L’ordinació del Madriu acaba de refredar el tàndem Gili-Vendrell a Escaldes

La relació entre la cònsol i la consellera major és molt distant malgrat que totes dues, que havien estat grans amigues més enllà de la política, mantenen de portes en fora que no passa res

Rosa Gili i Cèlia Vendrell en un acte comunal.
Rosa Gili i Cèlia Vendrell en un acte comunal. COMÚ D'ESCALDES

Si durant anys el Partit Socialdemòcrata (PS) a Escaldes va tenir dues persones clarament involucrades en allò públic i alhora en la feina de partit, aquestes eren Rosa Gili i Cèlia Vendrell. Una al Consell General i l’altra al comú, sempre en tasques d’oposició, van fer feines de formigueta que els feia en certa manera destacar. Quan totes dues han tingut dots de comandament a la corporació comunal, és quan han partit peres. La relació entre les dues és molt distant, encara que miren d’evitar que transcendeixi aquest allunyament.

Si el trencament de la cònsol amb el PS ja no es va posar gaire bé a la consellera major, tot i que Vendrell tampoc no va acceptar continuar dins de la directiva socialdemòcrata, la frenada que Rosa Gili ha fet amb l’ordinació de la Vall del Madriu hauria acabat de disparar les diferències amb la responsable comunal d’Higiene i Medi Ambient. Durant anys, Cèlia Vendrell va estar lluitant gairebé en solitari al comú d’Escaldes per una major protecció de la vall reconeguda per la Unesco. I ara que hi havia l’oportunitat de posar en pràctica la política que sempre s’havia defensat…

El comú escaldenc ha buscat un informe jurídic que posa en dubte el manteniment de les competències comunals per, de moment, no aprovar l’ordinació que regula de manera global la Vall del Madriu. Curiosament, els altres tres comuns implicats, governats per demòcrata-liberals o Unió Laurediana, ja fa dies que han donat el seu vistiplau. Escaldes, el comú més afectat, certament, és qui ha posat el fre de mà. I el de peu i el que s’escaigui. I a ningú no se li escapa que és sempre pel mateix: la pressió dels cortalans. L’informe jurídic és només l’instrument per justificar.

I Vendrell, asseguren diverses fonts, no acaba d’entendre que no s’hagi aprovat una ordinació que durant anys, i amb escassa representació, va lluitar per activa i per passiva des de la minoria comunal. I just quan cedeix la trona, el lideratge de l’equip, a una persona de la seva extrema confiança -política i personal-, llavors, és quan no s’acaba de completar allò que donava per fet. I la consellera no ho entén. Per dir-ho fi. I d’aquí el distanciament amb la cònsol. Que no és l’únic. I és que conjuntada conjuntada, la majoria social-independent d’Escaldes no ho està.

Comentaris (6)

Trending