Els partits celebren que es garanteixi el Coprincipat i que s’obri la porta a parlar de l’avortament

La majoria de formacions valoren de forma positiva les paraules de Pietro Parolin tant pel que fa al manteniment del model d’Estat com per la voluntat d’abordar avenços en els drets de les dones, tot i que des del PS s’adverteix que cal respectar la sobirania del poble

Parolin saluda els representants dels grups parlamentaris a Casa de la Vall.
Parolin saluda els representants dels grups parlamentaris a Casa de la Vall. CONSELL GENERAL

La visita del secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolin, ha deixat bones sensacions entre els grups polítics. I, sobretot, les seves declaracions. La majoria de partits valoren de forma especialment positiva que s’hagi garantit la continuïtat del Coprincipat, així com el fet que es torni a optar per la fórmula del coadjuntor per fer el relleu de Joan Enric Vives. A la vegada, se celebra que hi hagi una voluntat d’intentar trobar una solució a l’atzucac de l’avortament.

El president del grup demòcrata, Jordi Jordana, ha apuntat que “la visita va anar molt bé i es demostra que hi ha unes molt bones relacions entre Andorra i el Vaticà”. Especialment, posa el focus en la “notícia tranquil·litzadora” que suposa el fet que “s’esvaeix qualsevol dubte que hi pugui haver” sobre la continuïtat del model institucional. “La Santa Seu vol mantenir el bisbe com a cap d’Estat. Es nomenarà un successor amb normalitat i ja entenc que no hi ha raó per fer un canvi brusc”, indica en referència tant a l’elecció d’un coadjuntor com a la possibilitat d’allargar el mandat de Vives. .

Pel que fa a l’avortament, Jordana es queda amb el fet que “diu que alguna solució s’ha de trobar que convingui a tots i també que s’ha de fer amb intel·ligència i discreció”. En aquest sentit, entén que les paraules de Parolin s’alineen amb “el que nosaltres ja vam dir, que volem avançar en aquest camí per veure quina solució es troba per aquesta qüestió”.

Xavier Espot es mira Pietro Parolin mentre reflexiona per oferir alguna de les respostes.

Relacionat

El Vaticà admet que “treballa” amb Andorra per “trobar una solució satisfactòria” sobre l’avortament

Des de l’oposició, les opinions presenten diferents matisos. En el cas de Concòrdia, el seu líder parlamentari, Cerni Escalé, fa “un bon balanç” en les dues lectures que es pot fer de la visita. Per un costat, per l’avortament. “És important per nosaltres fer passos decidits per avançar en els drets de la dona i tenim també una responsabilitat cap a la nostra història de mantenir les institucions malgrat que això no ha de ser una barrera definitiva per al progrés”, ha comentat.

També es valora positivament el que es va dir sobre el relleu de Vives. “És bo que es nomeni un coadjuntor per tenir un aterratge suau, entenent la situació actual i les implicacions i les funcions que haurà de tenir”, ha indicat Escalé. I  la vegada, es considera important que “Andorra, per primer cop, sigui consultada pel nomenament”. Al seu entendre, “és una oportunitat històrica que no podem deixar d’aprofitar per demanar un bisbe que parli el català i que entengui bé el moment en què es troba el país”.

Més crítics són des del Partit Socialdemòcrata. La primera secretària, Marta Pujol, deixa clar que, pel que fa a l’avortament, la formació considera que “l'única solució satisfactòria per a Andorra és respectar els drets de les dones i legislar amb plena sobirania i sense ingerències religioses o d'un altre Estat”. En canvi, no hi ha “res a dir” sobre la fórmula del relleu de l’actual arquebisbe d’Urgell. Tot i això, sí que es desitja “que tingui un caràcter més flexible i obert al progrés del país i sàpiga diferenciar, si en un futur és Copríncep, el seu paper com a cap d'Estat de les seves creences com a bisbe”.

Per la seva banda, la líder d’Andorra Endavant, Carine Montaner, apunta que la clau de la visita era “demostrar unitat” per garantir la conservació del model institucional. “Per a nosaltres, la prioritat és conservar el Copríncipat i tot el que comporta”, ha manifestat, tot recordant que “ens aporta moltíssim”. Per això, remarca que “tot i estar a favor de tots els supòsits de l’avortament, no farem res que el posi en perill”.

Des de Liberals, que fou cap de llista nacional, Josep Maria Cabanes, remarca especialment el fet que s’hagi garantit la continuïtat del sistema de dos caps d’Estat. “Fa 800 anys que tenim el Coprincipat; és una institució que sempre ha aportat estabilitat, pau, tranquil·litat, governabilitat i benestar. Tenir-lo és clau per a un país petit”, recorda. Per això, considera que les declaracions de Parolin “són una garantia de continuïtat de país”. També veu amb bons ulls la fórmula del coadjuntor: “Ja va passar amb Alanis i Vives. És un tema de natura i vida que hi hagi un relleu, que sigui progressiu i prudent. Ja va succeir i va funcionar”.

Comentaris (7)

Trending