Eleccions el 2 d’abril, llistes dilluns que ve i inici de la campanya el 19 de març a la tarda

(AMB VÍDEO) Espot assegura que “la tria d’aquesta data no obeeix a cap tipus de tactisme” i es mostra “satisfet d’haver conduït aquesta legislatura fins al final” i “haver portat aquest país a bon port”

Xavier Espot durant la compareixença per anunciar el calendari electoral.
Xavier Espot durant la compareixença per anunciar el calendari electoral. Toni Solanelles

Aquest dilluns s’ha posat en marxa oficialment la maquinària electoral. Les eleccions seran el 2 d’abril, dilluns que ve al migdia és el terme per a la presentació de candidatures i el 19 de març s’iniciarà la campanya electoral. Amb una petita modificació respecte els tempos habituals: la penjada de cartells no serà a les 12 del migdia sinó a les 3 de la tarda. Tot plegat per no coincidir amb les finals de la Copa del Món d’esquí. El cap de Govern, Xavier Espot, ha assegurat que “la tria d’aquesta data no obeeix a cap tipus de tactisme”.

Espot ha comparegut públicament després de reunir-se amb integrants del Govern i dels grups parlamentaris que li han donat suport per anunciar el calendari electoral, que segons que ha volgut fer creure durant la seva al·locució, no es va posar a dissenyar fins l’endemà que s’aprovés el pressupost, això és el 31 de gener. “No feia càbales abans”, ha assegurat el mandatari governamental, que ha defensat que tot sovint les coes són “bastant més senzilles i menys rocambolesques”.

El cap de Govern, Xavier Espot, aquest migdia al Centre de Congressos.

Relacionat

Les eleccions seran el 2 d’abril

El decret de dissolució firmat per Espot i els dos Coprínceps ja està publicat al BOPA. Això vol dir que aquest dimarts queda formalment dissolt el Consell General i s’entra en un període dels poders legislatiu i executiu en funcions, malgrat que això no treu que “nosaltres continuarem treballant” perquè “fins al darrer moment hem d’estar al costat dels ciutadans i ciutadanes del país” tot “donant una resposta adequada”. Ha donat a entendre que adoptarà noves mesures relatives a habitatge, poder adquisitiu i control dels treballadors subcontractats de manera com a mínim al·legal.

“Qualsevol cosa que es faci ara ja sabem que es titllarà d’electoralista”, ha admès el dirigent polític, que ha recordat que el Govern té clar “quines coses es poden fer i quines coses no es poden fer” estant en funcions i, per tant, no hi haurà “ni grans projectes ni grans qüestions” però tampoc “no estarem un mes i mig o dos mesos de braços encreuats”, ha deixat clar per justificar la presa de decisions per “fer el que convingui fer”.

EL CALENDARI

La data límit per a la presentació de candidatures serà el proper dilluns 13 de febrer a les 12 del migdia. Les llistes territorials s’hauran de presentar al comú corresponent i les llistes nacionals a l’edifici administratiu del Govern. Abans d’això, fins aquest mateix dimecres, els ciutadans poden revisar les dades que consten al cens perquè ningú no es trobi amb ensurts. L’endemà, dijous, els comuns publicaran els llistats definitius.

Més dates a tenir en compte: l’inici de la campanya electoral serà el 19 de març a les 15 h i s’allargarà fins al divendres 31 de març a les 24 hores. El dissabte 1 d’abril es decreta la jornada de reflexió, i el diumenge 2 d’abril es desenvoluparà la jornada electoral. Els electors podran votar als seus col·legis electorals entre les 9 del matí i les 7 de la tarda. El dipòsit del vot judicial s’iniciarà el dilluns 20 de març a les 9 hores del matí, i es podrà dipositar a la Seu de la Justícia cada dia de dilluns a divendres també de les 9 del matí a les 7 de la tarda. I els dissabtes de les 9 del matí a la 1 del migdia, fins al dissabte 1 d’abril.

