Eleccions com a molt tard al desembre i llistes territorials demòcrata-liberals asimètriques

El cap de Govern va reunir la setmana passada tots els electes de les files taronges per començar-los a exposar el seu full de ruta electoral que, ara per ara, passa perquè no coincideixin dos conteses -generals i parroquials- el 2023

Imatge d'un seminari demòcrata l'estiu passat.
Imatge d'un seminari demòcrata l'estiu passat. Demòcrates

El full de ruta electoral del cap de Govern, Xavier Espot, passa ara per ara per fer eleccions aquest any. A tot estirar el mes de desembre. Els demòcrates acudirien en solitari a la circumscripció nacional amb el propi Espot de cap de llista i, si val el criteri del president del partit i màxim responsable de l’executiu, a les territorials es formarien candidatures amb els liberals a la majoria de parròquies però de forma asimètrica. L’1+1 no serviria. Caldria valorar candidats i potencial de cada formació en cada parròquia en qüestió.

Espot s’hauria reunit la setmana passada amb els càrrecs electes demòcrates -ministres, consellers generals, cònsols…- i els hauria exposat els seus plantejaments, que encara no estan definits al detall. D’entrada, el cap de Govern té clar que no vol que al 2023 coincideixin, com va passar el 2019, dues conteses electorals: generals i comunals. D’aquí que es fixi el desembre com a data límit per celebrar les eleccions. Amb tot, els socis liberals al Govern van xiuxiuejant-li a l’orella que ha d’allargar una mica més la legislatura. Fins a tenir aprovat el pressupost per al 2023.

Ara per ara, però, Espot es mantindria ferm en què els comicis generals han de ser a tot estirar el desembre del 2022. I que no es plantejaria dissoldre el Consell General fins passat Meritxell. La qüestió pressupostària és un dels elements a valorar (però es podria ‘maquillar’ de moltes formes, com per exemple, assegurar que amb una majoria suficient els comptes ja els tindria preparats i sols formar govern els aprovaria), també ho és un eventual repunt de la pandèmia.

Xavier Espot, que aquest dilluns ha rebut la tercera dosi de la vacuna, és dels pocs demòcrates que no té cap dubte que cal anar novament amb liberals. Que cal comptar amb el suport de Jordi Gallardo i companyia

Més enllà de la data, un altre element crucial és la confecció de les llistes. Xavier Espot, que aquest dilluns ha rebut la tercera dosi de la vacuna, és dels pocs demòcrates que no té cap dubte que cal anar novament amb liberals. Que cal comptar amb el suport de Jordi Gallardo i companyia. Mentre moltíssims dels taronges esperen els comicis per poder-se desempallegar del ministre de Presidència i Economia entre altres, Espot defensa l’entesa amb el president liberal al Govern i és un ferm defensor dels valors que ha aportat a l'executiu i de la reedició de l’acord.

Amb tot, a la circumscripció nacional cadascú mesuraria les seves forces per separat. Seria en les territorials on vindria el principal problema, perquè en el full de ruta d’Espot s’hi preveuen llistes coalitzades. Però no pas simètriques. És a dir, podria haver-hi un primer demòcrata i un segon liberal o a la inversa. O fins i tot, en parròquies amb poc pes liberal, que el representant d’aquesta formació fos un dels suplents de la candidatura. En molt poques parròquies no hi hauria friccions.

Són molts els demòcrates que consideren que en cinc parròquies, almenys, es ‘regalaria’ un conseller als liberals. A Canillo, per exemple, és clar que els dos primers seran demòcrates. A Sant Julià els liberals hi tenen poca implantació, però Demòcrates no va sobrat, en principi, de recursos. Hi ha d’altres parròquies on la pugna estaria molt més servida. D’Andorra la Vella a Ordino o Escaldes i Encamp. La macedònia de la Massana està per veure. En tot cas, el meló ja està obert.

Xavier Espot observa el certificat Covid després d'haver rebut la tercera vacuna aquest dilluns.
Xavier Espot observa el certificat Covid després d'haver rebut la tercera vacuna aquest dilluns.
 

Probablement, Espot, ara decidit a repetir com a cap de cartell -no sempre ho ha tingut tan clar, més aviat en algun moment ha estat a punt de baixar del vaixell- ha posat les seves cartes, algunes almenys, sobre la taula, a mode de globus sonda. Per començar a recollir sensacions clares. Diverses fonts ha assegurat que tant demòcrates com liberals ja fa temps que estan ‘tocant’ persones per omplir llistes.

Els primers, probablement, hauran d’espolsar-se candidats que no es voldrien. Els segons, després de la franca davallada que ha tingut la formació, de la seva dissolució en la taronjada demòcrata, han de buscar recursos humans perquè els van més escassos. I això només referint-se als dos partits grans dels tres que sustenten el Govern. Al capdavall, Ciutadans Compromesos és una barreja de tots dos amb un toc sui generis parroquial massanenc.

Etiquetes

Comentaris (18)

Trending