Bitcoins per ‘finançar’ la brigada sanitària cubana

Alexis Sirkia és el promotor juntament amb algunes de les seves germanes de fer-se càrrec d’algunes de les despeses que genera la Covid-19 al paísEstablert a Chiang Mai, a Tailàndia, el seu potencial econòmic li ve de la indústria de blockchain, per la qual li agradaria que fes una aposta el Principat

L’estada de la brigada sanitària cubana a Andorra serà pagada amb criptomonedes, amb bitcoins. És metafòric, però no tant. El potencial econòmic actual de la família Sirkia, i en especial de qui va ‘perpetrar’ la idea de contribuir d’alguna manera o altra a ajudar el Principat en aquest moment d’emergència sanitària, Alexis Sirkia, li ve de ser un dels grans impulsors de la indústria blockchain en un dels centres mundials d’aquesta indústria: Chiang Mai.

Alexis Sirkia ja fa uns quants anys que viu a Tailàndia. Allí també hi ha estat algunes temporades una de les seves germanes, Rita, que alguns al Principat potser recordaran, entre altres coses, per haver concorregut en unes eleccions sota les sigles d’SDP. Però la política no hi té res a veure, en tot això. Els Sirkia, que mantenen un sepulcral silenci, van decidir fer una donació al Principat agraïts amb el país, asseguren algunes fonts, que va acollir la seva generació precedent.

La generació d’aquell home que va muntar una luxosa joieria a l’avinguda Meritxell on es venien, entre altres, diamants d’alta volada. El pare Sirkia va crear una família extensa. Malgrat que tots es fan amb tots, alguna branca es fa més que altra. Però tots, encara que dispersos sovint pel món, tenen un punt de trobada a Andorra. D’aquí que un bon dia Alexis Sirkia contactés amb el Govern i s’oferís a abonar el cost de la brigada cubana sempre que fos assumible.

‘Passat el pressupost’, hi va haver acceptació. La situació, asseguren les fonts, va deixar esmaperduts alguns dels responsables mateix del Govern. De fet, abans d’acceptar l’operació, per dir-ho així, tècnics financers de l’administració, experts en compliment normatiu, com aquell que diu, van avaluar la proposta per mirar que no es tractava de blanqueig de diners ni res per l’estil. La proposta va passar la prova del 9. Però la família Sirkia no en vol fer cap publicitat més enllà de l’anunci que en va fer el ministre portaveu, Eric Jover, en roda de premsa.

La premissa dels Sirkia, asseguren les fonts, és que allò que es publicita, allò del qual un s’enalteix, ja no és donació, ja no és ‘caritat’: és negoci. I en aquest cas, Alexis Sirkia no vol fer cap negoci. Ell, el negoci de veritat, l’ha fet amb les tecnologies de la informació. Amb el blockchain. De fet, asseguren les fonts, espera que algun dia el Principat faci una aposta decidida per aquesta indústria. 

De fet, Alexis, confundador de la firma GSR -que ofereix serveis de creació de mercats per a intercanvis de criptomonedes- el 2013 i fundador de la incubadora d’start-up yellow.com, que és ara un dels seus epicentres de negoci, no li faria res contribuir a la implementació del blockchain a Andorra. De fet, encara que des de la distància i a la seva manera, encara hi treballa. I al tomb dels bitcoins els Sirkia han tirat endavant altres projectes empresarials. Alguns lligats amb els inicis de la riquesa de la família: les joies de luxe.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending