El Vaticà admet que “treballa” amb Andorra per “trobar una solució satisfactòria” sobre l’avortament

(AMB VÍDEOS) Parolin deixa clar que el dret a la vida en totes les seves fases és un “principi fonamental” de l’Església, descarta que Andorra pugui tenir diòcesi pròpia i deixa clar que hi haurà un bisbe coadjutor alhora que obre la porta a què Vives allargui l’estada al càrrec més enllà dels 75 anys

Xavier Espot es mira Pietro Parolin mentre reflexiona per oferir alguna de les respostes.
Xavier Espot es mira Pietro Parolin mentre reflexiona per oferir alguna de les respostes. Toni Solanelles

“Esperem trobar una solució que sigui satisfactòria per a tots.” Aquesta ha estat la resposta del secretari d’Estat de la Santa Seu, el cardenal Petro Parolin, en ser demanat per la despenalització de l’avortament. Això sí, el número 2 del Vaticà ha deixat clar que aquesta és una “qüestió molt delicada i molt complexa” que cal tractar amb “discreció i saviesa” i amb bones dosis de “diàleg”. Alhora que ha recordat que el dret a la vida en totes les seves fases és un “principi fonamental” de l’Església catòlica.

Parolin i el cap de Govern, Xavier Espot, han comparegut davant els mitjans de comunicació després de la missa de Meritxell per fer balanç de la visita i afrontar alguns temes espinosos a partir de preguntes que sempre han estat molt respectuoses i que s’havien pactat prèviament pels periodistes atès que hi havia un nombre limitat de qüestions a plantejar. El cardenal i el mandatari governamental han elogiat recíprocament l’estada, que reafirma “la vinculació” entre dos estats i, a banda, entre el poble andorrà i la institució que assumeix una de les dues potes de la prefectura de l’estat.

“Jo veig molt bé aquesta relació”, la relació institucional entra la Santa Seu i Andorra, ha assegurat Parolin, i seguirà “avançant, progressant i enfortint” el vincle; “l’important és tenir un bon diàleg”

La relació és “privilegiada” segons Espot, que ha destacat els valors que comparteixen la Santa Seu i Andorra, que mantenen “un diàleg excel·lent”. El cap de Govern ha assegurat que era un “privilegi” haver pogut rebre Parolin, amb qui personalment s’ha reunit quatre vegades, i li ha donat les “gràcies per la visita, per les seves paraules i el seu esforç”. El secretari d’Estat del Vaticà, que ha admès que havia estat convidat en altres ocasions, ha considerat “agradables” les trobades de treball institucional i ha assegurat haver passat unes “hores molt intenses” a Andorra, tot expressant “el meu gaudi i la meva alegria per estar aquí”.

Però evidentment, de Parolin s’esperaven les paraules sobre l’estat de les relacions institucionals i el futur del Vaticà en relació amb el Coprincipat, la qüestió de la despenalització de l’avortament o la successió de l’actual arquebisbe i Copríncep, Joan-Enric Vives. El número 2 del Vaticà ha assegurat que hi ha “uns fonaments molt sòlids en les nostres relacions” i ha destacat que “hi ha molts àmbits en els quals podem col·loborar”. De fet, el cardenal ha assegurat que l’única manera d’afrontar els problemes és “la col·laboració”, sens importar ni la mida ni la importància territorial.

“Jo veig molt bé aquesta relació”, ha assegurat Parolin, i seguirà “avançant, progressant i enfortint” el vincle. “L’important és tenir un bon diàleg”, ha reiterat l’alt dirigent de la Santa Seu, que ha afirmat que “no hi ha cap canvi institucional a la vista”. Parolin ha assegurat que mai s’ha plantejat que Andorra tingui una diòcesi pròpia i ha fet ironia dient que era del tot segur que estava dient el que sap perquè no acaba de veure d’on han sortit els indicadors de possibles canvis. “Volem que tot continuï com està ara; no hi ha, pel que sé jo, res de canvis”. I Espot ha afirmat que aquestes “conjectures no obeeixen ni a la realitat ni a peticions” d’Andorra perquè “ens sentim perfectament còmodes en continuar formant part de la diòcesi d’Urgell”.

