiquetes

Comentaris (25)

Trending