Els demòcrates han presentat les vuit llistes amb què concorreran als comicis del 2 d’abril en un acte al Centre de Congressos d’Andorra la Vella amb prop de 200 persones, majoritàriament candidats i persones electes fins ara i molts familiars. I encara que la platea no estava tan plena com en altres ocasions, sí que hi havia certa eufòria. Com a mínim, Espot l’ha mirat de promoure i al final, per un error tècnic, s’ha acabat cantant ‘El Gran Carlemany’ ‘a capella’ després d’auto-ovacionar-se a l’escenari els diferents candidats.
El cap de llista demòcrata s’ha referit a les aliances taronges amb Acció i Liberals i ha explicat que “hem tingut la capacitat d’assolir pactes asimètrics” però “tot plegat ha quedat prou ordenat, és coherent i es pot explicar bé”
L’acte ha estat presentat per la secretària d’organització de la formació, Rosalina Areny, que ha destacat que les candidatures estan formades per “persones de diversos sectors i edats, algunes amb trajectòries consolidades en el món de la política i altres que són cares noves i aportaran aire fresc, però totes persones preparades”. El secretari de comunicació de l’executiva taronja, Jordi Ribes, ha estat l’encarregat d’anunciar els noms dels integrants de les diverses llistes.
Espot, després d’anunciar-se els 52 noms que concorreran a les eleccions, ha assegurat que “tinc més ganes que mai” de fer política i “tinc més ganes que mai de ser cap de Govern”. El cap de llista demòcrata -d’una candidatura nacional que tancarà l’exministre de Salut Joan Martínez Benazet- ha aprofitat l’esdeveniment per tirar amb bala contra els socialdemòcrates i les aliances que han fet. I ha destacat que els pactes que ha fet Demòcrates són “en positiu”.
Ja abans de l’acte, en una petita trobada amb els periodistes, el cap de llista demòcrata s’ha referit a les aliances taronges amb Acció i Liberals i ha explicat que “hem tingut la capacitat d’assolir pactes asimètrics” però “tot plegat ha quedat prou ordenat, és coherent i es pot explicar bé”. Espot s’ha mostrat content de les seves candidatures i ha assegurat que són “molt potents” i que després de dotze anys de govern hem tingut la “capacitat d’eixamplar límits, de renovar-nos”.
Espot ha aprofitat per criticar els socialdemòcrates i els seus pactes amb Enric Dolsa a Ordino i amb Agrupament Encampadà. Ha parlat, en referència a PS i SDP d’“enemics íntims i irreconciliables” que s’han aliat per “foragitar” els demòcrates. Que Ordino es planteja un “plebiscit a un centre de recerca” i després s’ha referit a les advertències inicials, encara que “després es retracten”, d’Agrupament Encampadà i el suport o no la investidura de Pere López.
El líder taronja ha fet referència a l’“honestedat, generositat i humilitat” que a parer d’Espot ofereixen els Demòcrates i ha llançat un “missatge de confiança i compromís”. Ha assegurat que “treballarem de manera incansable per fomentar els lloguers a preus assequibles sense prometre solucions màgiques”, que es buscaran mesures per a la crisi energètica. Ha promès “a empresaris i autònoms” que “no augmentarem la pressió fiscal”. I ha indicat als joves que “el futur passa no pel replegament o proteccionisme” sinó per obrir-se. Per a Espot el principal pacte que cal fer és el “de la confiança, l’estabilitat. El de l’equilibri, el pacte del present i del futur”.
LA SORPRESA
És evident que el nom que més ha sorprès és el de Meritxell López Guitart, responsable de les àrees de desenvolupament estratègic i processos participatius del comú d’Andorra la Vella. Per vincles familiars, la presència de López tant amunt a la llista d’Espot suposa posar una cara nova i jove però, paral·lelament, tancar el cercle amb el sector díscol de Virtus Unita. Però també respon a una exigència de Conxita Marsol, que té bona relació amb el grupuscle conservador i ha mantingut molts bons lligams al comú amb López.
Marsol hauria ‘vetat’ Ester Vilarrubla i Sílvia Riva per a llocs d’honor de la circumscripció nacional i hauria pràcticament exigit que es comptés amb la fins avui jove consellera de Desenvolupament Estratègic
Més encara, la cònsol major d’Andorra la Vella va imposar que si havia de jugar-se-la a la territorial, i hi havia dues ministres de la capital que no havien tingut la força de liderar el projecte a la candidatura parroquial, de cap de les maneres havien de tenir via lliure per accedir amb catifa vermella a la nacional. D’aquí que Ester Vilarrubla acabi sent coordinador de campanya sense anar a llistes i Sílvia Riva, al final, sigui la segona suplent de la territorial d’Andorra la Vella. Més encara, Marsol va reclamar expressament la presència de Meritxell López a la candidatura nacional.
Suposarà la tercera baixa en la majoria demòcrata de la capital. Aquest dilluns renunciaran les esmentades López i Marsol i, també, el responsable d’Esports i Joventut, un Alain Cabanes que acompanyarà l’encara cònsol a la territorial. En principi, si no hi ha canvis i seguint la llista d’En Comú per Andorra la Vella, hauran d’accedir a la corporació Judit Ruiz, Adrià Espineta i Marta Pons. Ja només quedarien suplents, i Andreu Pedra queda invalidat perquè també és suplent a la llista nacional de les generals.
Comentaris (16)