Els grups parlamentaris de la passada legislatura van gastar 3,14 milions d’euros

La xifra suposa un 96,48% del total de la dotació que cada bancada va percebre entre el 2019 i el 2023, que va ascendir a 3.26 milions

Un moment d'una sessió al Consell General.
Un moment d'una sessió al Consell General. DEMÒCRATES

La passada legislatura, la 2019-23, els diferents grups parlamentaris, sumant en segon tram de la mateixa la consellera general no adscrita, Carine Montaner, un total de 3,26 d’euros per part de la cambra per al seu funcionament. Per la seva banda, les despeses de tots ells van ascendir a 3,14 milions. Així es pot constatar analitzant la documentació que cadascú d’ells ha anat presentant un cop es va dissoldre el Consell.

En les darrers mesos, aquesta informació s’ha anat fent pública, tal com marca la normativa del mateix parlament, per cercar la transparència de la institució. Si sumen les dotacions dels cinc grups (Demòcrates, Socialdemòcrata, Liberals (i en el tram final de legislatura Independent), Terceravia i Ciutadans Compromesos, així com el que va percebre Montaner des de la seva sortida de la bancada que liderava Josep Pintat, en total es van transferir 3,26 milions d’euros.

Aquesta xifra, cal recordar, es feia servir principalment per dos àmbits. Per un costat, les despeses de personal. És a dir, el sou dels mateixos consellers generals. Aquesta circumstància ha canviat amb l’actual legislatura, després de l’acord adoptat ara fa unes setmanes en junta de presidents. A partir d’ara, serà el Consell qui aboni els sous als parlamentaris i els diners es descomptaran de la dotació als grups. L’altra part de la despesa era la que es destinava al funcionament normal de cada grup. Per exemple, amb assessoraments, contractació de personal de suport, material, etc..

La dotació, cal recordar, es distribuïa amb una part fixa per a tots els grups i una altra que depenia del nombre de membres. És a dir, dels consellers generals de cada bancada. Per això, Demòcrates, que en tenia 11, va ser qui més diners va percebre, amb 907.817,59 euros. En segona posició es troba el grup socialdemòcrata (7 parlamentaris), que en va cobrar 733.237.

WhatsApp Image 2023 06 09 at 16.45.00

Xifres similars haurien d’haver rebut el grup liberal, amb el nom modificat a finals de legislatura, i el de Terceravia. Tots ells van iniciar-la amb quatre consellers però la bancada liderada per Ferran Costa en va acabar rebent 558.656, mentre que la que encapçalava Josep Pintat, 530.845. La diferència, en aquest cas, s’explica per la sortida, a meitat de legislatura, de Carine Montaner, que va quedar com a consellera general no adscrita. En el seu cas, des de la seva marxa de Terceravia, va tenir una dotació global de 27.811 euros. El darrer grup de la cambra era Ciutadans Compromesos. Va rebre 501.571 euros.

En línies generals, van ser dotacions suficients. Cap dels grups, s’ha de dir, va estirar més el braç que la màniga i van destinar a despeses xifres inferiors al que percebien des del Consell. Qui menys diners va fer servir va ser el grup massanenc, amb 421.939 euros, únicament el 84% de la seva dotació. En canvi, qui va anar més just va ser el socialdemòcrata, amb 732.972 euros en despeses, el 99,96% del total rebut.

Es tracta d’una dada, però, no especialment per sobre de la de la resta de bancades. Així, els 897.019 euros emprats pels demòcrates suposen el 98,8% de la seva dotació total, mentre que en el cas del grup independent es van quedar en el 97,8%, amb 546.265 euros. Per la seva banda, Terceravia va gastar 520.122 euros, el 97,98% dels ingressos percebuts. Per últim, Montaner va fer servir 27.144 euros, el 97,6% de la transferència rebuda.

En total, doncs, els 28 consellers generals, dividits en cinc bancades més una parlamentària independent, van acumular una despesa per al seu funcionament de 3,14 milions d’euros al llarg dels quatre anys de la passada legislatura. Això suposa, doncs, el 96,48% de la dotació total que els va aportar la cambra parlamentària.

Comentaris (1)

Trending