Parlamentaris i Govern podran participar per videoconferència als plens del Consell General

Sindicatura modifica el reglament per permetre intervencions telemàtiques en cas que estiguin confinats per culpa del coronavirus o per altres casos com embaràs, hospitalitzacions, maternitat o malalties greus

El sistema per permetre les videoconferències al ple ja està instal·lat.
El sistema per permetre les videoconferències al ple ja està instal·lat.

Els consellers generals i els membres del Govern podran participar de forma telemàtica en l’activitat parlamentària si no poden desplaçar-se en persona a Casa de la Vall en el cas que s’hagin hagut de confinar sigui com a cas confirmat de coronavirus sigui per contacte amb alguna persona infectada. Així ho ha decidit Sindicatura, l’òrgan rector de la cambra. La mesura afectarà tant el treball en les comissions com als debats al ple, siguin d’activitat legislativa o de control a l’executiu.

La proposta l’ha adoptat sindicatura després d’escoltar la junta de presidents i “davant la situació creada per la pandèmia del SARS- COV-2 i les conseqüents recomanacions sanitàries”. La voluntat és permetre al Consell General “mantenir la seva activitat parlamentària mentre persisteixin aquestes restriccions i facilitar la participació de manera no presencial a aquells membres que es puguin veure afectats per alguna mesura que limiti la seva capacitat d’assistir físicament”.

L’òrgan rector deixa clar que la prioritat serà sempre que sigui possible la presència física dels consellers generals, tot argumentant “la vocació presencial dels treballs parlamentaris, tant des del punt de vista històric com simbòlic”. Malgrat això, es reconeix que “certes situacions excepcionals, com la de la present pandèmia, poden fer necessàries alternatives que permetin mantenir l’activitat de la Cambra”.

El sistema s’estrenarà aquest dijous: hi ha un membre de la cambra aïllat a casa per haver donat positiu per Covid-19 i haurà d’intervenir telemàticament

Per això, s’afegeixen diverses disposicions a l’article 71 del reglament del Consell General que es podran aplicar “quan circumstàncies excepcionals restringeixin la mobilitat a un o més consellers generals, o sigui necessari minimitzar les interaccions directes entre persones, dins de les mesures derivades de les actuacions dictades per fer front a l’expansió de la pandèmia del SARS-COV-2”. Així, s’indica que hi haurà diverses accions que es podran efectuar “per mitjans telemàtics”, entre les quals mantenir debats al ple sobre iniciatives legislatives, i també votar, o fer les preguntes en el marc d’una sessió de control a Govern. També es deixa clar que aquesta potestat també serà d’aplicació als membres de l’executiu que hagin d’intervenir.

La mesura de “presència i d’interacció telemàtica” no només servirà per als plens. També es podran fer servir, si el conseller general es troba amb la mobilitat reduïda, en les reunions de les comissions legislatives. Tot i que inicialment la reforma reglamentària es fa en el marc de la pandèmia del coronavirus, també té vocació de perdurar un cop millori la situació sanitària per a casos “d’embaràs, maternitat, malaltia greu o hospitalització”. De fet, els serveis tècnics de la seu parlamentària ja estan ultimant la infraestructura necessària per poder permetre aquestes intervencions per videoconferència. I és que, de fet, s'estrenarà aquest dijous perquè hi ha un conseller general que ha donat positiu per Covid-19 i que haurà de fer la seva intervenció des de casa.

Fins ara, els consellers generals només podien intervenir en el debat de forma presencial. Si no es presentaven, no podien votar. Això va provocar, per exemple, que el febrer del 2011, quan s’havia de votar el pressupost per aquell exercici el parlamentari llavors de la Coalició Reformista Jaume Serra, que s’havia trencat el fèmur, va haver d’anar al ple amb cadira de rodes -i ser pujat per les escales de Casa de la Vall per dos tècnics de la Creu Roja- per participar en la votació del pressupost, que va acabar sent refusat amb un empat (14 consellers del PS a favor i 14 de CR i Andorra pel Canvi en contra).

Comentaris (1)

Trending