Terceravia exigeix explicacions per escrit del contracte amb Cuba pels sanitaris

Carine Montaner pretén saber el perquè de tant secretisme i si és cert que el govern cubà retén la major part del salari que haurien de guanyar els metges i infermers

Els sanitaris cubans a l'aeroport de Barajas just abans d'emprendre el seu viatge fins a Andorra.
Els sanitaris cubans a l'aeroport de Barajas just abans d'emprendre el seu viatge fins a Andorra. ARXIU

La consellera general de Terceravia Carine Montaner pretén saber què s’amaga rere el “secretisme” que hi ha en relació amb el contracte entre el Govern d’Andorra i les autoritats cubanes per la brigada sanitària arribada al Principat a finals de març. Montaner ha formulat una pregunta que caldrà ser resposta per escrit per l’executiu en què, entre altres coses, vol saber si el govern cubà es queda la major part del salari dels metges i infermers.

Montaner exposa en la motivació de la seva pregunta que la setmana anterior al 31 de març, des de l’Oficina de Democràcia, Drets Humans i Treball dels Estats Units es va avisar els països europeus afectats pel coronavirus a les xarxes socials, al seu compte de Twitter exactament, que “el govern de Cuba reté la major part del salari que guanyen els seus metges i infermers mentre fan els serveis en les seves missions mèdiques internacionals. Els estats que busquin l’ajuda de Cuba per fer front a la Covid-19 haurien d’examinar els acords”.

També recorda la parlamentària laurediana que en la roda de premsa del Govern del dia 11 d’abril el ministre portaveu, Eric Jover, va explicar que “la família Sírkia pagarà tot el cost de tenir els metges cubans, al Principat”. Jover, recorda Montaner, va afirmar que aquesta família “s’ha ofert a fer aquesta donació i que els ho agraïm molt, ja que es faran càrrec de tot el cost del conveni pel qual hem portat els sanitaris cubans”.

La ministra Maria Ubach es dirigeix a la brigada cubana pocs dies després de la seva arribada.

Relacionat

Ubach reconeix que Cuba imposa que el contracte dels sanitaris sigui confidencial

Finalment, en l’exposició de motius de la pregunta la consellera general de Terceravia recorda que la ministra d’Exteriors, Maria Ubach, va afirmar aquest dijous davant la comissió legislativa de Política Exterior “que el contracte de prestació de serveis signat entre el Govern d’Andorra i l’executiu cubà en relació a la brigada sanitària que va arribar al Principat a final de març inclou unes clàusules per les quals és totalment confidencial tant les pròpies clàusules de l’acord com el muntant que s’ha d’abonar a Cuba”.

Per tot plegat, ara Carine Montaner vol que el Govern respongui per escrit a les preguntes següents: “Per quin motiu el Govern Cubà va voler incloure una clàusula de confidencialitat; quin és el motiu d’aquest secretisme; i si aquest conveni firmat pel Govern d’Andorra amb l’executiu cubà contempla, o no, el fet que el govern cubà retingui la major part del salari que guanyen els seus metges i infermers mentre fan els serveis en les seves missions mèdiques internacionals”.

A més a més, la consellera també s’interessa per “si la família Sírkia, vinculada en el passat amb la negociació amb diamants i safirs molt arrelada en el món de les joieries, va fer efectiva la donació al Govern d’Andorra tal i com havia anunciat i agraït el ministre Jover l’11 d’abril” i en el cas “de resposta afirmativa, si aquesta donació es va fer via els mecanismes de traçabilitat i compliment normatiu tal i com la nostra legislació ho exigeix”

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending