Montaner demana per les autoritzacions de residència denegades per motius de seguretat

La consellera general ha entrat una pregunta escrita lligada a una qüestió anterior referent a l’Acord d’Associació i la seva afectació a la lliure circulació de persones

Comentaris

La consellera general no adscrita, Carine Montaner.
La consellera general no adscrita, Carine Montaner.

La consellera general no adscrita, Carine Montaner, ha tramés una pregunta perquè sigui resposta pel Govern referent a les denegacions de residència per antecedents penals, expulsions, foragitaments i denegacions d’accés. És a dir, per motius de seguretat. Aquesta tramitació ve donada a conseqüència d’una qüestió anterior que va traslladar Montaner referent a l’Acord d’Associació i la seva afectació a la lliure circulació de persones. El cap de Govern, Xavier Espot, va oferir una resposta que no ha convençut a la consellera.

Al llarg de l’exposició de motius de la pregunta tramesa per Montaner s’explica el tràmit inicial de dues preguntes trameses al Consell General referent a l’Acord d’Associació. Una d’elles se centrava en la lliure circulació de persones i, concretament, si Andorra podria conservar la seva política d’immigració actual. “Mantenint els filtres com els antecedents penals i les seves quotes d’immigració en funció del mercat laboral”, assenyala Montaner a l’escrit. Així mateix, al·lega, en nom de la seva formació política, Andorra Endavant, que exigir uns antecedents penals nets “és clau per gaudir d’un alt nivell de seguretat ciutadana”.

La resposta que es va rebre referent a aquesta qüestió no ha satisfet Montaner. Espot, segons explica la consellera, “va desviar el tema cap a les quotes d’immigració que no tenen res a veure amb el tema d’antecedents penals i actuacions de la policia per a la seguretat de l’estat i l’ordre públic”. Així mateix, afirma que el cap de Govern va considerar “perillós vincular la lliure circulació de persona amb seguretat”, i que aquest concepte “depèn de molts paràmetres, com ara la proximitat entre fronteres o disposar d’un cos de policia professional”.

A l’escrit tramès Montaner fa referència a la Llei 9/2012, del 31 de maig, qualificada d’immigració. En aquest sentit, afirma que “relliga clarament la seguretat de l’estat amb mesures preventives per prevenir l’entrada de persones amb antecedents o que resultin un perill per a la seguretat”. D’aquesta manera, afirma que “podríem dir que aquestes mesures són clarament incompatibles amb el concepte de la UE sobre la lliure circulació de persones”.

Així, la consellera tramet preguntes sobre el nombre d’autoritzacions de residència o reagrupaments denegat els darrers vuit anys, les denegacions d’accés s’han efectuat al Riu Runer i al Pas de la Casa i quantes d’elles han estat per seguretat de l’estat i quantes per motius previstos a la llei. També sol·licita saber quants foragitaments s’han efectuat a l’interior del país i els diferents motius, així com les expulsions administratives.

Comentaris (1)

Trending