La decisió de Marsol de liderar la territorial pot arrossegar Cerqueda i un pacte amb Liberals

El comitè parroquial ha acabat convencent la cònsol que és l’única que pot fer front a l’aliança socialdemòcrata a Andorra la Vella i ara, i per aquest ordre, Ester Vilarrubla i Sílvia Riva tenen números, una o l’altra, de ser número 2 a la nacional

Conxita Marsol hauria decidit presentar-se a la territorial.
Conxita Marsol hauria decidit presentar-se a la territorial. COMÚ D'ANDORRA LA VELLA

La confecció de les llistes electorals no s’acaba fins un minut després d’haver-se tancat el termini de presentació de candidatures. Partint d’aquesta premissa i deixant clar que sempre hi pot haver canvis de darrera hora, ara per ara la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, està decidida, encara que una mica a contracor, de liderar la llista territorial. I la decisió de la mandatària comunal pot comportar un pacte amb Liberals i que Jordi Cerqueda, que era el candidat exigit pels Demòcrates, acabi acceptant el repte de ser el número 2.

Les diverses fonts consultades han assegurat que es dóna per fet l’acceptació de Marsol. Fins fa un parell de dies, la negativa de la cònsol era total. Però les últimes 48 hores la pressió ha estat molt elevada i s’ha intentat fer veure a la cònsol que és la única candidata demòcrata d’Andorra la Vella que pot fer front a l’aliança socialdemòcrata. Les pressions, certament, amaguen interessos diversos. Hi ha un sector demòcrata que es vol desprendre de l’herència de la cònsol i considera que si perd, la seva carrera política podria arribar al seu terme. Les pressions, en part, es poden llegir en clau de successió d’Espot. I d’eliminar, si escau, una de les eventuals candidates a dit recanvi.

Marsol, ja se sap, parlant planerament, els té molt ben posats. I vist tot plegat, mig s’hauria vist abocada a la territorial, mig hauria entomat el repte també, en cas de victòria, per fer callar moltes veus discordants dins mateix del partit. El que és clar, és que els altres noms que s’havien posat sobre la taula, com els de les ministres Ester Vilarrubla i Sílvia Riva, vista l’aliança socialdemòcrata, ja havien descartat liderar la territorial. I Vilarrubla i Riva, per dir-ho així, tenen més proteccions internes que Marsol, sempre díscola.

Conxita Marsol, de vermell, al centre de la imatge.

Relacionat

Marsol anirà a les generals i el partit decidirà si ho fa a la llista parroquial o a la nacional

La cònsol ja ha admès aquest dimecres públicament que concorreria a les eleccions. Hores després es dona per fet que serà la candidata a la territorial pels demòcrates. Marsol seria partidària d’ampliar la base taronja i seria capaç de convèncer l’entorn de Jordi Cerqueda -que era el nom que va exigir Espot i els seus per pactar amb Liberals a Andorra la Vella- perquè l’acompanyi a la candidatura. Les fonts consultades han assegurat que hores d’ara, l’eventual aliança demòcrataliberal torna a estar oberta de bat a bat.

Mentrestant, Vilarrubla i Riva, per aquest ordre, serien ara les principals candidates a acompanyar Xavier Espot al capdavant de la llista nacional. Qui no acudeixi als comicis ara, molt probablement serà reservada com a candidata per a les eleccions comunals, això sempre que Marsol no hagi imposat condicions que no han transcendit per acabar liderant la territorial, com podria ser, per exemple, que David Astrié, que haurà d’assumir el consolat en pocs dies, hagi de ser sí o sí el líder demòcrata les properes comunals. Hores d’ara, però, ni hi ha res d’això ni tampoc cap garantia que Marsol, encara que perdi, acabi en algun ministeri en el cas que els Demòcrates governin.

Comentaris (22)

Trending