El PS denuncia que “DA ha convertit les parapúbliques en màquines de recaptació”

Pere López lamenta que el Govern hagi espremut Andorra Telecom i FEDA mentre s’han pogut “maximitzar els beneficis” i que, en canvi, quan han anat maldades, s’han adoptat decisions que encara agreugen més una inflació que ja està desmarxada

Pere López en una compareixença a la plaça del Consell General.
Pere López en una compareixença a la plaça del Consell General. Toni Solanelles

Andorra Telecom i FEDA han deixat en la darrera dècada 300 milions d’euros -dels seus beneficis- a les arques de l’Estat. És un fet inqüestionable. Objectiu. I que demostra, segons el líder del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, “en què ha convertit DA les parapúbliques: en una màquina de recaptació” que mentre que les coses han anat bé s’ha espremut al màxim i que ara que hi ha certa dificultat, han estat les primeres en incrementar tarifes, explícitament o implícitament, i agreujar més encara una situació inflacionista ara mateix fora de control.

López s’ha referit a les dades publicades aquest dilluns per l’Altaveu, i que evidencien el nivell de dividends que han fet el salt directe des de les dues operadores per excel·lència del país al calaix de Prat de la Creu. “S’han maximitzat els beneficis i tots els beneficis han anat directament a Govern”, denuncia el president socialdemòcrata, que lamenta que “ara que no hi ha ni reserves ni previsió”, a la primera de canvi, “FEDA ha incrementat un 25% el preu de la llum i Andorra Telecom ha imposat noves tarifes sota l’excusa d’oferir paquets més complets”.

Pere López ha reiterat una vegada més que d’uns anys ençà, Demòcrates ha convertit les parapúbliques en “eines polítiques al seu servei”, que han facilitat des de contractes a compres sense cap mena de control polític, més enllà d’inversions que el temps està demostrant que són ruïnoses, i que han contribuït també a les dificultats per les quals passa, en aquest cas per exemple, FEDA. Sense oblidar, recordar el polític socialdemòcrata, que Andorra Telecom està compensant la pèrdua d’ingressos d’itinerància facturant més als clients locals.

La darrera dècada han passat 260 milions d'Andorra Telecom cap a Govern.

Relacionat

Més dividends ‘xuclats’ a Andorra Telecom i FEDA, menys imposició a la banca

Per al líder del PS, la manera de procedir de les dues companyies públiques dista molt del que hauria de ser en un moment en què hi ha “un problema de poder adquisitiu” molt accentuat, amnb dificultats salarials i per afrontar el cost de l’habitatge, essencialment el de lloguer, que és aquell més demandat per la majoria de famílies que no tenen una altra alternativa. En aquest sentit, el socialdemòcrata ha lamentat que no s’hagi fet una política real de suport a les famílies amb dificultats, oferint tarifes pensades per aquest segment de la població cada vegada més gran i que cada dia que passa té més complicat poder arribar a final de mes amb dignitat.

I encara una dificultat afegida més. Des de la taxa verda, recorda Pere López, a l’increment tarifari tant de les telecomunicacions com sobretot de l’energia, fan que l’IPC es dispari encara més, accentuant un problema que ja per si mateix era greu. “És cert que l’increment dels preus de l’electricitat també s’han donat en els països de l’entorn, però són increments puntuals. I aquí, molt em temo, aquestes puges han vingut ja per quedar-se” i, malauradament, podria no ser, la recentment aprovada, l’única d’aquest 2022.

Comentaris (11)

Trending