Jover plega per l’escàndol tributari i Marquina agafa el relleu a Finances

Espot, que defensarà el pressupost com si fos el titular ministerial, situa formalment en el càrrec un secretari d’Estat de la seva estricte confiança per sobre del número 2 del ministre dimissionari, que assegura que ha volgut evitar que es fragilitzi el projecte demòcrata

Xavier Espot i Eric Jover acudint cap a la sala de premsa.
Xavier Espot i Eric Jover acudint cap a la sala de premsa. SFGA

Dimissió irrevocable. Ha estat la solució anunciada -probablement amb sis hores de retard- per part de l’encara fins dimecres ministre de Finances, Eric Jover, per evitar que l’escàndol tributari en què s’ha vist immers contribuís a fragilitzar el projecte demòcrata al tomb d’una “contesa electoral que cada cop s’acosta més”. Com no podia ser d’una altra manera, el titular ministerial ha presentat la renúncia al cap de Govern, Xavier Espot, que s’ha encarregat al costat de Jover d’explicar en compareixença pública no retransmesa els passos succeïts les darreres hores.

Espot no només ha acceptat la dimissió del titular de Finances sinó que formalment situa al capdavant de la cartera un home de la seva estricta confiança personal, el secretari d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics, César Marquina, prioritzant aquest expert en telecomunicacions fins i tot per sobre del número 2 del ministeri de Finances, Marc Ballestà. El relleu es formalitzarà durant la jornada de dimecres i Espot serà l’encarregat, directament o indirectament, de defensar el pressupost per al 2023 durant les sessions parlamentàries dels dies 30 i 31 de gener.

Eric Jover durant la compareixença.

Relacionat

Jover obre la porta a sortir del Govern per l’escàndol tributari: “No seré un problema”

Cap de Govern i ministre dimissionari han comparegut conjuntament aquesta tarda en una sala de premsa on hi havia la resta de ministres del gabinet -que prèviament han fet una reunió per donar compte de la situació generada per l’impagament d’impostos per part de Jover en tan què administrador únic d’una societat familiar dedicada a la distribució de formatge- i fins i tot altres persones dependents de Finances com l’esmentat Ballestà, el director general de l’Autoritat Financera (AFA), David Cerqueda, o l’assessor per a les negociacions bancàries amb la UE Álvaro García Navarro.

Per molt que Espot, que ha estat l’encarregat de liderar la compareixença, ha volgut veure coses positives en la sortida de Jover, l’acte ha estat força fred. De fet, hi ha tensió en el gabinet ministerial des de fa temps i fins i tot el titular de Finances ara dimissionari fa molt temps que estava incòmode expedient tributari al marge. Com que Jover ja havia donat les seves explicacions aquest migdia en relació als fets que embolcallaven l’incompliment tributari, “de poc servirà que nosaltres ens hi tornem a abonar”, ha deixat clar el cap de Govern anant per feina.

TRANSPARÈNCIA

Espot ha assegurat que tot i que l’expedient tributari feia un any que estava obert i curiosament avui Jover tenia intenció de signar la conformitat a la multa proposada, no va ser fins ahir, diumenge, ha dit el cap de Govern, que es va assabentar de tot plegat quan el ministre li ho va comunicar “fent honor a la seva gala de transparència i honestedat” i ha assegurat que “ens hem de congratular de la salut democràtica de la nostra administració” atès que el fet que “arribi fins al terme una inspecció tributària és una bona notícia” perquè, ha deixat entreveure, com a màxim responsable jeràrquic del ministeri Jover l’hauria pogut frenar.

52617915075 b0c3b699b8 o
Espot fent una valoració al costat de Jover. | SFGA

A aquestes alçades, però, el que ningú no entén i les explicacions de Jover no han aclarit com és que davant el flagrant incompliment impositiu, el ministre no va assumir la seva responsabilitat molt abans, va abonar la multa molt abans, i va tancar l’expedient sense deixar que passessin mesos i mesos fins que tot plegat ha transcendit a la llum pública i li ha costat el càrrec. Perquè com que “ningú no està per damunt del compliment de les normes legals”, ha remarcat Espot, Jover ha fet una carta després d’una trobada amb el propi cap de Govern, el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, i la síndica general, Roser Suñé, tot anunciant la renúncia irrevocable.

