Demòcrates es mostra disposat a anar “fins a les darreres conseqüències” en el cas de les pensions

El grup liderat per Jordana i Martisella i Ciutadans Compromesos de Naudi asseguren que tornarien a votar a favor de la condonació del deute involuntari i afirmen estar a favor d’impulsar una comissió d’enquesta tot i criticar la resta de formacions per no haver-los “estès la mà”

Carles Naudi, Jordi Jordana i Maria Martisella en compareixença aquesta tarda.
Carles Naudi, Jordi Jordana i Maria Martisella en compareixença aquesta tarda. Toni Solanelles

La majoria parlamentària formada per Demòcrates i Ciutadans Compromesos (CC) assegura estar disposada a anar “fins a les últimes conseqüències” en l’escàndol de les pensions d’invalidesa. Els dos grups parlamentaris donaran suport a la investigació parlamentària proposada per Concòrdia, PS i Liberals i “si convé liderarem aquesta comissió d’enquesta per aclarir tot el que s’hagi d’aclarir sobre aquesta qüestió”. 

Els representants dels dos grups han volgut deixar clar que una cosa és la condonació del deute i, l’altra, l’aclariment del que ha passat. I han assegurat que no s’ha entabanat ningú. Per donar compte de la posició de la majoria han comparegut el president i presidenta suplent del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana i Maria Martisella, respectivament, i el president de Ciutadans Compromesos (CC), Carles Naudi, que ha estat qui més durament ha atacat la resta de formacions polítiques, les impulsores de la comissió d’enquesta, per haver-se “volgut desmarcar” de l’acord sobre la condonació.

El president demòcrata ha assegurat que sí que es va dir que el muntant del que es condonava seria d’entre dos i tres milions d’euros. I que es va parlar d’una “errada administrativa”

Sobre aquest aspecte, Jordana ha deixat clar que “si fos ara ho tornaríem a votar de la mateixa manera” i ha lamentat tant el fet que “no se’ns ha demanat” per part de Concòrdia, PS o Liberals “si hi volíem participar” com que la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) “s’hauria d’haver vingut abans a explicar”. Jordana ha fet una mica la cronologia de l’escàndol i ha explicat que va ser el 23 de gener quan el Govern els va plantejar la situació i la necessitat d’impulsar una esmena per condonar el deute als pensionistes que havien cobrat de més sense saber-ho.

En poques hores es va decidir reobrir el projecte de llei del pressupost amb l’acord de tots els grups i es va transaccionar el que ara és una disposició addicional per unanimitat. El president demòcrata ha assegurat que sí que es va dir que el muntant del que es condonava seria d’entre dos i tres milions d’euros. I que es va parlar d’una “errada administrativa” i no es va dir a quants pensionistes afectava ni des de quan hi havia la incidència.

Però com que sí que es va explicar que s’havia de condonar -o en el seu defecte reclamar- només allò que corresponia als darrers tres anys, per tant es va considerar que hi havia afectació més enrere. “No es va colar cap gol a ningú”, ha dit Jordana, que s’ha mostrat obert a demanar tota la informació escaient per poder avaluar la situació i “aclarir tot el que s’hagi d’aclarir”. Això sí, juntament amb Martisella, han explicat que abans d’aprovar la creació de la comissió d’enquesta es vol escoltar el que diguin, aquest dijous en compareixença pública, els responsables de la CASS.

Naudi acusa Concòrdia, PS i Liberals de “voler deshumanitzar” la qüestió i portar-la “al terreny polític: Hi ha qui vol més rèdit polític que no pas té voluntat d’esclarir els fets”

I a partir d’aquí s’instarà el mecanisme especial legislatiu per tal “que sigui operatiu”, ha dit la presidenta suplent del grup demòcrata, que ha deixat clar que “crear-la de cara a la galeria” no es farà. Es pretén conèixer la realitat de la situació “d’una forma endreçada, no volem amagar res, tothom ha de poder saber què ha passat”, ha dit Carles Naudi. Els tres parlamentaris han separat clarament la fase d’haver d’actuar per perdonar el deute amb l’etapa, ara, per investigar què ha passat i mirar, també, si calen “mesures de millora” en l’àmbit legislatiu, que és la incidència directa del Consell General. De fet, Jordana ha arribat a dir que pot arribar a ser que quan s’hagi analitzat tot, es comprovi que ara funciona tot com hauria de funcionar.

