Espot anunciarà a Demòcrates els primers dies de setembre que optarà a la reelecció

El cap de Govern i president de la formació taronja assegura les dues darreres setmanes d’agost, de vacances, per adoptar la decisió final i assegura que els comicis no tenen data però que si es poden fer al desembre seran al desembre, i si no, el gener o el febrer

Xavier Espot, al costat d'Ester Vilarrubla, durant la compareixença posterior al dinar d'AINA.
Xavier Espot, al costat d'Ester Vilarrubla, durant la compareixença posterior al dinar d'AINA. Toni Solanelles

L’actual cap de Govern i president de Demòcrates, Xavier Espot, anunciarà la primera setmana de setembre, després de les vacances, si opta a la reelecció o no. Tot indica que sí que ho farà malgrat que no ho ha volgut confirmar. El que aparentment no té clar és la data de les eleccions, que continua situant en la forquilla que va del desembre “al març o a l’abril” però que pretén espaiar les eleccions generals de les comunals tant com sigui possible.

Espot s’ha referit a qüestions electorals i d’ordre polític, de formacions polítiques, en la compareixença posterior, mig informal, al dinar tradicional a AINA. El cap de Govern ha explicat que en una setmana i mitja s’agafarà uns dies de vacances i serà durant aquest temps de descans que aprofitarà per “fer el procés més intern” sobre si optar a la reelecció o no. Per veure si està “capacitat i animat”, ha dit, tenint en compte, ha assegurat, que la propera legislatura serà “absolutament estratègica i cabdal”. I ha relacionat aquests dos termes amb el fet que cal tancar l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) i afrontar la reforma del sistema de pensions per garantir-ne la sostenibilitat.

El mandatari demòcrata ha assegurat que tornant de vacances, els primers dies de setembre, anunciarà la seva decisió al partit. I que en tot cas, aquesta decisió no la farà pública en el debat d’orientació política perquè no és el lloc on fer-ho. Potser llavors estarà una mica més clar el calendari electoral. En tot cas, la data, ara per ara, “no està decidida”. Espot ha tornat a insistir que els comicis es poden situar entre el desembre i el març o l’abril, quan legalment s’esgotaria la legislatura.

Cartell de les darreres eleccions generals.

Relacionat

Les eleccions apunten al desembre

El màxim responsable de l’executiu ha assegurat que hi ha diversos factors que impedeixen per ara tancar el calendari electoral. Cal veure quan s’aprova el pressupost o iniciatives legislatives, “que tampoc no són tantes”, però sí importants com la modificació de la llei d’inversió estrangers, la normativa sobre autònoms, la reforma fiscal o les lleis relatives a les professions liberals i sanitàries. “Si està tot degudament encarrilat seran al desembre, o sinó al gener o al febrer, per espaiar tant com es puguem les eleccions generals de les comunals”, ha afirmat Espot. En tot cas, ha deixat clar que “no ens hem d’obsessionar perquè els comicis ballaran entre algunes setmanes o un parell de mesos”.

ALIANCES TOT I MAJORIA

Al costat del ministre de Presidència i president de Liberals, Jordi Gallardo, Espot també ha fet una reflexió sobre el panorama de partits i d’aliances. El mandatari governamental ha assegurat que és aviat encara per saber si el panorama de forces quedarà tan atomitzat com sembla o no. I ja no només cal veure si algunes de les formacions o grups de reflexió que s’estan articulant acaben presentant-se als comicis. Cal veure també, ha indicat, si formacions amb representació parlamentària -es referia a Terceravia però no n’ha dit al nom- concorreran a les eleccions.

En tot cas, ha indicat que si acaba sent candidat demòcrata tindrà ascendència en la confecció de la llista nacional, però per les candidatures territorials les parròquies “tindran marge de maniobra” per fer els acords que creguin necessaris. En tot cas, ha deixat clar Espot, “seria bo, anem o no junts”, que entre els grups o partits que han donat suport a govern que presideix, que hi hagi “una certa sintonia i col·laboració o comunicació” en la campanya electoral. Perquè “seria distorsionador” que hi hagi missatges contradictoris. Xavier Espot ha arribat a dir que “fins i tot si hi ha una majoria absoluta” és partidari de buscar complicitats i arribar amb pactes amb formacions o persones que han donat suport al Govern actual.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending