Espot assegura que la petició de PS SDP d’aturar les converses amb la UE “són ganes de fer mullader”

El cap de Govern recorda que s’està fent el mateix que va fer l’executiu en funcions el 2019, qualifica la demanda socialdemòcrata d’electoralista i “sortida de to” i recorda que qualsevol acord que s’adopta es fa ara mateix sota reserva

Xavier Espot donant explicacions abans de l'estrena del documental.
Xavier Espot donant explicacions abans de l'estrena del documental. Toni Solanelles

El cap de Govern, Xavier Espot, considera que la petició formulada pels presidents del Partit Socialdemòcrata (PS) i de Progressistes-SDP, Pere López i Jaume Bartumeu respectivament, sobre la necessitat d’aturar les negociacions amb la Unió Europea (UE) mentre l’executiu estigui en funcions és “una sortida de to” amb “un argument electoralista” i que té “ganes de fer mullader”. Espot ha defensat la continuïtat de les converses perquè qualsevol acord s’adopta “sota reserva” i perquè és el mateix que es va fer el 2019.

Espot ha afirmat que “tant el contingut de la carta” que li han tramès López i Bartumeu com el comunicat de premsa que les formacions socialdemòcrates han emès per anunciar la demanda “m’han semblat una sortida de to a banda d’unes manifestacions que no obeeixen a la realitat”. Més encara, el cap de Govern ha assegurat que l’explicació donada per PS SDP és “distorsionada” i “amb un argument electoralista”. El mandatari governamental ha lamentat, també, que els dos dirigents de la coalició progressista hagin enviat la mateixa missiva, o molt similar, als ambaixadors d’Espanya i França a Andorra i al vicepresident de la Comissió Europea.

“El Govern actualment en funcions no ha fet ni més ni menys que el mateix que va fer el Govern que estava en funcions el 2019, i que és prosseguir la negociació però amb el benentès que qualsevol acord que es pugui assolir es fa sota reserva”

“El Govern actualment en funcions no ha fet ni més ni menys que el mateix que va fer el Govern que estava en funcions el 2019, i que és prosseguir la negociació però amb el benentès que qualsevol acord que es pugui assolir es fa sota reserva, de manera absolutament condicionada i serà ratificat pel proper Govern un cop sigui investit amb caràcter definitiu. És exactament el que es va fer el 2019”, ha dit Espot.

El cap de l’executiu ha precisat que fa quatre anys hi va haver “sessions de negociació en format multilateral, es van arribar a acords marc que es van deixar en cursiva, sota negreta, sota reserva, i el 29 de maig en una sessió de consell de ministres” quan ell mateix ja havia assumit la presidència governamental es va ratificar tot allò que s’havia negociat prèviament. Ha deixat clar que aquest 2023, “sigui quin sigui, tingui el color que tingui” l’executiu que s’erigeixi, haurà de fer el mateix. I sinó es ratifiquen els acords adoptats durant aquests mesos de transició, tot plegat decaurà.

Espot ha fet aquestes manifestacions poc abans de l’estrena del documental que narra el mig segle de vida de l’estació d’Arinsal, que omple la sala gran dels Cinemes Illa Carlemany, amb una cua esfereïdora per poder accedir a la platea de la sala. Pràcticament tot el poble d’Arinsal, bona part de la Massana i més enllà estan a l’acte, on també hi havia el titular de Finances i portaveu governamental, Cesar Marquina, i la ministra de Cultura en funcions, Sílvia Riva.

POLÈMICA ESTÈRIL

El mandatari governamental, que ha considera la petició socialdemòcrata de “polèmica estèril”, que “no toca” o que només pretén “enrarir l’ambient”, ha insistit en diverses ocasions que el fet que es continuï la negociació “és plenament conforme a la Constitució, és el que toca. Unes negociacions amb la UE no s’aturen perquè hi hagi un govern en funcions sinó que prossegueixen però amb salvaguarda i cautela sota reserva i condicionades”.

“Som un Govern en funcions però continuem sent el Govern d’Andorra i si volen dirigir-se a Espanya, França ho han de fer a través del Govern. Hem de tenir un respecte per les institucions vigents i pel Govern d’Andorra i el Govern d’Andorra continua sent aquest, el que jo encapçalo encara que sigui en funcions”

Xavier Espot ha assegurat que al seu dia ja es va parlar amb el vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, i també es va consensuar amb els representants dels Coprínceps, que “no aniríem a negociar aspectes que necessiten un arbitratge però sí aspectes tècnics però tot i ser merament tècnics qualsevol cosa es feia sota reserva” i condicionada a què el següent Govern ho ratifiqui tot. O no. En tot cas, també Pere López, segons Espot, estava al cas de la “metodologia de treball”.

El màxim responsable de l’executiu ha dit que en una reunió del pacte polític el 12 de desembre -posteriorment el PS se’n desmarcaria- es va exposar com es treballaria amb la UE una vegada el Govern entrés en funcions i només Josep Pintat hauria mostrat certes reserves. Segons Espot, López no va dir res igual com no va dir que el PS es desmarcava del pacte polític sobre Europa. Per tot plegat, ha recomanat el dirigent demòcrata als dos responsables socialdemòcrates que “es concentrin en allò que s’han de concentrar, que és en fer un programa polític atractiu per als ciutadans i no entrar en aquest tipus de polèmiques estèrils i fora de lloc”.

I és que Espot ha insistit, més encara, en què estava “fora de lloc” i era una mostra de “poc respecte institucional” que López i Bartumeu hagin enviat la missiva a Šefčovič i a Àngel Ros i Jean-Claude Tribolet com indicant-los que aturin ells també qualsevol negociació europea. El cap de Govern no ha volgut parlar estrictament de deslleialtat institucional però sí que “a mi em sembla que no és una actuació que es pugui considerar de cortesia institucional” i que s’hauria fet “amb molt poc sentit d’Estat”. Per a Espot, qualsevol petició havia d’haver passat per l’executiu. “Som un Govern en funcions però continuem sent el Govern d’Andorra i si volen dirigir-se a Espanya, França ho han de fer a través del Govern. Hem de tenir un respecte per les institucions vigents i pel Govern d’Andorra i el Govern d’Andorra continua sent aquest, el que jo encapçalo encara que sigui en funcions.”

Comentaris (10)

Trending