Concòrdia creu que l'Estat ha d'intervenir quan el maltractador no es fa càrrec de la indemnització

La presidenta suplent del grup, Núria Segués, ha entrat a Sindicatura, com ja va fer el PS, una esmena a la totalitat per oposar-se a la renovació de la reserva d'Andorra al Conveni d'Istanbul pel que fa a aquest aspecte

Núria Segués en seu parlamentària.
Núria Segués en seu parlamentària. Toni Solanelles

En la pròxima sessió del Consell General s'haurà de votar la renovació de la reserva d'Andorra a un article del Conveni d'Istanbul que fa referència al fet que l'Estat hauria de fer-se càrrec de la indemnització per danys a les víctimes de la violència de gènere quan altres fonts, especialment l'autor del delicte, no la cobreix. El grup de Concòrdia s'hi oposa, com també ho ha fet el grup socialdemòcrata, i ha entrat a Sindicatura una esmena a la totalitat de devolució respecte a aquesta renovació de la reserva signada per la presidenta suplent, Núria Segués.

Des de Concòrdia s'entén que tornar a renovar aquesta reserva no permet vetllar perquè la Llei d'Igualtat sigui efectiva. En la seva opinió la indemnització a les víctimes en aquests casos ha de ser assumida íntegrament pel maltractador, però també entén que quan aquest no se'n pugui fer càrrec immediatament l'Estat ha d'intervenir-hi, sempre de forma provisional. Sí que estan d'acord en el fet que aquestes indemnitzacions es cobreixin amb fons públics, però no renuncien a fer que l'autor del delicte ho reemborsi a posteriori encara que sigui de forma fraccionada.

CONTROL A GOVERN

D'altra banda, Concòrdia també ha entrat diferents preguntes de control a l'acció de govern, dues per ser respostes de forma oral a la sessió de consell de dijous de la setmana vinent i dues més amb resposta escrita.

Pel que fa a les preguntes que s'hauran de debatre oralment, Segués demanarà per les noves condicions per concedir el reagrupament familiar. En concret vol saber quins són els criteris, tant quantitatius com qualitatius, en els quals s'ha basat el ministeri de Justícia i Interior per endurir els requisits econòmics. L'altra qüestió que es plantejarà serà la designació dels nous ambaixadors no residents. El conseller Pol Bartolomé indica en la seva pregunta que el Govern ha manifestat que el nomenament d'ambaixadors respon a la voluntat d'establir representacions diplomàtiques amb tots els països membres de la Unió Europea, per tal d'afrontar amb més garanties la fase final de les negociacions per l'Acord d'associació amb la UE. Aquest argument no és prou explícit per Concòrdia i per això vol conèixer amb més detall quins són els objectius estratègics del Govern i en concret del ministeri d'Exteriors a l'hora de nomenar nous ambaixadors no residents.

Bartolomé també ha entrat una bateria de preguntes a Govern per ser respostes per escrit i que fan referència a la participació d'Andorra a les negociacions pel futur tractat internacional relatiu a la contaminació del plàstic i també al seu posicionament. Una qüestió que preocupa les Nacions Unides i que per això ha iniciat el procés amb dues sessions negociadores intergovernamentals i una tercera que ha de tenir lloc aquest novembre.

Finalment, la consellera també de Concòrdia Maria Àngels Aché ha demanat per escrit a Govern per l'avaluació i contractació d'interins del Cos d'Educació. A banda de preguntar per si es manté la voluntat de rebaixar-ne el nombre, Aché també demana per la confusió generada per l'actual model de borses de personal eventual. Per acabar també vol saber si el ministre d'Educació actual, Ladislau Baró, complirà el compromís de l'anterior responsable, Ester Vilarrubla, de modificar la graella d'avaluació.

 

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending