Cinca entra a les travesses per succeir Marsol al consolat d’Andorra la Vella

La ministra Riva és la principal aspirant tot i que l’actual cònsol menor aspira a poder fer el salt al primer lloc i l’actual mandatària comunal tindrà molt a dir sobre el cap de llista demòcrata

Jordi Cinca durant una compareixença quan era ministre portaveu.
Jordi Cinca durant una compareixença quan era ministre portaveu. SFGA

El controvertit ex-ministre de Finances i actual membre del consell d’administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) i president del Fons de Reserva de Jubilació, Jordi Cinca, figura en les travesses per ocupar un lloc privilegiat en la llista demòcrata en vista a les comunals del desembre del 2023. És a dir, per rellevar Conxita Marsol, encara que no està clar en quina posició atès que una persona de la seva confiança com l’actual ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, també aspira a ser cònsol. De fet, hi podria arribar a haver un tàndem.

Tots dos són els noms que més sonen dins les files demòcrates i no integrants de l’actual corporació. Evidentment, també l’actual cònsol menor, David Astrié, és una de les persones que està a la llista de ‘candidables’. Però tot i el seu treball comunal, no té la requesta ni la força de colzes que aparenten Cinca i Riva, malgrat que les diverses fonts consultades asseguren que el parer de Conxita Marsol tindrà molt de pes en l’elecció del seu successor o successora.

Eric Jover i Sílvia Riva en una compareixença conjunta.

Relacionat

De ministres a (candidats a) cònsols?

Segons les fonts consultades, Cinca buscaria un lloc de representació, un lloc equivalent a una mena d’aforament, per si li sorgeix alguna dificultat judicial, especialment relacionada, aparentment, amb la causa oberta a l’Audiència nacional espanyola vinculada amb els denominats ‘diamants de sang’ i l’activitat que al seu dia va desenvolupar la foneria Orfund, un grup empresarial del Principat del qual, a principi dels anys de la dècada de 1990, qui després seria dirigent bancari i encara més tard ministre durant dues legislatures, en va ser un dels principals executius.

VILARRUBLA, JOVER

Qui hauria perdut força en les travesses comunals seria l’actual responsable ministerial d’Educació, una Ester Vilarrubla que ja va ser consellera comunal i que va deixar la corporació de la capital, justament, per posar-se al capdavant del ministeri. Malgrat que en alguns cercles no es descarta del tot la carta de Vilarrubla, la pròpia interessada hauria deixat dit a persones del seu entorn que li agradaria, si fos el cas, repetir mandat com a ministra.

Qui, en canvi, ja ha anunciat que no té intenció de fer quatre anys més com a ministre en cas de victòria demòcrata és Eric Jover. El titular de Finances, que abans ho va ser d’Educació, deixaria el Govern, però no està gens clar que abandoni la primera línia política, encara que també motivacions familiars el podrien portar realment a agafar un respir polític. Dins les files de DA, però, a Jover se’l situa com un possible candidat per a  les comunals, en aquest cas a Escaldes.

Comentaris (27)

Trending