Uns liberals que se senten “traïts” per DA decideixen quedar-se a l’oposició

La formació presidida per Jordi Gallardo i liderada a les urnes per Josep Maria Cabanes lamenta els incompliments dels pactes per part dels ‘taronja’ i els retreuen que es va acceptar no anar a les parroquials tot i saber que “ens perjudicaria”

Josep Maria Cabanes, Maribel Lafoz i Víctor Pintos.
Josep Maria Cabanes, Maribel Lafoz i Víctor Pintos. Gabriel Pérez

“Liberals es queda a l’oposició”. Així de clar i contundent s’ha mostrat Josep Maria Cabanes. Qui fou cap de llista a les eleccions ha explicat que la formació ha optat per no acceptar la proposta de Demòcrates. El motiu principal? L’incompliment del pacte per anar en coalició a les parroquials, ja que els ‘taronja’ finalment no cediran el lloc que, segons l’acord, corresponia a Marc Galabert, primer suplent de la candidatura ordinenca. Una postura que, no amaguen des d’alguns estaments del partit, senten com a una “traïció”.

Així doncs, la formació blava ha refusat la proposta que li havia fet arribar Xavier Espot. Aquesta els permetia entrar a Govern, però només els deixava un conseller general, Víctor Pintos, que entraria a la cambra pel salt a l’executiu de Conxita Marsol. Serà ell qui hagi de vehicular “l’oposició” al nou executiu, amb les dificultats que comportarà queda com a no adscrit. Cabanes ha explicat els motius que han portat a aquesta decisió, tot recordant que, inicialment, “volíem anar sols, però DA ens va demanar mantenir a les territorials la coalició i vam acceptar, tot i que sabíem que ens penalitzaria no presentar-nos a les parròquies”.

“Vull sortir a defensar els companys d’Ordino i allà hi ha una sensació de traïdoria total”, ha comentat qui serà conseller no adscrit Víctor Pintos

Malgrat tot, ha continuat desgranant, “vam assumir aquestes línies i vam signar un document amb el senyor Espot”. Aquest, ha indicat, “deixava clar que a Andorra la Vella i a Ordino, si es guanyava, el primer suplent saltaria al Consell General”. Després de les eleccions, però, tot ha canviat. Des d’un primer moment, els moviments interns a Demòcrates evidenciaven que no es volia perdre la majoria absoluta ‘taronja’. “Ja tenim clar que a Ordino no hi ha cap possibilitat. Després de consultar tots els organismes del partit, s’ha decidit no acceptar cap tracte. Per tant, Liberals es queda a l’oposició”, ha confirmat Cabanes.

Així s’ha comunicat ja al mateix Espot. “No passa res; primer, per nosaltres, és el país; després, el partit”, ha afirmat qui fou cap de llista, que ha estat més prudent quan se li ha demanat si se sentia traït pels demòcrates. Més contundent en aquest sentit s’ha mostrat Pintos: “Vull sortir a defensar els companys d’Ordino i allà hi ha una sensació de traïdoria total”. I és que, com ha volgut remarcar, “allà s’ha treballat una territorial molt efectiva, s’ha guanyat i, en canvi, els resultats de l’acord no s’han respectat. S’han sentit, amb molts motius, traïts”.  

Cabanes ha volgut assegurar que al llarg de les darreres setmanes sempre s’ha intentat força perquè “es complís el pacte que tenia un article clar” i que, per tant, no s’ha entrat en cap moment a valorar les possibles alternatives que se’ls proposava des de DA. “No som gent de cadires. Ho evidenciem ara quan decidim quedar-nos a l’oposició”, ha apuntat. “Més que se’ns oferís tal o qual cosa, el que volíem era que es respectés l’acord”, ha manifestat, tot posant en relleu que “el primer era fer grup parlamentari; començar al revés volia dir anar per cadires i que el pacte ens era igual i no és així”.

Segons ha explicat, pocs arguments se’ls ha donat des de la formació ‘taronja’ per no complir el que estava estipulat a Ordino. “Simplement, ens van dir que era complicat, que no podia ser”, ha assegurat. Res més, malgrat la insistència en les preguntes. Sí que ha volgut remarcar que DA en cap cas es pot justificar en cap incompliment per part de Liberals. “Nosaltres som complidors”, ha afirmat.

Una imatge de la llista nacional de Liberals en les passades eleccions.

Relacionat

El comitè d’Ordino abandera l’oposició liberal als demòcrates

Per la seva banda, la secretària general de Liberals, Maribel Lafoz, ha defensat la feina feta tant a Govern com durant la campanya electoral. “Hem fet prou aquests quatre anys; hem estat al costat de la majoria per tirar endavant el país i, francament, havíem confiat en el pacte. Si finalment no s’ha respectat, estem preocupats per les conseqüències que pot tenir de cara a la ciutadania”, ha comentat. També ha apuntat un altre motiu per dir no a l’oferta d’entrar a Govern: “no podem canviar un conseller general, que és un elegit del poble, per un càrrec governatiu, que és de lliure disposició”. I, per tant, “si ara no es respecta el pacte, quines garanties tenim que el que podem tancar ara s’acabi complint”. Ras i curt, que ja no es refien de DA.

I això suposa passar a una oposició, paper que en gran part recaurà sobre Pintos. “Com a conseller no adscrit, farem el que haguem de fer. Jo estaré allà fent un servei a la ciutadania i defenent les posicions del meu partit”, ha apuntat, tot reconeixement que, ser un sol parlamentari “l’abast de la feina serà intens però tinc el partit a disposició per organitzar aquelles ramificacions i assessoraments precisos”. No ha volgut aclarir, però, el tarannà concret amb què farà aquesta tasca. “L’oposició serà la que hagi de ser. La nostra línia ideològica amb DA no és tan diferent, però entenem que no podem entrar dins del grup parlamentari demòcrata per motius obvis”, ha indicat.

Una altra decisió que s’ha adoptat és avançar la renovació de l’executiva del partit. Per això, es convocarà un congrés el 22 de maig -l’anterior finalitzava mandat durant la tardor-. De moment, qui ha deixat clar la seva intenció d’abandonar l’òrgan de direcció és Lafoz. A partir d’aquí, “caldrà presentar candidatures i la militància decidirà”. Justament, aquesta nova executiva serà la que hagi de prendre decisions de cara al futur, entre elles, quins possibles pactes es configuren de cara a les comunals i si es factible, o no, tornar a confiar en DA.

Comentaris (22)

Trending