Mor als 94 anys l’excopríncep francès Giscard d’Estaing

L’exmandatari gal, que ha mort per culpa del coronavirus, va ser cap d’Estat d’Andorra entre 1974 i 1981, càrrec des del qual va impulsar la creació del Lycée Comte de Foix

Comentaris

Valery Giscard d'Estaing a les escales de Casa de la Vall amb Joan Martí Alanis i la resta d'autoritats el 1978.
Valery Giscard d'Estaing a les escales de Casa de la Vall amb Joan Martí Alanis i la resta d'autoritats el 1978. Arxiu Nacional / Félix Peig

Valéry Giscard d’Estaing, president de la república francesa i, per tant, Copríncep d’Andorra entre el 1974 i el 1971 ha mort aquest dimecres a Tours als 94 anys d’edat. El coronavirus ha posat fi a la vida del polític gal, que ja les darreres setmanes havia vist com empitjorava la seva salut de forma important. Durant la seva etapa com a cap d'Estat va ser clau per impulsar la creació del Lycée Comte de Foix.

Girscard d’Estaing va néixer el 1926 a la ciutat alemanya de Coblenza, on el seu pare estava destinat amb l’exercici francès que ocupava Renània. El 1956 va ser elegit diputat pel departament de Puy-de Dome, i va començar una llarga carrera política. De secretari d’Estat de Finances va passar a ser ministre sota el govern presidit per Charles de Gaulle fins el 1966. Posteriorment va tornar a ocupar la mateixa cartera, sota la presidència de Georges Pompidou.

Després de la mort d’aquest darrer, es va presentar com al seu successor i va superar François Mitterrand en la segona volta. Per tant, el 1974 va accedir al Palau de l’Elisi, on va estar un mandat, fins al 1981. Als 48 anys es convertia en el tercer president de la cinquena república i, també, en Copríncep d’Andorra.

El seu mandat va conèixer importants avenços socials a França, com la legalització de l’avortament defensada per Simone Veil o la legislació sobre el divorci de mutu acord. També va reduir la majoria d’edat de 21 a 18 anys.

Pel que fa a Andorra, va visitar el Principat el 19 d’octubre del 1978, viatge que va servir per commemorar el setè centenari dels Pareatges i que, a la vegada, es va convertir en la primera trobada dels dos Coprínceps al país des del segle XIII. En el viatge va coincidir amb Joan Martí Alanis. Giscard d’Estaing va impulsar la creació del Lycée Comte de Foix i va fer una crida a millorar la democràcia que, tres anys després, esdevindria en la creació del Govern preconstitucional.

Justament, aquell 1981 el polític francès va optar a la reelecció. En segona volta, però, no va poder repetir la victòria del 74 i el triomfador va ser François Mitterrand.

El cònsol Vicens Mas llegeix el discurs durant la visita de Giscard d'Estaing a Sant Julià el 1978.

Relacionat

El Govern decreta tres dies de dol nacional per la mort de Valéry Giscard d'Estaing

Comentaris (2)

Trending