Espot ha remarcat el fet que Jover no hagi “posat cap tipus de trava” a la inspecció tributària i el fet que el ministre dimissionari hagi actuat “de manera absolutament exemplar” i en un gest més, segons el màxim mandatari governamental, “d’exemplaritat” Jover ha decidit plegat tot buscant “la millor decisió no tant per a ell mateix sinó per al projecte polític”. Espot ha assegurat que el fins avui ministre de Finances pot plegar “amb el cap ben alt” i ha destacat també que “ha posat l’interès general” per davant del personal.

EL BALANÇ DEL DIMISSIONARI

Abans de comunicar els canvis al gabinet ministerial i d’assegurar que el fet de no pagar tributs és “una errada humana”, el cap de l’executiu ha cedit la paraula al ministre dimissionari, que ha assegurat tenir la “consciència molt tranquil·la” i ha afirmat que la seva renúncia creu que “ajudarà el projecte (demòcrata) a tirar endavant”. Eric Jover, abans de fer un petit balanç del seu pas pel ministeri i recordar també que va estar al capdavant d’Educació, una circumstància que també ha posat en relleu Espot, ha indicat que “penso que no he de donar cap mena d’oportunitat que per culpa dels meus errors es pugui fragilitzar el projecte”.

52617480826 5f22c91888 o
Eric Jover en confirmar la renúncia irrevocable. | SFGA

Jover ha considerat que mediatitzar la seva situació a prop d’una “contesa electoral que cada cop s’acosta més” podia ser molt perjudicial per a Demòcrates i d’aquí que ha agraït al cap que acceptés la renúncia. El titular de Finances, que també ha ressaltat el fet que Espot el tingués en compte per al Govern i ha destacat que “ha estat un honor servir al país”, ha lloat l’ambient de treball i la bona relació, ha dit, en el sí del gabinet ministerial.

I després ha destacat alguns passatges de la seva tasca ministerial passant per les moltes compareixences que com a portaveu ha hagut de fer en el marc de la pandèmia. Per a “explicar la Covid, que ningú sabíem que ho hauríem de fer”. Jover també ha ressaltat les gestions per aconseguir finançament per atenuar les finances públiques i poder fer front a la crisi sanitària (“trobar recursos per a la salut”) i ha repassat des de les accions fetes com a responsable del cos de duana o l’activitat del Consell Regulador Andorrà del Joc (CRAJ).

PAS AL COSTAT TEMPORAL?

Després de l’exposició, no gaire extensa, de Jover, la resta de ministres presents a la sala han deixat anar una ovació que Espot s’ha encarregat de tallar ràpidament per defensar que l’incompliment del ministre a nivell tributari era “una errada humana, no ha comès cap infracció penal”. El cap de Govern encara ha insistit que es tractava “d’una omissió i una errada que era perfectament subsanable com ha quedat clar en l’acta” que aquest dilluns, després d’un any, s’ha signat.

Eric Jover preparant al seu despatx una compareixença de premsa.

Relacionat

Ministre de Finances expedientat per no pagar impostos

Xavier Espot ha assegurat que la dimissió “em pesa” i li pesa “no només per la seva vàlua professional sinó per l’estima personal” cap al ministre, de qui ha agraït la decisió “d’apartar-se temporalment, així ho espero, perquè no quedi mediatitzat el conjunt del debat polític”. El màxim responsable governamental ha lloat la “tasca ingent” del titular de Finances i les seves “capacitat i serveis”, ha ressaltat que un dels fets que el va empènyer a presentar-se per primer cop com a candidat a cap de Govern va ser el fet que “ell es va comprometre a acompanyar-me” i abans d’assegurar que “m’emmirallaré” en ell ha tornat a insistir que espera retrobar-lo en el camí polític de primera línia.

52617748844 dedfdf269c o
Una abraçada freda.

I en últim terme, i sense donar més explicacions que l’anunci estricte, Espot ha explicat que Jover es mantindrà com a ministre fins dimecres al migdia, durant la reunió del gabinet ministerial es farà el relleu i la cartera de Finances formalment l’assumirà el fins ara secretari d’Estat de Transició Digital i Projectes Estratègics, César Marquina, que també durà a terme les funcions de portaveu per a les quals s’estrenarà dimecres mateix.

Comentaris (72)

Trending