Acció es posa en marxa per oferir “solucions reals” sense garantir concórrer en solitari a les urnes

Prop d’un centenar i mig de persones afins al moviment que lideren els escindits liberals, i també “curiosos”, escolten el full de ruta d’un partit president per Judith Pallarés i que té “l’ambició i l’esperança que podrem estar presents a totes les parròquies”

Judith Pallarés durant la seva exposició.
Judith Pallarés durant la seva exposició. EDUARD ROS

El joc de paraules, amb Acció, és fàcil. Per això, manté la ministra d’Afers Socials i presidenta de la nova formació que impulsen els electes escindits de Liberals d’Andorra, Judith Pallarés, Acció s’estima més parlar de “moviment polític i social” que no pas de partit. Sia com vulgui, Acció s’ha posat públicament en marxa aquest dimecres al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Un dels reptes del nou moviment és “dissenyar solucions reals per a casos reals”. El moviment vol fer política de carrer i no té pas clar si concorrerà en solitari a les properes eleccions generals.

La mateixa sala que va veure la posada de llarg el moviment Concòrdia s’ha omplert més o menys com llavors. Un centenar i mig de persones han fet petita la sala Consòrcia per escoltar Pallarés, Ferran Costa -que no forma part de la primera executiva fundacional- o Guillem Forné, que és el secretari general de la formació. Ell ha estat qui ha fet una pinzellada a l’estructura d’un partit que vol trencar l’organització clàssica i apostar per “la inclusió” i el que tot i deixar clar que hores d’ara Acció no està organitzat arreu, sí que “l’ambició i l’esperança és que podrem estar presents a totes les parròquies”.

“No volem ser Mònaco sinó que volem poder accedir dignament a un habitatge i que puguem gaudir del nostre país”

L’acte l’ha presentat l’ex-conseller comunal escaldenc Higini Martínez Illescas, que forma part de l’executiva primera com a vicepresident (Jessica Gastó és l’altra vicepresidenta; Benjamí Tutrice és el secretari d’organització; Brigitte Garcia la secretària d’igualtat; Josep Fusté el secretari de relacions internacionals; i Carles Bernardo el tresorer) . Però, evidentment, després de les pinzellades de Forné i les paraules enllaunades -està a Nova York per motius professionals- de Costa, que ha assegurat que Acció representa un “liberalisme modern” amb el benestar social com a “eix de les polítiques que volem desenvolupar”, qui més estona ha emprat el micròfon ha estat Pallarés, que ha deixat clar que “no volem ser Mònaco sinó que volem poder accedir dignament a un habitatge i que puguem gaudir del nostre país”.

La ministra i líder d’Acció, que pràcticament ha anat rebent un per un els assistents a la porta d’accés a la sala on es feia la presentació, ha defensat l’acord d’associació amb Europa tot i admetre que “és una cosa molt complexa”. També ha reforçat un anunci fet pel secretari general del partit en el sentit que “no esperarem a les eleccions per passar a l’acció. Propostes que tinguem les durem a terme, les anunciarem i les mirarem d’implementar”. I ha tingut temps d’explicar l’exercici de situació real que es van posar al ministeri per analitzar quant temps pot trigar una persona que necessita una ajuda urgent a rebre-la. “Una persona en situació difícil s’ha de passar pràcticament tres mesos entregant papers!”, s’ha exclamat tot deixant clar que “això s’ha d’acabar”.
Una vista general de l'acte.
Una vista general de l'acte. Toni Solanelles

Pallarés ha assegurat que el moment social i polític demandarà “grans acords i un treball conjunt” perquè es preveu “un panorama divers de grups polítics” i, segurament també, de dificultats que caldrà afrontar. D’aquí que no es pugui aclarir sota quin paraigua Acció concorrerà a les eleccions. En tot cas, la presidenta d’Acció ha afirmat que no s’hi val a “tenir por a parlar, la por ens debilita i la divisió també ens debilita”. I ha assegurat que són partidaris de confrontar totes les idees des de la “vocació de servei públic” i no pas des de les ànsies de poder tot i que ambicionen aconseguir llocs on es dugui a terme “la presa de decisions”.

DEMANDES I POSICIONAMENT

Finalitzada l’exposició inicial, que en conjunt ha voltat encara no els tres quarts d’hora, s’ha obert un torn de paraula -Acció vol aferrar-se a la transparència i al fet de no ser un partit tancat sinó un col·lectiu obert disposat a escoltar tothom, ha defensat Pallarés- que, per exemple, ha permès la ministra “donar un titular” quan s’ha mostrat d’acord amb el cànnabis medicinal a precisions d’una de les intervinents. També ha assegurat que s’ha de posar sobre la taula acordar una tretzena paga per als pensionistes.

La líder de la formació assegura que encara no estan en situació de parlar d’eventuals pactes; “primer hem d’omplir de contingut el projecte”

Abans d’un refrigeri, o justament mentre els assistents feien el piscolabis, Pallarés feia algunes precisions i apreciacions als mitjans de comunicació a petició dels periodistes. Referendava les paraules exposades durant la intervenció pública i quan se li ha demanat si Acció pensava concórrer en solitari a les eleccions ha assegurat que “no estem encara aquí” perquè primer “hem d’omplir de contingut el projecte”. Això sí, ha assegurat que d’una manera o altra seran presents als comicis.

De fet, tot i assegurar que no han fet contactes amb ningú perquè prou feina tenen en anar-se estructurant com a moviment polític amb la idea d’estar present a totes les parròquies -per ara no hi ha agrupacions ni a Canillo ni a Ordino-, es té clar que “s’haurà de pactar” i malgrat que “les possibilitats són moltes” per la “situació” actual caldran “pactes importants”. Ara bé, tampoc no ha precisat Pallarés si aliances pre-electorals o post-electorals.

Imatges: Eduard Ros · Toni Solanelles · Acció

Comentaris (29)

Trending