Gallardo s’acomiada de la presidència liberal amb una dura autocrítica al partit

El també ministre, en un congrés d’alta tensió en què es tria candidat o candidata a cap de Govern, assegura que la gestió del procés de primàries ha portat Liberals a una pèrdua de credibilitat i seriositat

Jordi Gallardo pronunciant el discurs de comiat.
Jordi Gallardo pronunciant el discurs de comiat. Pilar Candel

El fins avui president de Liberals, Jordi Gallardo, ha obert el congrés en què s’escull el candidat o la candidata a cap de Govern de la formació fent una dura autocrítica com a partit, no pas personal. El també ministre de Presidència i Economia ha assegurat que la gestió del procés de primàries ha conduït la formació a una pèrdua de credibilitat i seriositat. De fet, això mateix han retret alguns militants històrics com l’ex-secretari d’organització del vell PLA Pere Canturri.

Gallardo ha estat l’encarregat de fer la introducció a un congrés on es nota l’altíssima tensió que hi ha per la pugna entre Judith Pallarés i Josep Maria Cabanes. Just abans que els dos candidats a les primàries prenguessin la paraula per defensar els seus projectes, l’encara president liberal ha fet un molt crític parlament de comiat i reprimenda. Just abans de l’inici de les votacions, ha quedat clar el malestar que hi ha a la formació. 

La crítica, o autocrítica de Gallardo ha estat contundent. Així, ha assenyalat que “a Liberals sempre hem defensat que millor sempre és possible” i, en aquest sentit, ha remarcat que “les últimes setmanes no s’han fet bé les coses, es podria haver fet molt millor”. El fins ara president de la formació ha buscat la part positiva remarcant que encara hi ha molt temps al davant “per recuperar credibilitat, seriositat i posicionar-nos com el que som, el partit més antic del país”.

Tot i això, sols una frase més li ha costat tornar a la càrrega, “sense ànim de polemitzar”. Així, Gallardo ha indicat que “no parlem de feminisme, això és per partits ancorats en el segle XX, parlem de persones i igualtat. Tampoc defensem el conservadorisme. En definitiva, el que hem de fer és sumar i no restar, i això va de multiplicar i no de dividir”. En conclusió, però, s’ha mostrat satisfet amb la seva tasca, remarcant que “jo no he salvat a Liberals, ho hem fet tots”. També ha aprofitat per anunciar que el comitè executiu posa el seu càrrec a disposició, i que serà un nou equip després del procés de renovació.

Entre els afiliats, la tensió s’ha sentit en tot moment. Pere Canturri, que va ser un dels darrers secretaris d’organització del PLA abans de la seva tansformació i rejoveniment, ha acusat tant Gallardo com Pallarés d’haver conduït el partit a una situació incòmoda per tal com han portat el procés de primàries i, en certa manera, una mena de relleu o recanvi a la cúpula del partit que caldrà veure com s’esdevé, atès que, justament, Cabanes representa més aviat aquesta crosta històrica de la formació. Més PLA que no pas Liberals. Així mateix, Canturri també ha posat en dubte què era el que es votava avui i què era el que s’escolliria. Així, ha remarcat que als estatuts en cap moment es reflecteix que el candidat hagi de ser el president. Però, se li ha assenyalat que, tradicionalment, ha estat així.

“És necessari iniciar una modificació, amb una nova executiva i iniciar una modificació dels estatuts”

Els candidats també han dit la seva, fent notables les diferències de pensament i discurs que els separen. En primer lloc ha parlat Pallarés, que ha assenyalat que “s’obre una etapa d’un nou projecte Liberal”. Així, la candidata ha explicat que s’ha de defensar i treballar en els valors del partit, “definir com fer-ho és el repte que es té”. Ha parlat de canvi i de flexibilitat, d’adaptació als nous temps. Fent palès en tot moment que la seva intenció és ser la renovació, ser la novetat. “És necessari iniciar una modificació, amb una nova executiva i iniciar una modificació dels estatuts”, ha remarcat Pallarés.

Per la seva banda, Cabanes ha estat més continuista. “S’ha deixat el Partit Liberal molt alt”, ha assenyalat en detriment al fins ara president. Així, ha explicat els motius pels quals s’ha presentat a candidat, indicant que “cal donar continuïtat a un projecte que té com a objectiu garantir el millor futur per a Andorra”. Cabanes ha indicat que és necessària la cohesió del partit, “busco un lideratge compartit, on tots remem en la mateixa direcció”, seguint la línia del discurs de Gallardo, “que integrem i no dividim”.

Pel que fa al nivell nacional del partit, les diferències entre Pallarés i Cabanes també s’han fet més evidents que mai. D’una banda, Pallarés ha parlat de pactes. “Continuem amb la cultura del pacte”, assenyalant que cal tenir un projecte propi, “que aporti coses positives des de la nostra perspectiva”. Cabanes, però, ha posat l’objectiu en tornar a governar en solitari, “si pot ser”.

Comentaris (8)

Trending