El Govern assegura que la clàusula de confidencialitat exigida per Cuba “és una pràctica habitual”

El ministre de Salut, en una resposta parlamentària, manté que no va ser fins al 30 de març, just el mateix dia que va arribar la brigada sanitària al Principat, que es va rebre una proposta de conveni

Els sanitaris cubans a l'aeroport de Barajas just abans d'emprendre el seu viatge fins a Andorra.
Els sanitaris cubans a l'aeroport de Barajas just abans d'emprendre el seu viatge fins a Andorra. ARXIU

El Govern assegura que la clàusula de confidencialitat exigida per Cuba perquè no es pugui saber el contingut del conveni signat entre tots dos països per tal que una brigada sanitària caribenya es traslladés al Principat “és una pràctica habitual” en aquests textos i, en conseqüència, el ministeri de Salut, com el d’Exteriors, no revelarà cap detall d’una acord que segons el ministre Joan Martínez Benazet no va ser del tot proposat fins al 30 de març, just quan la delegació cubana ja arribava al Principat.

Martínez Benazet respon per escrit una pregunta que havia formulat la consellera general de Terceravia Carine Montaner. I fins i tot la renya pel to d’una de les qüestions, relativa al finançament dels costos de la brigada que va decidir assumir la família Sírkia. Montaner, d’entrada, s’interessava pel motiu pel qual es va apostar per un reforç cubà i sobre què motivava la inclusió de la clàusula de confidencialitat.

Els sanitaris cubans a l'aeroport de Barajas just abans d'emprendre el seu viatge fins a Andorra.

Relacionat

Terceravia exigeix explicacions per escrit del contracte amb Cuba pels sanitaris

El titular de Salut exposa en la seva resposta que “el Govern d’Andorra, amb la sol·licitud prèvia i l’anàlisi conjunta amb el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), va convenir la necessitat de cercar la col·laboració d’estats per obtenir més recursos sanitaris amb l’objectiu de respondre de la millor manera possible a l’expansió existent i previsible del coronavirus SARS-CoV-2”. En aquest sentit, afegeix, i en coordinació prèvia entre el SAAS i diversos ministeris del Govern, especialment el d’Afers Exteriors i el de Salut, “es van establir contactes amb el Govern de la República de Cuba. Aquests contactes van avançar positivament fins a rebre una proposta de conveni el dia 30 de març d’enguany. La proposta s’emmarca en les múltiples col·laboracions que Cuba manté en l’àmbit sanitari amb molts estats en resposta a crisis sanitàries o catàstrofes naturals”.

"La clàusula va ser acceptada pel Govern d’Andorra mitjançant l’aprovació del conveni en el marc de les relacions diplomàtiques existents amb Cuba"

En referència explícita a la clàusula de confidencialitat, Martínez Benazet afirma que “respon a una pràctica habitual en aquest tipus de textos. La clàusula va ser acceptada pel Govern d’Andorra mitjançant l’aprovació del conveni en el marc de les relacions diplomàtiques existents amb Cuba i d’acord amb els altres convenis que sobre la matèria Cuba té signats amb altres estats”. I remetent-se a dita clàusula, el ministre no respon si l’executiu cubà reté una part important dels salaris dels sanitaris o no ho fa.

Concretament, Martínez Benazet manté que "tal com s’ha exposat anteriorment, la clàusula de confidencialitat existent en el Conveni de cooperació per la situació d’emergència sanitària causada pel coronavirus SARS-CoV-2 entre el ministeri de Salut del Govern d’Andorra i el ministeri de Salut Pública de la República de Cuba respon a una petició de les autoritats cubanes, que cal contextualitzar en el conjunt de convenis semblants que se signen amb altres estats receptors de brigades mèdiques com la que es va desplaçar a Andorra”.

Toc d'atenció

El que més indigna el Govern de la bateria de qüestions formulada per Montaner és la que pregunta: “Si la família Sirkia, vinculada en el passat en la negociació amb diamants i safirs molt arrelada en el món de les joieries, va fer efectiva la donació al Govern d’Andorra tal i com havia anunciat i agraït el ministre Jover el 11 d’abril? En cas de resposta afirmativa, si aquesta donació es va fer via els mecanismes de traçabilitat i compliance tal i com la nostra legislació ho exigeix?”

En relació a això, Martínez Benazet explicat que “la família Sirkia va fer la donació via transferència bancària i, en aquest sentit, l’operació va seguir els canals estàndard i, com no pot ser d’altra manera, els protocols de compliment normatiu de l’entitat financera receptora”. A partir d’aquí és quan el titular ministerial llança el toc d’atenció a la parlamentària de Terceravia: “Tanmateix, cal dir que el Govern, més enllà que la donació sigui lícita, no pot secundar una actitud que vol fer insinuacions sobre persones que desinteressadament han contribuït de manera significativa a la lluita contra la COVID-19. No estem segurs que aquesta pregunta incentivi la generositat dels nostres ciutadans”.

Alexis Sirkia (esquerra) viu a Chiang Mai; al costat, la brigada sanitària cubana el dia que va arribar al Principat.

Relacionat

Bitcoins per ‘finançar’ la brigada sanitària cubana

I hi afegeix que “el control del Govern efectuat per l’òrgan legislatiu és positiu i necessari per garantir nivells elevats de qualitat democràtica. Però segurament s’està tergiversant aquesta eina quan s’utilitza per fer insinuacions sobre particulars que, en una situació de crisi sanitària, econòmica i social de primera magnitud, decideixen ajudar voluntàriament l’Estat i els seus conciutadans”.

Comentaris (6)

Trending