Jover obre la porta a sortir del Govern per l’escàndol tributari: “No seré un problema”

El ministre de Finances assegura que el fet de prioritzar la seva tasca governamental a la gestió de l’empresa familiar que administra des del 2014 és la causa del fet de pensar que no calia que pagués impostos perquè Representacions Jover no facturava als clients

Eric Jover durant la compareixença.
Eric Jover durant la compareixença. Toni Solanelles

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, ha deixat aquest migdia oberta la porta a causar baixa de l’executiu -sia via dimissió, via destitució o via sortida pactada- arran de l’escàndol tributari relacionat amb l’impagament d’impostos des del 2019 d’una empresa familiar que administra. Jover hauria de mantenir durant aquest dilluns reunions amb el cap de Govern, Xavier Espot, i amb altres dirigents demòcrates per aclarir la situació. “No permetré mai que la meva persona esdevingui un problema per al projecte (polític)”, ha afirmat el titular ministerial.

Jover ha convocat aquest migdia d’urgència els mitjans de comunicació per posar-los en context de la situació i per justificar perquè Representacions Jover, la societat familiar que administra en solitari des de la defunció dels seus pares, no ha abonat ni IGI ni impost de societats des del 2019. El ministre ha assegurat durant la compareixença que fins ara no havia tingut temps de tractar la qüestió amb Espot, cosa que aparentment sembla inversemblant atès que l’expedient se li va obrir fa un any.

El titular ministerial va enviar aquest diumenge al vespre un missatge en un grup de WhatsApp on hi ha diversos càrrecs polítics -executius i parlamentaris- relacionats amb els grups que donen suport a l’executiu explicant quina seria la notícia que trauria l’endemà ‘Diari d’Andorra’

Més encara, el titular ministerial va enviar aquest diumenge al vespre un missatge en un grup de WhatsApp on hi ha diversos càrrecs polítics -executius i parlamentaris- relacionats amb els grups que donen suport a l’executiu explicant quina seria la notícia que trauria l’endemà ‘Diari d’Andorra’. En certa manera, aquella explicació és la que ha reproduït aquest migdia en les seves afirmacions davant els periodistes, als quals no els ha volgut verbalitzar si ha posat o pensa posar el càrrec a disposició, malgrat que el cap de Govern en qualsevol moment el pot destituir.

Segons el ministre, des que ostenta el càrrec, ja el d’Educació, però sobretot el de Finances, s’ha abocat tant a la tasca pública que va deixar abandonada la societat familiar, que administra en solitari des del 2014 i que “no volia deixar caure” malgrat que “no facturava a clients”. Jover ha reconegut els impagaments tributaris, ha celebrat el bon funcionament del departament de Tributs i el fet que no faci diferències en funció de qui sigui l’incomplidor i ha assegurat que és habitual que un procés d’inspecció s’allargui durant un any, que és el temps que fa que se li va obrir l’expedient.

En xifres rodones, Representacions Jover hauria deixat de pagar, de mitjana, uns 21.000 euros cadascun dels tres anys en què no va pagar impostos. Després d’un any ‘d’investigació’, ara sí, el ministre hauria decidit firmar la conformitat de la multa proposada i tancar el tema. Però feia un any que durava la situació, que s’hauria dilatat més, segons el responsable de Finances, perquè la societat té una estructura tant petita que ni capaç era de poder aportar d’una sola vegada tota la documentació que Tributs li va requerir.

TOTA LA RESPONSABILITAT

Jover ha explicat que des de la falta dels pares i una vegada va decidir continuar el llegat familiar, vist que es va abocar totalment a la tasca ministerial, va deixar en mans d’una altra empresa la gestió del dia a dia logístic de Representacions Jover. És a dir, un tercer s’encarregava de fer el seguiment de les comandes i emetre els albarans, però el ministre ha assegurat que es va reservar per a ell mateix tant la facturació a clients com tot allò relacionat amb la gestió tributària i que és tota seva la responsabilitat de l’incompliment.

“No he seguit cap dels cànons per fer créixer l’empresa”, s’ha justificat Jover, que ha explicat que el negoci “s’ha dividit per tres” des que se’n va fer càrrec. Segons el ministre, Representacions Jover no té personal a càrrec i va haver de demanar préstecs personals per poder injectar diners a la societat sense cobrar cap tipus d’interès, ha deixat clar. “Com que no s’han emès factures tampoc s’han obtingut cobraments” i, en conseqüència, la societat ha tingut pèrdues, per la qual cosa el ministre interpretava que no calia que fes cap aportació tributària.

Més encara, com que no s’emetien factures, va interpretar Jover que no calia declarar res més enllà del que ja s’abonava en concepte d’IGI a l’entrada de la Vall dels productes que després l’empresa distribuïa al Principat -una empresa amb un sol proveïdor, francès, de formatges-. Però aquest no és el criteri, “encertat”, ha recordat Jover, del departament de Tributs, que imposa que amb el seu fet de lliurar la mercaderia ja s’ha de meritar tributació, cosa que Jover obertament no va fer des del 2019.

NOMS, COGNOMS I GRA DE SORRA

Com a ciutadà que no ha fet bé les coses, Jover ha celebrat, en certa manera, que Tributs hagi fet la seva feina i hagi completat tot el procés d’inspecció. “No toca ara fer una lloança”, però ha deixat clar que l’actuació tributària queda clar, ha dit el ministre, que és independent “del nom i els cognoms i de la funció” de qui hagi errat en la percepció o hagi comès la infracció. “La manca d’estructura provoca aquestes incerteses. Tampoc no és habitual que una societat no facturi”, ha afirmat. “Espero que no massa societats es trobin en aquesta situació”, ha afirmat quan se li ha demanat què li diria a una ciutadà amb molts menys coneixements que un ministre de Finances quan sap que el titular ministerial no ha pagat impostos per una suposada mala interpretació.

Eric Jover, derivant més la qüestió a l’arena política, ha explicat que “sóc un granet de sorra” en el projecte polític demòcrata i que “el projecte està per sobre d’altres valoracions” que es puguin fer, com per exemple que l’oposició comenci a collar. En tot cas, Jover estaria pendent de trobades i reunions diverses partint de la base que “no faré mai que la meva persona pugui esdevenir un problema”.

Eric Jover preparant al seu despatx una compareixença de premsa.

Relacionat

Ministre de Finances expedientat per no pagar impostos

Comentaris (30)

Trending