El Perú ‘demana explicacions’ al Govern per la situació dels obrers de la construcció

L’administració peruana busca la fórmula per sancionar l’empresa que porta mà d’obra cap al Principat ja al país d’origen

L'ambaixada del Perú a Madrid assumeix la representació a Andorra.
L'ambaixada del Perú a Madrid assumeix la representació a Andorra. ARXIU

L’ambaixada del Perú a Andorra, que està compartida amb la d’Espanya i, en conseqüència, té la seva seu a Madrid, ja ha fet arribar al Govern les seves consideracions en relació amb la situació que viuen ciutadans d’aquell país en el sector de la construcció al Principat. No només lamenten la situació en què es troben alguns dels seus compatriotes en venir a treballar a Andorra sinó que també s’ofereix, en nom de les autoritats peruanes, a col·laborar en allò que escaigui per tal de mirar de frenar les pràctiques presumptament il·legals que està protagonitzant l’empresa Casyre.

De fet, un dels escenaris amb què s’està treballant és amb la possibilitat d’endegar accions legals al Perú per sancionar l’empresa que està subministrant de manera força continuada mà d’obra a algunes companyies del sector de la construcció i afins, ja que els obrers en qüestió també fan altres tasques -de fet, molts, fan altres tasques- més enllà d’aixecar murs. N’hi ha molts que es dediquen a la col·locació d’instal·lacions, per exemple. Al Principat, la ministra de Presidència i Economia, Conxita Marsol, ja va confirmar a l’Altaveu, sense donar noms, que Casyre serà sancionada. Igual com molt possiblement ho seran també dues empreses andorranes que són assídues receptores de personal procedent del Perú via la polèmica subministradora de mà d’obra.

Se sancionarà dues empreses del sector de la construcció i n'hi ha una tercera que va pel mateix camí.

Relacionat

Sancions exemplars en el cas dels obrers peruans

El contacte de l’ambaixada al Govern és producte de les gestions que ha fet l’Associació de Residents Peruans (ARPPA). El renovat president del col·lectiu peruà, Lorenzo Castillo, ha assegurat no estar al corrent de les gestions fetes per l’ambaixada. Però sí que té clar que els contactes bilaterals els havia de fer l’ambaixada i no pas el consolat del Perú a Barcelona que és la institució amb la qual l’ARPPA ha mantingut el contacte més directe. Castillo ha admès també que s’ha intentat contactar directament amb el responsable de Casyre que tenen clar que està establert a Andorra. “No hem rebut el seu rebuig però tampoc hem trobat la manera d’apropar-nos-hi”, ha deixat clar.

Castillo ha lamentat el “temor” que tenen molt dels seus compatriotes, encara que comprensible, que fa que sigui més complicat de gestionar la denúncia dels abusos que suposadament pateixen. Alhora, ha explicat que en breu s’iniciaran les accions legals lligades a un dels pocs obrers peruans que sí que han denunciat obertament i amb noms i cognoms la seva situació. S’ha d’acabar de perfilar la manera però després d’haver contactat amb el Raonador del Ciutadà es començaran actuacions legals encaminades a reparar la situació d’aquest operari en concret intentant que el seu exemple faci taca d’oli i serveixi per frenar els abusos que s’han constatat.

De fet, ha reconegut Lorenzo Castillo, tenir més força com a col·lectiu i combatre excessos com els que s’estan donant en la construcció ha estat un dels motius que han portat l’associació de peruans a celebrar, aquest passat dissabte, una assemblea que ha servit per “reorganitzar i reunificar” l’entitat. El president de l’ARPPA ha explicat que amb la renovació de la junta, hi ha professionals de la construcció que han accedit a la cúpula de l’entitat per dotar-la de més força i perquè pugui alçar la veu amb més coneixement de causa.

Comentaris (14)

Trending