Grifols i les properes generals ‘trenquen’ Movem Ordino

El grup parroquial amb representació a la minoria comunal que està aixoplugat pel PS es queda sense independents després de la renúncia de la consellera Tudó

Sandra Tudó, Jean-Michel Armengol i altres membres de Movem Ordino durant la campanya electoral del 2019.
Sandra Tudó, Jean-Michel Armengol i altres membres de Movem Ordino durant la campanya electoral del 2019. PS

El grup parroquial Movem Ordino està totalment fracturat. Dividit. La immensa majoria de persones independents que formaven part d’aquest moviment, que tenia i té el suport del Partit Socialdemòcrata (PS), han acabat abandonant l’agrupació després que la consellera comunal Sandra Tudó renunciés al càrrec i fos substituïda per Jean-Michel Armengol. Divergències sobre el posicionament vers el centre d’investigació de Grifols o la preparació d’eventuals pactes en relació amb les generals de l’any que ve hauria abonat el trencament.

Movem Ordino es va articular al tomb de diverses persones independents de la parròquia que van acabar tenint el suport del PS. De fet, alguns militants que la formació socialdemòcrata té a Ordino -Armengol és afiliat des de fa uns quants mesos, i també integren el moviment persones properes o adscrites al PS com Tomàs Riart, Maria de la O Soto o Bàrbara Pàmies- van formar part de la candidatura que Movem Ordino va presentar als comicis comunals del 2019.

La sortida de Tudó, que abanderava els integrants independents del projecte, per ocupar la secretaria general del comú d’Escaldes, hauria estat determinant. La poca activitat grupal que tenia Moviment Ordino s’articulava a través d’un grup de WhatsApp del qual es va fer fora Tudó només deixar el comú. Com a conseqüència, i en senyal de protesta, altres persones que li feien suport també van abandonar el grup, on ara quedarien les persones més properes al PS.

Sobre la taula i en vista a les generals del 2023 hi hauria un eventual acostament entre el PS i l’entorn de l’ex-cònsol ordinenc Enric Dolsa, avui a la minoria comunal, per mirar de formar una candidatura territorial conjunta

El canvi de conseller a la minoria de Movem Ordino -Armengol per Tudó- ha comportat un canvi de rumb notable en relació amb el projecte de Grifols. La posició contrària al centre d’investigació s’ha aguditzat. De fet. Sandra Tudó era manifestament favorable a l’aterratge de la multinacional farmacèutica a la parròquia. Una altra cosa seria si el Prat de la Farga, pel valor natural que té, per exemple, és el millor emplaçament.

D’entrada, el PS tampoc veia malament l’arribada de Grifols. Una altra cosa era el conveni entre l’administració andorrana i la farmacèutica, alguns dels quals van ser durament qüestionats pels socialdemòcrates, i tampoc les formes emprades es consideraven les més indicades. Amb tot, però, el canvi de conseller ha comportat un canvi de rumb. Jean-Michel Armengol sempre s’ha mostrat més bel·ligerant amb el procés i amb l’aterratge de Grifols a Ordino.

Fins al punt que Movem Ordino és ara partidari de promoure una consulta popular per intentar saber el parer de la ciutadania ordinenca sobre Grifols. Armengol seria en aquest sentit molt més proper del que ho va ser Tudó amb X’Ordino, representat al plenari per Enric Dolsa. De fet, sobre la taula i en vista a les generals del 2023 hi hauria un eventual acostament entre el PS i l’entorn de l’ex-cònsol ordinenc per mirar de formar una candidatura territorial conjunta.

Aquest element també hauria allunyat els independents integrats a Movem Ordino del propi projecte o dels membres del moviment polític parroquial més propers al PS. Amb tot, ara per ara, l’agrupació com a un tot format per independents i membres socialdemòcrates no existiria. Es tracta essencialment d’un comitè local del PS encara que integrants històrics del PS ordinenc també n’estan força al marge.

Comentaris

Trending