Govern defensa el seu projecte per l’habitatge al Consell General

Els consellers han debatut una reserva d’esmena presentada pel PS que demanava posposar la creació del recinte multifuncional i evitar la creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge, però la proposta ha estat rebutjada

La sessió del Consell General d'aquesta tarda
La sessió del Consell General d'aquesta tarda DA

El Govern té molt clara la seva postura respecte a les mesures que s’han d’adoptar per donar una resposta a la problemàtica de l’habitatge. Dos dels eixos principals són desenvolupar el projecte de l’Institut Nacional de l’Habitatge i destinar 10 milions d’euros al llarg del 2021, gràcies a la col·laboració de les diferents parapúbliques, a la construcció de lloguer social. Tot plegat, sense renunciar a la diversificació del turisme que pot atorgar la construcció del recinte multifuncional, encara que, de moment, ni tan sols s’ha decidit oficialment on s’ubicarà.

Avui, al Consell General, el Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS) ha presentat una reserva d’esmena per mirar de convèncer la majoria que hi ha alternatives que, al seu entendre, són millors. El conseller general Carles Sánchez ha argumentat que, per tal de dur a terme una actuació immediata en aquesta matèria, en comptes de crear l’Institut Nacional de l’habitatge, caldria dotar al ministeri corresponent de les competències necessàries per analitzar, promoure i organitzar polítiques en aquest sentit. Emprar estructures existents per estalviar temps i diners.

Carles Sánchez ha proposat retallar la partida pel recinte multifuncional perquè, davant la crisi sanitària, “és més important dur a terme iniciatives socials que desenvolupar un projecte pensat per esdeveniments de masses”.

D’altra banda, també s’ha proposat retallar la partida pel recinte multifuncional, al·legant que, ara per ara, amb la crisi sanitària, és més important dur a terme iniciatives socials que desenvolupar un projecte pensat per esdeveniments de masses. Així doncs, segons les explicacions del conseller, el Govern tindria un pressupost inicial de 355.000 euros, que passarien a ser 2 milions el 2022 i 4 el 2023. “Vull destacar la possibilitat d’establir un model suportat per tres potes: la capacitat comunal per disposar terrenys, obtenir dades i atorgar ajuts, entre altres coses, el pressupost de Govern i la direcció del ministeri d’Habitatge. Un marc d’actuació immediata per donar resposta al problema”, ha afegit.

El president suplent del grup Liberal, Marc Magallon ha anunciat que no el partit no donaria suport a aquesta proposta. “Deixar en no res la creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge no és una possibilitat. No critiquem la voluntat de destinar recursos, però sobta que treguin els diners d’un organisme que centralitzarà les polítiques que es facin en aquest sentit”, ha retret el polític, i ha afegit que “el recinte multifuncional és essencial per diversificar el turisme. Ara és el moment, fa molts anys que es parla d’ell i pot ser un gran revulsiu pel país, per buscar altres maneres d’atreure visitats”.

Govern preveu disposar de 10 milions d’euros per poder desenvolupar projectes relacionats amb l'habitatge gràcies a la col·laboració publicoprivada amb entitats com Andorra Telecom.

Per la seva part, el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover ha començat la seva intervenció destacant que “és una evidència que no és realista desenvolupar activitat al recinte multifuncional en aquest moment, però també que, en el món post covid, serà de crucial importància i per això està inclòs a Horitzó 23. És un edifici que trigarà a desenvolupar-se i necessitem dur a terme ara les etapes d’estudi”. Després d’atorgar un primer punt de raó al conseller socialdemòcrata, ha continuat la seva argumentació: “Tots pensem que he de trobar solucions, i la millor és la creació de l’Institut Nacional d’Habitatge. Ens ajudarà a articular projectes i definir estratègies i, sobretot, serà un organisme que gaudirà de menys ingerència política. Tindrà un punt d’independència”, ha defensat.

Respecte a la possibilitat d’actuar immediatament per trobar aquestes respostes, el portaveu preveu que, el mateix 2021, Govern disposi de 10 milions d’euros per poder desenvolupar aquesta necessitat gràcies a la col·laboració publicoprivada amb entitats com Andorra Telecom. “La nostra palanca per fer un canvi real és bastant més potent que la seva i permetrà solucions bastant més efectives. Ni per concepte ni per eficàcia és adequat votar aquesta reserva d’esmena”, ha conclòs.

Un dels principals del Partit Socialdemòcrata per proposar el ministeri d'Habitatge com a substitut de l'Institut Nacional és evitar els més de 200.000 euros en personal que preveu la creació de l'entitat.

Després de la primera tanda, el conseller del PS ha fet un nou intent. “No podem sacrificar el present en pro del futur. Cal actuar amb les eines disponibles i focalitzades”, ha argumentat, fent al·lusió una altra vegada a la possibilitat d’aprofitar el ministeri d’Habitatge per desenvolupar el projecte i evitar els més de 200.000 euros en personal que preveu la creació de l’institut. “No és l’hora de la hipèrbola ni la retòrica, és l’hora d’adequar-se a les circumstàncies. Si l’habitatge és un dret i no una mercaderia, l’obra pública és una obligació per a l’administració. El projecte del recinte no ha de desaparèixer, però pot esperar enfront d’una necessitat manifesta, palpable i que preocupa a la ciutadania que viu i treballa en aquest país”, ha afegit.

“Li compro el binomi acció contenció”, ha replicat Jover, “però per vostè això vol dir aturar el recinte perquè no tindríem una partida important fins al 2024. La vostra acció és destinar 355.000 euros a la construcció d’habitatge públic pel 2021, 2 milions el 2022 i 4 el 2023. Doncs miri, acció, contenció i creativitat, 10 milions d’euros sobre la taula el 2020 gràcies a altres palanques que, normalment, també voleu rebutjar -les parapúbliques-”, ha conclòs.

Sánchez ha retret que els objectius dels quals parla Govern es contradiuen amb les mesures adoptades perquè, del pressupost de 2020, la majoria ha eliminat dos milions que anirien destinats a accions relacionades amb l’habitatge.

En aquest punt, Sánchez ha retret que els objectius dels quals parla Govern es contradiuen amb les mesures adoptades perquè, del pressupost de 2020, la majoria ha eliminat dos milions que anirien destinats a accions relacionades amb l’habitatge i, a més a més, ha declarat que “només es busca engreixar el mercat per abaratir els preus, però no succeeix des de fa molts anys. El negoci creix, però els preus no descendeixen”.

Finalment, Jover ha recordat que s’ha incrementat la partida d’ajuts a l’habitatge i que, encara que es van eliminar els dos milions, s’ha buscat la manera per oferir un projecte amb 10 milions externs. “Ho hem organitzat d’una altra manera per reduir l’impacte financer a l’administració. Hem sigut més eficaços i hem dut a terme menys sacrificis”, han estat les seves paraules. Les previsions s’han complert durant la votació. La reserva d’esmena ha estat rebutjada i el projecte del Govern continua endavant.

Comentaris

Trending