WhatsApp Image 2023 02 06 at 19.53.24

Les persones amb discapacitat poden demanar a tràmits de Govern la sol·licitud d’accés a la informació electoral en igualtat de condicions fins al 13 de febrer. També podran demanar, fins al 17 de març, a Tràmits de Govern, l’assistència per votar i el transport per anar votar, si es requereix. Així mateix, els andorrans que per qualsevol motiu es trobin fora del país en la data de les eleccions, poden sol·licitar el vot per correu, a partir d’aquest dimarts i fins al dimarts 28 de febrer a les 12 del migdia. Un cop formalitzades les candidatures, s’enviarà a tots els electors que han sol·licitat el vot per correu el material electoral perquè puguin enviar el seu vot abans del 28 de març.

JUSTIFICACIONS I BALANÇOS

Una vegada anunciat el calendari, Espot ha justificat l’elecció i ha passat revista a diverses qüestions, sense estalviar-se algun dard enverinat cap a l’Altaveu. El cap de Govern ha assegurat que s’ha optat per “aquella data que fos més adequada des de la perspectiva de les comoditats” tenint en compte que per qüestions logístiques i de recursos humans fer-ho el 26 de març era “impossible” i que fer-ho després del 2 d’abril volia dir anar molt més enllà, atès que, ho ha recordat el dirigent governamental, la data triada pels comicis és l’inici d’un període de vacances escolars. Les de Pasqua.

“Jo lamento els inconvenients que pugui ocasionar qui tingui previst marxar de vacances aquell dia”, referint-se al 2 d’abril, ha explicat Espot, que ha assegurat que fer la contesa electoral el cap de setmana anterior “era absolutament impossible donar cobertura mediàtica” per la coincidència de dos cites tant ressenyables com el procés electoral i les finals de la Copa del Món d’esquí. “Aquest ha estat el motiu” de la tria que, ha assegurat per molt que costi de creure, que no va ser fins la setmana passada que Espot es va posar a pensar en el calendari electoral.

Espot s’ha mostrat “satisfet d’haver conduït aquesta legislatura fins al final” i d’“haver portat aquest país a bon port”. “Aquesta legislatura l’hem transitat d’una manera prou adequada tenint en compte les circumstàncies complicades” que hi ha hagut, derivades de la pandèmia i de la crisi a Ucraïna. De fet, el cap de l’executiu ha afirmat que les males coses no són derivades “de les polítiques d’aquest Govern” sinó de les situacions internacionals “que impacten”. Passi el que passi el 2 d’abril, ha deixat clar que “jo marxaré amb la consciència tranquil·la i l’esperit d’haver fet les coses ben fetes”.

LLISTES I DESAFECCIÓ POLÍTICA

El màxim responsable de l’executiu ha afirmat que hi ha molts mecanismes per poder votar malgrat que el 2 d’abril sigui l’inici de les vacances. Espera que aquesta circumstància no porti abstenció suplementària. “Si hi ha desafecció o no només ho veurem el dia de les eleccions”, ha afirmat tot deixant clar que “com més participació hi hagi millor”. En aquest sentit, Xavier Espot ha afirmat que “el que acabarà mobilitzant els ciutadans és el comportament i la forma en què tots i cadascun de nosaltres encarem o transitem” per la campanya electoral.

“El que acabarà mobilitzant els ciutadans és el comportament i la forma en què tots i cadascun de nosaltres encarem o transitem”

Sobre aquesta qüestió ha afirmat que si les propostes són constructives i s’eviten “les picabaralles estèrils” s’ajudarà a l’elector, igual com si hi ha “propostes de futur que siguin engrescadores”. “Per part meva i per part de la meva formació política així serà” perquè, ha assegurat el màxim mandatari governamental, “el meu tarannà i el tarannà del meu partit” és aquest. “Mai menystenint mai desqualificant els nostres rivals polítics.”

També ha destacat Espot que “com més candidatures hi hagi, solvents, més possibilitats hi ha que una d’aquestes propostes s’adigui” a cadascun dels electors. El cap de Govern, que ha deixat clar que “fer candidatures ni és tan fàcil”, ha afirmat que “sí que té tendència” a haver un increment de participació, “en principi”, que hi hagi “pluralitat de candidatures”.

Comentaris (27)

Trending