El Fons de Reserva de Jubilació descarta invertir en habitatge “des d’una perspectiva social”

Cinca recorda que l’obligació de l’ens dependent de la CASS és “maximitzar la rendibilitat” sense posar en perill els actius i que aquests siguin realitzables sempre que calgui

Jordi Cinca durant la compareixença al Consell General.
Jordi Cinca durant la compareixença al Consell General. Toni Solanelles

El Fons de Reserva de Jubilació (FRJ) descarta del tot -a no ser que hi hagi algun canvi legal que l’obligui- invertir en habitatge entès com a promoció immobiliària. Una altra cosa és que s’inverteixi en algun fons immobiliari, d’aquí o de fora. El president de l’FRJ, Jordi Cinca, ha estat molt contundent tant a preguntes dels consellers generals com, després, davant els mitjans de comunicació. Cinca ha recordat que “no som una pota de la política social del país” però, en canvi, sí que han de “maximitzar la rendibilitat” de les seves inversions sense posar en perill els actius.

Cinca ha recordat que el mandat que té el fons és el que és, i es tracta d’obtenir el màxim rendiment de les inversions que es fan. “El fons no ha d’invertir en habitatge des d’una perspectiva social perquè no ens pertoca”, ha insistit el president de l’FRJ, que ha deixat clar que una altra cosa seria que hi hagués un altre tipus d’encàrrec. Cinca ha fet càbales davant els periodistes i s’ha demanat: “Seria rendible fer una promoció immobiliària? Segurament que sí”, però també ha recordat una altra obligació del fons: el seus actius han de poder transformar-se a líquid sense arriscar-se a perdre. I ara, en aquest moment, no es pot garantir.

Els terrenys on s'actuarà per fer les proteccions.

Relacionat

Les proteccions sobre l’antiga clínica de Santa Coloma faran guanyar 3.200 metres edificables

Que sí, que fa anys la CASS va invertir a Prada Casadet, però llavors l’horitzó d’haver d’afrontar certs pagaments quedava molt més lluny. Impensable que hi hagués cap necessitat d’haver de realitzar res. Ara l’horitzó és molt més curt i si resulta que has de realitzar el bé en un moment de crisi del totxo, l’ensopegada pot ser de campionat. D’aquí que hi hagi riscos que no es puguin assumir. D’aquí que Cinca hagi estat tan contundent en desestimar la possibilitat que l’FJR inverteixi en totxo.

Els actius immobiliaris actuals, especialment la promoció de Prada Casadet, van rendint. La inversió està més que amortitzada. Justament, la consellera demòcrata Meritxell López ha demanat si l’FJR podia fer un estudi o un informe sobre la rendibilitat immobiliària. Es farà aquest treball, que, en certa forma, ja està mig embastat. El president del fons ha deixat clar que una institució com la CASS no és un propietari “normal” i, per tant, no pot adoptar segons quines polítiques en matèria de lloguers.  S’han fet algunes actuacions de manteniment, hi ha habitatges a Prada Casadet que malgrat tenir força anys, estan prou bé, i els lloguers que es cobren, ha explicat Cinca, són de mercat però a la banda “molt molt molt baixa”

PROTECCIONS 

Jordi Cinca també ha explicat que les obres per construir unes proteccions a la zona de l’antiga clínica de Santa Coloma ja han començat. Els treballs que s’han de dur a terme es fan per fases i encara queden uns mesos per començar a aixecar les proteccions pròpiament dites. Sobre què passarà amb l’antiga clínica i si la CASS n’assumirà o no el previsible enderrocament, el president de l’FJR no ha volgut fer pronòstics. 

L'antiga clínica de Santa Coloma.

Relacionat

El fons de reserva relativitza l’increment de cost de les proteccions a Santa Coloma

Sense proteccions, enderrocar el vell i pràcticament abandonat edifici era materialment impossible perquè sense que sigui la funció de l’immoble, ara la construcció fa de parapet per a la zona. Sense aquell immoble, el risc evidentment s’incrementa. Cinca ha recordat que es mantenen certs dubtes sobre qui havia d’assumir el cost de la construcció de les proteccions. Però “ho assumim des del fons perquè no deixarem de fer allò que s’ha de fe mentre discutim qui paga”

I és que Cinca ha recordat que la inversió que ha de fer el fons per aixecar les barreres de protecció, de fre a possibles arrossegalls, és igual o inferior al valor que recuperarà un terreny que ara no en té cap perquè donat l’elevat risc de caiguda de rocs que hi ha a la zona, ara per ara aquella parcel·la és impracticable, inconstruïble. No es pot fer servir per a res. Amb les proteccions, de forma limitada, però alguna cosa es podrà fer.

Comentaris (8)

Trending