Parolin ha afrontat llavors la qüestió de la interrupció de l’embaràs. I el cardenal, és evident, ha deixat clar que un “principi fonamental” de l’Església catòlica és “el principi de la defensa de la vida en totes les etapes” i “ajudar totes les persones que es troben amb dificultats”, entre les quals hi ha inclòs les dones embarassades. Parolin ha ressaltat que l’encaix de l’avortament pot comportar “un problema del sistema constitucional” atès que hi ha un bisbe que és cap d’Estat i “no és fàcil compaginar aquests dos aspectes” però “estem treballant, reflexionant” en unes qüestions que “no es resolen d’un dia per l’endemà” i “esperem trobar una solució que sigui satisfactòria per a tots”.

SUCCESSIÓ DE VIVES

Fent novament broma, quan a Parolin se li ha demanat pel relleu de Vives i possibles candidats, el cardenal ha vingut a dir que d’aspirants que mouen la cou sempre n’hi ha, i que “hi haurà successor”. “Es prendrà en consideració uns mesos abans” que l’arquebisbe arribi al terme de la seva teòrica vida activa professional. Els religiosos han de presentar la renúncia obligatòria als 75 anys. Ara bé, Parolin ha deixat clar que la praxis que està adoptant l’actual Papa és de “concedir dos o tres anys més” si el prelat en qüestió està bé de salut i no té cap problema en la diòcesi on s’incardina.

IMG 2411
PIETRO PAROLIN DURANT L'ATENCIÓ ALS MITJANS.

Per tant, el secretari d’Estat del Vaticà ha deixat oberta la porta a què Vives segueixi més enllà del juliol de l’any que ve. Això sí, tindrà bisbe coadjutor que, ha recordat Parolin, no decideix res però sí que “és una bona forma per permetre als successors conèixer la realitat”. “És una bona fórmula i penso que se seguirà aquest camí”, ha indicat el cardenal, que també ha obert la porta a una eventual visita del papa Francesc malgrat que ha recordat que sol triar països en conflicte o dificultats per visitar-los. I, “encara que hi ha problemes”, aquest no seria el cas d’Andorra, com ha recordat Espot, que ha reconegut que encara aquest dijous es va tornar a demanar per la possibilitat que Bergoglio visiti Andorra.

En pocs mesos hi haurà bisbe coadjutor i no està descartat del tot que el papa Francesc pugui visitar Andorra, malgrat que segurament el Principat no entri dins les prioritats de l’agenda del Sant Pare

El cap de Govern ha recordat que Andorra “és un país de professió catòlica” i que seria molt ben rebut que “el Sant Pare ens pugui visitar” malgrat reconèixer que la seva agenda és “molt carregada, molt feixuga”. Parolin ha explicat que Francesc sol preparar, “pensar”, ha dit textualment, a principi d’any les visites que durà a terme durant tot l’any. El cardenal ha afirmat que “és molt difícil dir quelcom sobre aquest tema” però s’ha compromès a “portar-li aquest desig, li ho faré saber”, alhora que ha reconegut que “he trobat moltes persones que han expressat el desig que el Sant Pare visiti Andorra”. A favor del Principat i d’una eventual visita, ha reconegut Parolin, hi ha el fet que el Papa podria acudir a Andorra podent llevar-se i anar-se a dormir a Roma el mateix dia.

Finalment, i després que en la seva introducció inicial Espot expliqués que fa quinze anys de Concordat, que el 2025 farà 30 anys de relacions bilaterals interestatals, i que aquest dijous, durant les reunions de treball, es va plantejar la possibilitat de fer una coalició de petits estats per treballar en pro de la lluita contra el canvi climàtic, el cap de Govern i el número 2 de la Santa Seu han considerat que l’acord entre Andorra i la Santa Seu “és un instrument molt valuós” que “no crec que de moment s’hagi de desenvolupar en altres punts”.

Parolin ha destacat que més enllà d’assegurar “la col·laboració sobre matèries de comú interès, no només afecta l’Església catòlica sinó també aspectes com el patrimoni” i com tenir-ne cura. Espot ha qualificat el Concordat -el cardenal ha preferit anomenar-lo acord- “d’instrument jurídic relativament recent, un instrument molt treballat i molt meditat” sobre el qual “no hem constatat que hagi de ser actualitzat” i que, ara per ara, “contempla totes les casuístiques pràctiques” que es poden anar donant entre les dues institucions, deixant molt clar, per exemple, com s’ha de fer la successió del bisbe d’Urgell que, alhora, també és Copríncep d’Andorra.

 

Comentaris (14)

Trending