Ministre de Finances expedientat per no pagar impostos

Tributs va posar en marxa fa pràcticament un any un procediment d’inspecció d’abast general per anomalies des del 2018 amb l’impost de societats i amb l’IGI per part de la societat Representacions Jover, de la qual és administrador únic el titular ministerial

Eric Jover preparant al seu despatx una compareixença de premsa.
Eric Jover preparant al seu despatx una compareixença de premsa. SFGA

El ministre de Finances, Eric Jover, té en marxa des de fa pràcticament un any un procediment d’inspecció d’abast general per impagament d’impostos de la societat de la qual el titular ministerial és l’administrador únic, Representacions Jover, dedicada essencialment a la distribució de formatges. L’empresa en qüestió presentava anomalies amb l’impost de societats i amb l’IGI des del 2018. L’expedient ha experimentat 235 dies de dilació per les traves que hauria anat posant el titular ministerial.

Segons que ha pogut saber l’Altaveu, el departament de Tributs va posar en marxa l’expedient el 24 de gener del 2022 després de detectar anomalies amb les autoliquidacions de l’impost de societats i l’IGI fetes per Representacions Jover el 2018 i després de comprovar com la mateixa societat no havia abonat cap dels dos impostos ni el 2019, ni el 2020. I en el cas de l’IGI tampoc 2021. A partir de llavors, i una vegada posat en marxa el procediment, es va requerir a la societat tot un seguit de documentació.

El propi responsable de Finances ha estat qui ha anat fent algunes actuacions davant el departament de Tributs, que jeràrquicament té sota el seu control atès que és el ministre de tutela. Un mes després, més o menys, de l’obertura de l’expedient es va presentar per primera vegada algun tipus de documentació de la requerida. Es van sol·licitar des del llibre diari d’activitat a l’inventari de l’estoc o els comptes anuals i el registre de factures.

Tributs va posar en marxa l’expedient el 24 de gener del 2022 i el dossier ha experimentat 235 dies de dilació per les traves que hauria anat posant el titular ministerial

Jover només hauria presentat documentació parcial i veient la situació, els responsables de Tributs que gestionaven l’expedient van anar sol·licitant més documentació. Des de les cotitzacions a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), amb les quals també hi hauria eventuals irregularitats, fins a un contracte de préstec personal concedit a la societat. El propi departament hauria maleït els ossos al ministre, com a responsable únic de la societat d’origen familiar, per la dilació forçada per Jover.

Una dilació que aparentment s’acabaria aquest dilluns. Segons ‘Diari d’Andorra’, el ministre anuncia un acord per abonar la sanció corresponent. Aquesta situació respon al fet que Jover era conscient que l’Altaveu estava treballant en la confirmació i documentació de la infracció comesa per tal de poder-la explicar. Sobre la taula es barallava una multa potencial d’uns 48.000 euros que la societat estava batallant perquè es reduís a la meitat.

Aparentment, aquesta situació, l’expedient obert a Representacions Jover i, en conseqüència, amb un impacte directe amb el ministre, havia tensat la relació entre el titular de Finances i el cap de Govern, Xavier Espot. La fluïdesa haguda entre els dos dirigents governamentals temps enrere s’hauria vist deteriorada des de fa uns mesos i, en part, l’expedient tributari en seria el gran responsable.

Comentaris (31)

Trending