Les eleccions apunten al desembre

Els moviments per l’elaboració dels pressupostos i les demandes de retorn al funcionariat d’alguns dels càrrecs electes deixen entreveure que els comicis es farien abans

Cartell de les darreres eleccions generals.
Cartell de les darreres eleccions generals. Toni Solanelles

Malgrat que el cap de Govern, Xavier Espot, manté la forquilla desembre-març com a franja temporal per celebrar les eleccions, els moviments que s’estan fent en diversos fronts indiquen que tot s’està preparant per poder acudir a les urnes al mes de desembre o, en tot cas, abans no acabi l’any. Durant el debat d’orientació política que s’ha de celebrar els dies 12 i 13 de setembre es preveu que Espot comenci a indicar una mica més el calendari electoral.

Fonts properes a Demòcrates han assenyalat que fa setmanes que hi ha sobre la taula el desembre com a mes electoral més probable. I, per ara, no hi ha moviments que indiquin cap canvi en relació a aquesta previsió. Ben al contrari. El Govern està accelerant o apressant, com es vulgui, les diferents administracions o organismes de naturalesa pública que han d’elaborar pressupostos amb afectació als comptes de l’Estat que aprovin ja les seves previsions perquè durant el mes de setembre, tan aviat com sigui possible, es pugui entrar a tràmit parlamentari el projecte de llei.

L’aprovació del pressupost, en molt gran mesura, marcarà la data final de les eleccions generals, que si es fessin aquest 2022 permetrien evitar la coincidència que hi ha des del 2011 amb les comunals. Aquest darrer element no és el decisiu, però Espot també el té en compte a l’hora de decidir quan dissoldre la cambra parlamentària.

Juntament amb l’element pressupostari, l’altra qüestió que porta a pensar que els comicis seran al desembre és el fet que alguns càrrecs electes que tenen reserva de plaça en departaments administratius -al cos d’educació, per exemple- ja han sol·licitat el retorn als seus llocs. Almenys en un cas, d’una alta responsable política en l’àmbit legislatiu, la seva reincorporació s’hauria de produir just després de Reis.

Demòcrates espera que Xavier Espot confirmi en breu la seva candidatura. Les fonts consultades han recordat que el president del partit i alhora cap de Govern sempre ha assegurat que abans que en lloc i a ningú, comunicarà als òrgans de la formació la seva decisió, que ningú no dubta que serà hores d’ara d’optar a la reelecció.

Comentaris (18)

Trending