Concòrdia proposa una nova moratòria urbanística per evitar “seguir fent mal al territori”

El líder de la formació admet que l’acord d’associació suposarà alguns “guanys”, però alerta que també comportarà “quedar indefensos davant les majories canviants a Brussel·les” i “cedir part de la nostra autonomia sense tenir poder de decisió final”

Cerni Escalé, durant el seu discurs.
Cerni Escalé, durant el seu discurs. SERGI PÉREZ / CONSELL GENERAL

Amb “bocins del mal que hem fet i que estem fent al territori”. Així ha volgut evidenciar Concòrdia la necessitat de posar fre al creixement urbanístic desaforat que, entenen, es viu al país. Més quan aquest no ha servit per solucionar la problemàtica de l’habitatge sinó perquè alguns propietaris hagin tingut “els beneficis més elevats”. Davant aquesta situació, la formació ha anunciat la tramitació d’una llei que estableixi una moratòria d’un any durant el qual caldrà revisar en profunditat la llei del sòl.

Abans de l’inici de la segona jornada del Debat d’Orientació Política, als seients tant de consellers com del públic Concòrdia ha volgut repartir petites pedres i pals provinents de llocs on s’estan impulsant grans projectes urbanístics, com ara el Lloser d’Encamp, Terres de Nicolau a Ordino o Pal. Obres que, ha denunciat el seu líder, Cerni Escalé, “esborren boscos, rierols, molleres i penyes” i “tenen en comú que no estan destinades a persones que resideixen al país”. Així, ha denunciat que “ens hem empobrit per permetre el marge de benefici més elevat d’alguns propietaris”.

Davant aquesta situació, el principal grup de l’oposició ha anunciat que tramitaran “una proposició de llei de moratòria sobre la planificació urbanística” que freni plans parcials, noves llicències d’urbanització i edificacions plurifamiliars fora dels nuclis urbans durant un mínim d’un any. I això per permetre treballar “en una revisió profunda de la llei del sòl”.

Els bocins d'Andorra repartits per Concòrdia.
Els bocins d'Andorra repartits per Concòrdia.

Escalé també ha carregat amb duresa amb la política del Govern en matèria d’habitatge. Ha lamentat que “ens sembla poc responsable” que s’anunciessin les mesures que inclouria la futura llei pel creixement sostenible i el dret a l’habitatge i que aquesta encara estigui sense tramitar. “És una llei amb superpoders, perquè és invisible. Una llei ovni”, ha afirmat, tot denunciant que “s’ha empitjorat el problema en lloc de millorar-lo”, ja que “han enviat un avís clar a qui vulgui construir o especular perquè ho faci ara”.

El líder de Concòrdia ha volgut posar en relleu que “cada vegada que molta gent es queixa, siguin empresaris, treballadors, propietaris o llogaters, el Govern canviar la direcció del país per satisfer aquests interessos”. Per això, s’ha atrevit a assegurar que “Andorra està governada per la tempesta”.

Un altre punt de crítica ha estat l’acord d’associació. Ha admès que tindrà “guanys i contrapartides”, però ha alertat a la vegada que comporta riscos. “Ens deixa indefensos davant de les majories canviants de Brussel·les. Amb la possibilitat de fer suggeriments i propostes, però sense un seient a la taula a l’hora de decidir sobre les normes que haurem d’aplicar”, ha avisat, tot assegurant que es crearia “un tercer copríncep: la Unió Europea” però “com els d’abans”. Al seu entendre, “cedirem una part d’autonomia sense tenir poder de decisió final”.

Comentaris (16)

Trending