De fet, el control de les actualitzacions de les pensions d’invalidesa, per exemple, es feien de forma manual i molt aleatòriament. Només arribar el nou director general de la CASS, Josep Escoriza, que dijous hauria de comparèixer al Consell juntament amb el president de la parapública, en poc temps s’han automatitzat els processos de control. Durant anys, lustres, alguna dècada, no s’havia informatitzat aquest control. Allò que era tan problemàtic de fer, ara ja està resolt.

GALABERT I CINCA FAN MUTIS

En tot cas, davant de certes qüestions, els representants de la majoria s’han mostrat també prudents i discrets. Davant de tot volen escoltar aquest dijous la compareixença dels responsables de la CASS. Volen tenir “el ‘feedback’ del consell d’administració”. Maria Martisella ha reconegut que l’endemà que el cap de Govern, Xavier Espot, acudís a veure el grup parlamentari a demanar que via pressupost es pogués establir una condonació, van comparèixer a la comissió legislativa per a la sostenibilitat de les pensions, tant Marc Galabert com el membre del consell de la CASS Jordi Cinca. I en cap cas es va tractar la qüestió.

Els dos parlamentaris demòcrates han vingut a dir que no tocava. La reunió en presència dels dos representants de la Seguretat Social “feia un mes que estava prevista” i tampoc cap altre conseller va sol·licitar informació a Galabert o Cinca sobre el problema de les pensions d’invalidesa. Però és que la qüestió de la condonació es va tractar a la comissió de Finances i els dos representants de la CASS van acudir a la de sostenibilitat. I no són els mateixos parlamentaris els que en formen part.

IMG 6336
Carles Naudi i Jordi Jordana durant la compareixença.

En fi, que ha quedat clar que els parlamentaris de la majoria van veure clar que calia condonar. Carles Naudi ha parlat del perdó “des d’un punt de vista humà”. De pensionistes “vulnerables”, perquè malgrat que en algun cas puntual potser no hi hagi una gran problemàtica, “hi ha molts altres casos que sí que ho necessiten. No se’ls pot fer pagar perquè no ho poden pagar”. I en aquest context el conseller general de CC, disparant en bala contra Concòrdia, PS i Liberals, ha lamentat que “avui veiem que hi ha persones que volen deshumanitzar-ho, ho volen portar al terreny polític”. I, a parer de Naudi, “hi ha qui vol més rèdit polític que no pas voluntat d’esclarir els fets”.

I els demòcrates, una vegada solucionat el tema del deute per a les persones que no l’havien generat pas voluntàriament, pretenen tenir “la informació que permeti posar contingut i forma a aquesta comissió d’enquesta”. I a partir d’aquí, ha remarcat Jordi Jordana, si cal es pot arribar a contractar un altre ‘forensic’ independent, per posar un exemple. I com estableix el Reglament del Consell General, ha recordat Maria Martisella, l’informe de les conclusions del treball de la comissió es farà arribar a qui escaigui. Inclòs, si escau, a la fiscalia, perquè també es contempla aquest escenari.



ANDORRA ENDAVANT NO POSARÀ PALS A LES RODES PERÒ NO ERA LA SEVA VIA

Andorra Endavant, la formació liderada per Carine Montaner, assegura estar molt preocupada per la situació que es viu a la CASS en relació amb les pensions d’invalidesa i tot el que està aflorant. Amb tot, i després de donar suport a la condonació del deute perquè tenen clar que els pensionistes no s’havien de fer càrrec “d’un error de la CASS”, consideren que “hi ha diverses maneres” d’afrontar la qüestió. I la seva era, d’entrada, “una investigació externa que permeti accedir a la CASS. Ho vam dir des del minut 1”. En segon lloc, la compareixença que ja està programada per a dijous. Evidentment, assegura Montaner, “no posarem pals a les rodes” a la comissió d’enquesta plantejada per Concòrdia, PS i Liberals, però “volem veure el plantejament” que hi donen aquestes tres formacions perquè “una comissió d’enquesta segons com la plantegis pot ser efectiva o no ser-ho”.



-seguirà ampliació-

Comentaris (13)

Trending