Concòrdia vol incrementar la cessió urbanística i incentivar que es faci directament en pisos

Serien alguns dels pilars de la futura proposició per modificar la Llei del sòl, que també prohibiria edificar lluny del fons de vall a la vegada que es treballa també en textos sobre inversió estrangera i benestar

Bartolomé, Escalé i Casadevall, a la roda de premsa.
Bartolomé, Escalé i Casadevall, a la roda de premsa. G.P.

Concòrdia treballa en fins a tres proposicions legislatives que volen presentar a tràmit parlamentari els pròxims mesos. Entre elles, una modificació de la llei del sòl per mitigar els impactes que té la construcció de projectes urbanístics. Entre altres mesures, preveuen un encariment de la cessió urbanística i fomentar que, en alguns casos, aquesta es pugui fer en forma d’immobles que puguin destinar-se posteriorment a lloguer públic. També es deixaria clar que no es pot edificar en zones allunyades del fons de la vall.

Així ho ha explicat el president del grup parlamentari, Cerni Escale, tot deixant clar que es tracta d’una de les prioritats de la formació en aquests primers mesos de legislatura. Concòrdia, no es pot oblidar, ha fet de la preservació del medi natural -“el nostre principal museu”, ha recordat el seu líder- i, per això, consideren que cal introduir importants canvis per mitigar “tots els impactes que té la construcció d’un edifici”.

En primer lloc, des de la formació es creu que els percentatges actuals de cessió urbanística -amb una forquilla del 5% al 15% però amb la possibilitat que els comuns, si ho estimen convenient, puguin reduir-la fins al 0% si els pisos es destinen a lloguer- són insuficients. I és un dels aspectes que proposaran tocar amb el text que preveuen tramitar durant el segon semestre o, a tot a tardar, a inicis del 2024.

“Encara hem de fer una reflexió interna però una primera base seria un mínim del 20%”, ha explicat el líder de la bancada, Cerni Escalé

“Ha de ser fix, cal eliminar l’opció del 0% i que sigui una mica superior al de la banda alta actual”, ha indicat. En aquest sentit, ha apuntat que “encara hem de fer una reflexió interna però una primera base seria un mínim del 20%”. Escalé ha defensat que “si se segueix construint, hi ha d’haver una part més gran d’espais o més ingressos pel sector públic”.

Un altre canvi que es voldria introduir és el fet que aquesta cessió es pugui fer directament amb immobles fruit de la promoció immobiliària. Aquests se’ls quedaria el comú corresponent i es podrien convertir en pisos de lloguer a preu assequible. “Això ens permet descentralitzar l’habitatge de protecció pública; no es concentra tot al mateix indret i evites guetos”, ha destacat. A la vegada, ha deixat clar que la idea és “incentivar” perquè es faci servir més aquesta fórmula, però no pas obligar perquè “les cessions també són importants per tenir sòl públic i altres equipaments”.

A banda, el text també prohibirà de forma expressa la urbanització de zones especialment allunyades dels fons de les valls. “Ara, qualsevol parcel·la, si no està afectada per riscos naturals, es pot desenvolupar sempre que es puguin fer arribar serveis”, ha recordat. És el que es vol canviar, ja que “una cosa és recuperar les bordes, però no pas fer noves promocions ni immobles al mig de la muntanya perquè és un atemptat contra el medi natural, que hem de protegir”.

ALTRES LLEIS EN PREPARACIÓ

Escalé ha comparegut en roda de premsa acompanyat per altres dos consellers de la formació, Pol Bartolomé i Jordi Casadevall. La idea, justament, era avançar altres dues lleis en les quals s’està treballant. Una d’elles, la de modificació de la d’inversió estrangera, on, justament, s’inclouria una de les propostes estrella del programa electoral: la limitació de compra d’habitatges per part de persones no residents.

No s’han volgut avançar gaires detalls més perquè, justament, tot i que el text està força avançat ara, segons ha explicat Bartolomé, “el volem compartir amb els agents econòmics perquè hi puguin fer aportacions”. Sí que ha apuntat, però, que consideren que “no s’ha de liberalitzar”, per tant, els filtres actuals, com ara l’autorització prèvia, cal mantenir-los. De fet, fins i tot, “reforçar-los” i  “definir-los millor”.

El tercer text que vol impulsar Concòrdia és la proposició de llei marc del benestar. En línies generals, es definiria un indicador propi del país per tenir una eina “que ens digui on estem” a la vegada que “ens dotem de mecanismes per garantir el benestar de les generacions futures”. Aquest índex s’elaboraria amb dades de fins a tretze àmbits diferents, com ara la salut pública, l’alimentació, els ingressos de la població o la qualitat del medi ambient, entre altres.

En aquest sentit, Casadevall ha admès que “la filosofia de partida era que marqués obligacions més de mitjans”. Ara, però, s’ha evolucionat més cap a un text que parli més de resultats i en el qual també es vol mirar quin rol ha de tenir el Consell General. “Ha de servir a Govern per autoavaluar les seves polítiques públiques però també al parlament”, ha indicat.

Etiquetes

Comentaris (13)

Trending