El Consell General reclama més eines per al Tribunal de Comptes

Es demana també que les institucions i organismes presentin la seva comptabilitat abans perquè la liquidació s'està fent fora de termini

Comentaris

Una imatge de la sessió de Consell General d'aquest dijous.
Una imatge de la sessió de Consell General d'aquest dijous. DEMÒCRATES

El Consell General ha aprovat la seva liquidació de comptes, la dels òrgans que hi estan vinculats, i les del Tribunal Constitucional, de l’Administració general, de les entitats parapúbliques, de dret públic i altres organismes, així com de les societats públiques participades per l’Administració general, corresponents a l’exercici del 2017 i del 2018. Durant el debat s'ha posat de manifest que cal dotar de més eines al Tribunal de Comptes i que aquests s'han de presentar abans. L'aprovació s'ha fet amb l'abstenció del PS i els vots en contra de Terceravia.

 

El conseller de Demòcrates, David Montaner admet que algunes entitats no han lliurat els comptes en els terminis establerts i que aquest fet n'impedeix la fiscalització. Ha instat al Govern que intervingui per evitar que això torni a passar.

Pere López del PS ha anunciat l'abstenció del seu grup perquè "no podem donar suport a comptes dels quals desconeixem la seva realitat. En alguns casos manca informació i en altres tenen implicacions polítiques". Ha encoratjat al Govern  a fer els passos pertinents que clarifiquin quin és el paper de cada institució, en la fiscalització dels comptes i diners públics i ha acabat la seva intervenció subratllant que "el nostre vot no suposa ni pot suposar en cap cas una qualificació de la tasca dels membres del Tribunal de Comptes".

Camp denuncia un incompliment de lleu en fer la liquidació fora de termini

Joan Carles Camp de Terceravia ha denunciat que s'està incomplint la llei en fer la liquidació dels comptes fora de termini i que el seu grup no els aprovarà. Ha reclamat que s'examini i voti la liquidació dels comptes de l'Autoritat Financera Andorrana (AFA). "Avui 29 d’octubre del 2020 hauríem d’estar aprovant la liquidació de l’exercici 2019 i aquesta liquidació hauria d’estar acompanyada d’una auditoria global de gestió econòmica de l’últim mandat polític". Ho ha argumentat "perquè als que teniu la governabilitat, no us ha interessat destinar mitjans als òrgans de control intern i extern. A les recomanacions del Tribunal em remeto".

En resposta a aquestes intervencions, el ministre de Finances, Eric Jover ha opinat que la legislació actual dona diferents opcions per solucionar el problema i ha mostrat la  voluntat d'anar complint i reduint el nombre de recomanacions que ha de fer el Tribunal de Comptes, mentre que Joan Carles Camp ha indicat que tothom ha agraït la tasca del Tribunal de Comptes "quan el que cal és dotar-lo de més mitjans. Li falten eines". També ha criticat que pugi la despesa de funcionament i associa el superàvit a la poca execució d'inversions pressupostades.

Eric Jover ha replicat tot dient que "no és que estiguem fent malament les coses sinó que hi ha un criteri diferent" i ha assenyalat que volen obtenir una comunicació amb el Tribunal de Comptes més continuada, per proposar solucions i tenir un retorn.

Proposició de llei de les finances comunals

Durant la sessió s'ha votat la presa en consideració de proposició de llei de les finances comunals. Pere López, però, ha mostrat la seva preocupacio per l'increment de l’impost sobre els rendiments arrendataris. Ha opinat que pot tenir efecte sobre l’increment dels preus dels lloguers ens sembla un nivell impositiu molt elevat.

Per la seva banda, Joan Carles Camp ha remarcat que la llei aporta actualitzacions i ha remarcat que estableix una sèrie de mesures que persegueixen la resiliència financera. En aquest punt, la demòcrata Maria Martisella ha argumentat que la proposició "introdueix actualitzacions i aclareix certs apartats”, però cal una anàlisi acurada en el si de la comissió legislativa.

Unanimitat al voltant de la modificació de la Llei de seguretat pública

En referència a la llei qualificada de modificació de la Llei 30/2018 qualificada de seguretat pública, ha destacat que s'ha de continuar treballant en la prevenció del consum d'aquests productes i treballar en la reinserció. "Cal destinar més recursos per erradicar el comerç il·lícit d'estupefaents, s’ha d’acabar amb aquests distribuïdors i traficants, que tan mal fan a persones vulnerables i que destrueixen famílies senceres". La socialdemòcrata Judith Salazar ha esmentat el bon clima de treball i el consens de totes les forces parlamentàries que ha permès millorar la llei de seguretat pública. Tan Salazar com la consellera demòcrata, Ester Molné han coincidit en destacar el fet de substituir la possible multa als menors de 25 anys per treballs en favor de la comunitat. Finalment, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell ha manifestat la necessitat de de lluitar contra l'augment del consum d'alcohol entre joves i frenar conductes incíviques.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending