Espot obre la porta a establir noves restriccions durant l’hivern per la Covid

El cap de Govern lamenta que “els que diuen no a tot encara no hagin posat cap solució damunt la taula”

El cap de Govern, Xavier Espot.
El cap de Govern, Xavier Espot. J. A. VILADOT / SFGA

Amb l’inici del curs polític, el cap de Govern, Xavier Espot, ha aprofitat per repassar alguns temes d’actualitat, en declaracions a Ràdio Nacional d’Andorra (RNA). Així, ha lamentat que els crítics amb les decisions que s’han pres durant la pandèmia no posin solucions sobre la taula i ha augurat que el seu govern podria establir alguna restricció durant l’hivern. També ha parlat de l’inici del curs escolar i del cas BPA.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha lamentat aquest dilluns que "els que diuen no a tot encara no hagin posat cap solució damunt la taula", en referència als crítics amb les decisions econòmiques i sanitàries que ha pres l’executiu des de l’inici de la pandèmia del coronavirus. "Dir no a tot és el més fàcil, però sense vacunes i mesures de protecció la població estaria de camí a la ruïna", ha afegit en declaracions a Ràdio Nacional d’Andorra (RNA).

“El dret a la llibertat no és il·limitat, sobretot quan xoca amb la dels altres; el que no es pot és voler-ho tot: no voler-se vacunar i no voler restriccions", ha afirmat. En aquest sentit, ha vaticinat que "no tanco la porta, sobretot a l'hivern, a establir alguna restricció". Així, ha obert la porta a exigir el passaport sanitari en determinades activitats econòmiques, tot i que ha afirmat que “ara mateix no hi ha res concret sobre la taula”. En aquest sentit, ha parlat de la possibilitat que els empresaris del sector de l’oci nocturn demanessin no reduir els aforaments i, a canvi, exigir la doble pauta de vacunació per tenir el local ple. “També en el cas que França ho pogués exigir, potser ens ho hauríem de plantejar, perquè en cas contrari els francesos no podrien venir a Andorra”, ha dit.

Espot ha fet un repàs a aquest any i mig de pandèmia i ha reconegut que “ni de bon tros m'imaginava que hauria de fer front a una crisi sanitària, econòmica i social com la que hem viscut. Hi ha hagut moments molt difícils, però no vaig tenir cap dubte de la necessitat de guiar la gent en moments de gran desconcert", ha afirmat. En aquest sentit, el cap de Govern ha destacat la "responsabilitat, sentiment comunitari i civisme" de la població durant la pandèmia de la Covid-19. "Ara estem millor que abans i és gràcies a la vacuna, però hem de ser prudents", ha recordat.

Alumnes en el seu primer dia de classe, aquest dijous a Santa Coloma.

Relacionat

El 60% d’alumnes i personal docent han donat el consentiment per al cribratge

Respecte a l’inici del curs escolar, Espot ha remarcat que només s’ha trobat un cas positiu en el cribratge escolar, una bona situació que ha atribuït a decisions com no haver obert l’oci nocturn i començar la vaccinació dels joves. Quant als menors de 12 a 15 anys, el cap de Govern ha animat les famílies a vacunar-los, mentre que, de moment, no es planteja la vacunació en la franja dels 5 als 11 anys.

Pel que fa a la situació econòmica derivada de la pandèmia, el cap de Govern confia que es pugui encarar la tardor amb “optimisme” després d'un “bon” agost. En aquest sentit, ha revelat que les xifres del Servei d’Ocupació estan al nivell anterior a la crisi sanitària.

Una imatge del que era la seu central de BPA.

Relacionat

Els antics propietaris de BPA obren la porta a buscar un acord per tancar el cas

Per últim, el cap de Govern s’ha referit al cas BPA, i ha defensat que "no hi havia alternativa possible a la intervenció". Respecte a la petició d'amnistia dels Cierco, ha insistit en la separació de poders i que la darrera paraula la tindran els tribunals i “s’haurà de respectar”.

Comentaris (14)

Trending